用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地D小朋友識切PUZZLE未?
go

你地D小朋友識切PUZZLE未? [複製鏈接]

我對仔20個月大, 啱啱有朋友送咗套4塊puzzle俾距地, 唔知點教距切好...有無媽媽可以分享下?
   0    0    0    0

原帖由 Twinboys08 於 09-10-20 11:56 發表
我對仔20個月大, 啱啱有朋友送咗套4塊puzzle俾距地, 唔知點教距切好...有無媽媽可以分享下?

你果隻有冇底版的呢?

如果有, 我自已會首先教佢要放好底版先, 不能倒轉放.

跟住教佢認底版上的小小圖片.  例如: 底版左上角有小小的apple, 我咪教佢要搵返puzzle 的apple 放上去左上角.

原帖由 rabbitpiggy 於 09-10-20 12:08 發表

你果隻有冇底版的呢?

如果有, 我自已會首先教佢要放好底版先, 不能倒轉放.

跟住教佢認底版上的小小圖片.  例如: 底版左上角有小小的apple, 我咪教佢要搵返puzzle 的apple 放上去左上角. ...

有底版的, 我倒有教距望下底版角有半隻手, 咁將有手嗰邊放上去, 但距都係倒轉晒咁...等我慢慢再教下先

醒目開學勳章

你可以試下先全部擺完整,抽一塊出黎,再叫佢擺番好;再抽另外果D,有時就專登翻轉,俾佢自己試下;一塊,兩塊,三塊,四塊,慢慢啊

原帖由 sharon26788 於 09-10-20 22:32 發表
你可以試下先全部擺完整,抽一塊出黎,再叫佢擺番好;再抽另外果D,有時就專登翻轉,俾佢自己試下;一塊,兩塊,三塊,四塊,慢慢啊

係呀, 呢個都係好方法要一塊一塊去教佢地放, 萬事起頭難.  當小朋友識放一塊後, 再教佢放第二塊.

同埋小朋友都係好細啫, 才20個月

he is good at the normal paper puzzle.  but I bought some 3D puzzle from SOGO, which has a knob on each puzzle.  He just cannot do it in the first place, and get frustrated.  Then I taught him to do it with two hand.  He is now getting how to do it, but still not able to finish the whole puzzle by himself.
‹ 上一主題|下一主題