用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校有能力準確選取最終會讀其學校的學生嗎? ...
go

學校有能力準確選取最終會讀其學校的學生嗎? [複製鏈接]

如題,每年考私小都像音樂椅遊戲,大家認為學校會否按自己的受歡迎程度去選擇不同程度的學生?如看往年,有些小朋友有多個offers,然後又要turn down,那學校也疲於不斷出waiting list 。
   0    0    0    0

你的意思是:如果这些私小碰到一些超班的学生,也不愿录取,因为反正他们志不在此?

原帖由 magiccandy 於 09-10-16 09:58 發表
如題,每年考私小都像音樂椅遊戲,大家認為學校會否按自己的受歡迎程度去選擇不同程度的學生?如看往年,有些小朋友有多個offers,然後又要turn down,那學校也疲於不斷出waiting list 。 ...

我的意思是, 有些小朋友各方面很平均,是否就難以得到至少一個offer, 而要捱至明年六月?

誰有能力準確選取最終會跟你終老的伴侶嗎?..我想沒有吧.  大家只可以盡力, 學校選學生亦是.

至於各方面都平均能力的小朋友, 說真的, 這是最不起眼的一群, 入任何學校都會, 將來出社會做事都一樣.  現今管理學都是在尋找每個人的個人強項, 不是平均.  作為家長,如果小朋友各方面都平均, 就更要花時間精神, 不斷給小朋友機會去接觸嘗試不同的範疇, 直至找出他在那一面有gifted......我相信每個人一定有強項, 只在什麼時候機緣找到.

一些有經驗的學校已建立了一套持之以恆的方法揀適合學生. 我老公成日提醒我, 你揀人, 人揀你, 要睇開啲. 人家日日對住d學生, 多數冇睇錯. 只是現在叻的學生太多, 好學校爭崩頭.

很明白亦同意你的說法,只是孩子那麼少就要力求出眾,面對激烈競爭,實在不太健康。

原帖由 pppp41 於 09-10-16 16:08 發表
誰有能力準確選取最終會跟你終老的伴侶嗎?..我想沒有吧.  大家只可以盡力, 學校選學生亦是.

至於各方面都平均能力的小朋友, 說真的, 這是最不起眼的一群, 入任何學校都會, 將來出社會做事都一樣.  現今管理學都是在 ...

對小朋友來說, 如果父母不大給他們壓力..他們去INTERVIEW只是當和陌生小朋友玩玩, 當返學和老師談話..只是大人看著他們辛苦.因為大人自己本身都有壓力...

所以..TAKE IT EASY...

我相信好多學校都知道自己要收邊類型既學生, 不過始終有時考學校都係講下運氣既.

醒目開學勳章

原帖由 charlottechan 於 09-10-16 16:42 發表
一些有經驗的學校已建立了一套持之以恆的方法揀適合學生. 我老公成日提醒我, 你揀人, 人揀你, 要睇開啲. 人家日日對住d學生, 多數冇睇錯. 只是現在叻的學生太多, 好學校爭崩頭. ...
4、5歲人仔就要識十八般武藝,就要面對激烈競爭......... 游戲規則係咁,又唔可以唔玩.

想入心儀學校無辦法啦! 好野更係多人爭

原帖由 QQLAU 於 09-10-17 00:26 發表
4、5歲人仔就要識十八般武藝,就要面對激烈競爭......... 游戲規則係咁,又唔可以唔玩.

我就覺得 "細仔" 就無謂同你爭一d "傳統" 學校啦...even 你覺得自己小朋友同 "大仔" 一樣咁出色...
好似我個小朋友咁...十一月"細仔"..基本上, "傳統" 學校會only offer 一個 "面試" 機會俾你囉...then就係等收reject letter....

<以上純粹個人意見及經驗...correct me if I am wrong, thanks>

原帖由 didikoko 於 09-10-19 09:02 發表
我就覺得 "細仔" 就無謂同你爭一d "傳統" 學校啦...even 你覺得自己小朋友同 "大仔" 一樣咁出色...
好似我個小朋友咁...十一月"細仔"..基本上, "傳統" 學校會only offer 一個 "面試" 機會俾你囉...then就係等收rejec ...

細仔、細囡多數都係陪跑,這是不爭的事實。

I don't think the school have the ability to choose the students that will choose their schools for the final decision!  I was reading a forum somewhere here abt a parent's kid has accepted by a DSS school and she doesn't know what the teaching format of the school, etc.  But for that school, the parents needed to fill in a form by answering some questions liked why did you choose school and what did u expect from this school, etc.  And for the interview, the parents needed to see the teachers and the teachers will ask the similar questions!  So the schools cannot recognize if the parents really want to go to their school ............ I think interview is 70% similar to lucky draw, u have to have luck to get into the DSS and private schools.......... not solely depends on the ability of the kids and how keen the parents want to study in the particular school.

大有大好 細都有細好既 forme 我個女都係細女 but我always remind自己 唔好比甘大壓力個女 有時我都明知去int係陪跑 but都proud of her 幾歲人仔 去甘多間int 我都好登佢叻架la
原帖由 didikoko 於 09-10-19 09:02 發表
好似我個小朋友咁...十一月"細仔"..基本上, "傳統" 學校會only offer 一個 "面試" 機會俾你囉...then就係等收rejec ...
‹ 上一主題|下一主題