用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1B朋友,請進~ [複製鏈接]

今天剛致電與班主任, 值得向老師了解有關她們處理一同學的思想及行為的方法...

作為家長, 絕不希望美好的校園會發生校園欺凌事件....無論是自己的小朋友欺凌他人, 又或是自己的小孩遭他人欺凌, 作為家長的你我, 絕不希望發生....

除了靠學校老師的指導外, 家庭教育是非常重要!!

據了解, 其實絕大部分1B的小朋友相處得很和諧...希望有朝一日, 小朋友們可 '感染' 那小孩吧!
   0    0    0    0

我仔說班中有一男一女同學比較反斗,男的愛在午飯時間於課室中走來走去,而女的則愛上堂時玩耍,逗他人說話,常常被罰沒有小息,你說的是他們嗎?

其實你介唔意講係發生咩事呢?

回覆 2# GCH 的文章

今日老師安排調位, 暫時舒緩問題, 但我相信仍極需要老師們的努力才可改善那同學的異常行為....

其實可唔可以清楚少少講出嚟,究竟發生甚麼事呢??  係唔係你女女比人蝦呀??  等我哋番去問吓我哋D小朋友 what happen??

另外,我都想問吓1B班主任有無主動打電話比你哋講吓小朋友的學校情況呢?? 因為校長在小一座談會中話過,老師會密切與家長聯絡,打電話給家長,尤其剛開學的時候,因為我一次都無收過老師主動打電話比我, how about you??

我都係31/8收過梁老師一次電話咋,跟住就係我搵老師問野,佢覆電話,跟住就咩都無啦,我諗係因為我仔無咩特別野,所以老師唔駛搵我呢!

可能係啦! 老師都話我女女適應得好好,唔洗擔心

其實你哋有無時間每日做中、英、數的網上練習,我就無咁多時間,最多只是每日做"每日一篇",因不能pending,而數學同英文,就隔一至兩日先做,又要睇功課,又要默書,又要測驗,又要番工,真係好忙呀

我都係每日做每日一篇,有時間先做英數,而星期六日都會同佢一齊做下英數黎追返個進度呢!

下星期一有英默,中英文又有測驗,星期三又到數,呢三日連假都好忙呢!

死囉~~~~
發生咩事呀??
我糖糖讀1b,但係佢無特別講d乜,我好想知發生咩欺凌事件,比你咁講一講好擔心呀.......

尋日個仔返黎話有個同學仔去厠所時將佢推倒,成個人跌咗落厠格度,我同佢講可能係小朋友唔小心,叫佢原諒個同學一次,若再有下次,或明知佢係有心既就講比老師知呢!

今日打左返學校問,終於知道咩事啦

係唔係打去問 Miss Leung 呀~~

請問可唔可以講係咩事呢?? or PM 我,等我哋做家長都知發生咩事呀

係呀,我都想知咩事呢!因為問個仔,佢話無野喎!

原帖由 樂B媽媽 於 09-10-22 11:34 發表

請問可唔可以講係咩事呢?? or PM 我,等我哋做家長都知發生咩事呀

我係打返去問miss leung,因為我驚你地話有個女仔攪攪振,又比老師罰無小息,情況好似我個女,咁0岩今次糖糖調位坐係最後0個行,仲要隔離無人坐,所以打返去詔了解吓,但係老師話唔係我糖糖拽,係另一個女仔。

原帖由 樂B媽媽 於 09-10-22 11:34 發表

梗係唔係你女啦,你個女姓侯,那個唔係呢個姓呢!佢差唔多日日比老師罰,同學仔都話佢好曳,佢曾試過坐係老師位度搞野,又試過用水弄濕老師枱面,叫Mr.Parker,做Parker等等,我仔一講到佢就有大把野講呢!

我諗你哋講果個女仔,就係坐"特別位果個",即老師枱隔離,我女都話佢會打人嫁

其實佢父母知唔知自己個女在校係咁naughty嫁,真係有排教

你哋有無做math 的 on line exerise, 我之前做己經係2個or 3個位加數,個女唔識,所以我教咗佢,尋晚睇仲誇張,己經件sharp,這此學校完全未教,其實我哋洗唔洗做呢

因為隔離班的老師話,唔得閒做practise都唔緊要,test就一定要做,但學校教未教,點做呀??? 而我網頁就教,先做practise>challenge>test,有無人知道夠竟係點嫁, please help~~~

其實我都唔知果個女仔中文名,我糖糖只係知佢英文名,但係好彩我糖糖可能同佢唔熟,問佢佢成日都話"唔知,唔記得",真係比佢激死

原帖由 GCH 於 09-10-23 01:56 發表
梗係唔係你女啦,你個女姓侯,那個唔係呢個姓呢!佢差唔多日日比老師罰,同學仔都話佢好曳,佢曾試過坐係老師位度搞野,又試過用水弄濕老師枱面,叫Mr.Parker,做Parker等等,我仔一講到佢就有大把野講呢! ...

我個仔都剛剛被調位,唔知是不是坐在那女同學旁?
亞仔返到喇問他又話冇事發生(不過他出名紀性唔好!)
但係可否pm那女同學的名比我?

原帖由 shino_mok1983 於 09-10-26 17:50 發表
其實我都唔知果個女仔中文名,我糖糖只係知佢英文名,但係好彩我糖糖可能同佢唔熟,問佢佢成日都話"唔知,唔記得",真係比佢激死
‹ 上一主題|下一主題