用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日老師同我講...我好擔心啊...
go

今日老師同我講...我好擔心啊... [複製鏈接]

今日去接阿仔放學,老師出黎同我講,阿仔對人地問佢0既問題,佢好似背緊答案咁答人地0既,講野佢系冇問題嘅,但系問佢野"比如今日邊個湊你放學啊?"如果第一次唔識答,老師教左佢幾次之後佢會記得,下次會答你,如果將個問題轉變小小,如變左"今日邊個湊你番學啊?"阿仔會諗好奈,或唔識答,老師話叫我地最好帶仔仔去健康院睇睇,仔仔今年3歲,第一次番學,番K1,佢2歲至開始講野,之前都好擔心佢語言方面有問題,之後系健康院0既語言方面都PASS左,都可以話放心小小,不過講野都系冇咁叻,講自己會講成你,依家老帥咁講,我真系又好誓心,唔知健康院就呢個問題會唔會同你做個評估呢?有冇頖似嘅家長可以同我分亨下啊?
   0    0    0    0

應該係對言語理解能力有關, A仔對"你我他"係好難理解(唔係話你亞仔係,你亞仔重細), 你可以搵"言語治療"幫手.

原帖由 vickybb 於 09-10-9 00:23 發表
今日去接阿仔放學,老師出黎同我講,阿仔對人地問佢0既問題,佢好似背緊答案咁答人地0既,講野佢系冇問題嘅,但系問佢野"比如今日邊個湊你放學啊?"如果第一次唔識答,老師教左佢幾次之後佢會記得,下次會答你,如果將個問題 ...
‹ 上一主題|下一主題