用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無家長曾參與中學家教會聚會,可以告訴我參與情況嗎? ...
go

有無家長曾參與中學家教會聚會,可以告訴我參與情況嗎? [複製鏈接]

我囡囡中學這星期六舉行家長教師會週年大會,最主要是投票選出家長教師會成員及職位, 稍後會安排各級班主任同家長會談,不知道出席對了解子女學校生活有沒有幫助呢?
請給予意見,謝謝媽咪們

0    0    0    0

原帖由 AnnieMak 於 09-10-14 13:28 發表
我囡囡中學這星期六舉行家長教師會週年大會,最主要是投票選出家長教師會成員及職位, 稍後會安排各級班主任同家長會談,不知道出席對了解子女學校生活有沒有幫助呢?
請給予意見,謝謝媽咪們 ...

一定有幫助,有時間最好做埋家教會執委.

你返多d學校對學校同老師都了解多d啦.

回覆 1# 樂樂 的文章

Dear 樂樂
謝謝你的意見!咁你有沒有參加呢? 做家教會執委,我沒有時間喎,因為我是全職工作的 Annie

原帖由 AnnieMak 於 09-10-16 09:55 發表
Dear 樂樂
謝謝你的意見!咁你有沒有參加呢? 做家教會執委,我沒有時間喎,因為我是全職工作的 Annie

小學時有做過執委同義工,小學是逢星期六下午開會既,大約二個月開一次,亞仔佢地好仲意我返佢地學校,都有好多在職媽咪參加, 中學多數係晚上開會架,

Annie,

十分同意樂樂的分享, 參加學校"家教會"更加了解學校的教育方式, 又能認識校長/老師及其他家長, 有機會提出意見,  係"家"與"校"一個好好溝通橋樑.

中一時我與爸爸一齊參加"家長義工"工作, 跟住與當時的一班家教會職員熟稔左, 到中二校長/老師邀請爸爸參加家教會委員, 爸爸還擔任為會長, 不過做左委員要抽時間開會及籌備講座/活動, 我見爸爸去年係一個無經驗的會長, 慢慢摩索下今年踏入第二年, 我見佢好積極及落力參與.  而我自己一直有參加家長義工工作, 做得好開心, 幫到學校即係幫到自己的子女.
‹ 上一主題|下一主題