用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症普及
go

自閉症普及 [複製鏈接]

今日到評估中心做評估, E生說小兒是自閉症普及.
其實係唔係= 自閉症呢?
我本來已排到E位在9月開始, E生叫我轉混合,
我應該點做? 因為小兒今年是K1.
有冇人 可以比D 意見得呢?
   0    0    0    0

自閉症光譜 (Autism Spectrum)
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8 ... 7%E5%85%89%E8%AD%9C

原帖由 RyanandYin 於 09-10-20 16:18 發表
今日到評估中心做評估, E生說小兒是自閉症普及.
其實係唔係= 自閉症呢?
我本來已排到E位在9月開始, E生叫我轉混合,
我應該點做? 因為小兒今年是K1.
有冇人 可以比D 意見得呢? ...

若你有時間帶佢做訓練, 一般E位既治療師會專業 d.  而 I 位好多家長既評價好一般, 一係就係個i位老師唔夠專業知識, 一係就間學校個i位老師用埋黎做其他工作, 變左無訓練。所以視乎你選邊間 I 同埋排幾耐

個人覺得應該讀左 E 先

讀咗E位先啦
轉咗I位就番唔到E位架啦
同埋, 讀緊e位, 應該係仍然同步排緊s位
咁如果小朋友係有需要, 都仲可以多一個選擇比佢.

p.s. 我囝而家讀緊S位, 如果你可以搬的話, 彈性大d, 選區策略上可以比你快d排到S位.  我由開始做第一次評估, 到派埋S位, 唔使半年!

我自己都係決定讀E位, E位D姑娘和基督-心橋都叫我選擇E位, 而且我E位都係9 月開始, 睇佢一年先, 到時社工話可以選返I位都得, 佢係現在幼稚園讀得好開心.
另外醫生冇叫我排S位,  唔係同步.

原帖由 ellawyc 於 09-10-24 13:12 發表
讀咗E位先啦
轉咗I位就番唔到E位架啦
同埋, 讀緊e位, 應該係仍然同步排緊s位
咁如果小朋友係有需要, 都仲可以多一個選擇比佢.

p.s. 我囝而家讀緊S位, 如果你可以搬的話, 彈性大d, 選區策略上可以比你快d排到S位.   ...
‹ 上一主題|下一主題