用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克及金巴倫. 你會選那一間
go

約克及金巴倫. 你會選那一間 [複製鏈接]

論名氣, 約克好像出名d(英文程度較高), 日後in小學會唔會好d呢??但貴d
論心, 好多人都話金巴倫都好英及普都好..?
   0    0    0    0

自己了解後會選sn!

原帖由 ChingChingChoy 於 09-10-23 11:15 發表
論名氣, 約克好像出名d(英文程度較高), 日後in小學會唔會
好d呢??但貴d
論心, 好多人都話金巴倫都好英及普都好..?

可否提供詳細意見呢:

SN~

回覆 4# ChingChingChoy 的文章

i have same feeling with you. but can't make decision now as my son will be attended the interview in york next week but received offer from sn already.

我囝都收到sn offer,  而york 就6號先有得in..不過我會留左sn 位先

No information on SN but found York is a very good school after over 2 year study in York.  Of course there is an advantage for York students when finding primary schools.  I don't think my son is less competitive than other kindergartens so far.

For your kind reference.

原帖由 yee79 於 09-10-25 20:56 發表
我囝都收到sn offer,  而york 就6號先有得in..不過我會留左sn 位先

聽完兩個校長既talk, 覺得york 校長好鐘意認叻, 大部份都係講自己個仔點叻, 學生d英文幾叻但係著重在課外的cambridge course 上, 而唔係自己校本英文課上! 而sn 校長就大部份講學校資料, 校本課程, 教學理念等, 較為沉實踏實!比較喜歡sn 既兒童為本既理念, 又著重兩文三語, 加上比較學費, 雜費等等, 所以選sn!

原帖由 ChingChingChoy 於 09-10-25 00:59 發表
可否提供詳細意見呢:

Hihi, How are St Cat & SN? Which will you take?

sn我個囝都收左, 我有交留位費, 不過我冇去york到in....

原帖由 yee79 於 09-10-25 20:56 發表

坦白講, st.cat 真係出名過sn, 但我唔係太喜歡mass production style kindergarten, 校長唔識學生, 老師又未必認得學生, 上上下下都唔會太close, 感覺無咁親切!
撇除名氣, sn 係相當不錯選擇
原帖由 6321 於 09-10-25 23:21 發表
Hihi, How are St Cat & SN? Which will you take?

原帖由 nc2000 於 09-10-25 23:09 發表
聽完兩個校長既talk, 覺得york 校長好鐘意認叻, 大部份都係講自己個仔點叻, 學生d英文幾叻但係著重在課外的cambridge course 上, 而唔係自己校本英文課上! 而sn 校長就大部份講學校資料, 校本課程, 教學理念等, 較為 ...

Agreed!

我帶個仔去 York interview 時,雖然都覺得個老師很有耐性,感覺不錯,但我老公去聽完校長個 talk,都覺得個校長好 hard sell, 只會說他們的學生怎樣叻,同埋會要求學生要常常測驗,雖然他們都收了小兒,但我都不會去交留位費了,因為知道學校的理念和自己的並不一致。

kscindy, 我都有報york, 但聽完個talk我都已有定案, 但既然交了報名費, 就不仿當比囝囝去上一課面試堂吧! 我都會要求英語要好, 但唔需要不停去考試黎證明自己小朋友實力, 咁細個就為了考試不停操練, 又係咪一定攞到張CERT 就可以入到名校呢? 但攞到張CERT 就可SHOW 比家長睇佢學校係幾掂! 既然唔同理念, 就無謂痛苦!

原帖由 kscindy 於 09-10-26 13:56 發表

Agreed!

我帶個仔去 York interview 時,雖然都覺得個老師很有耐性,感覺不錯,但我老公去聽完校長個 talk,都覺得個校長好 hard sell, 只會說他們的學生怎樣叻,同埋會要求學生要常常測驗,雖然他們都收了小兒,但我都不會去交 ...

原帖由 kscindy 於 09-10-26 13:56 發表

Agreed!

我帶個仔去 York interview 時,雖然都覺得個老師很有耐性,感覺不錯,但我老公去聽完校長個 talk,都覺得個校長好 hard sell, 只會說他們的學生怎樣叻,同埋會要求學生要常常測驗,雖然他們都收了小兒,但我都不會去交 ...

完全同意。雖然York教學上都好出名,但是校長如此,很難擔保他不將這種認叻同踩人地學校的態度灌輸比小朋友,我老公聼完個talk已經不喜歡,所以個人不會選擇York.

有時候不是學校不好,但是校長跟老師的態度,都好影響家長的選擇。

回覆 14# primrose_bb 的文章

其實都要多謝校長攪呢個 talk ,讓家長們了解學校的理念,不用我們花不必要的金錢和時間。

其實佢講好過好多學校唔講比大家聽,家長只係聽人講,而唔係真確,講比你聽只是比你清楚了解,如冇興趣可以不理會,只是個人意見

當年我囡囡YORK,SC及SN都收佢, 但我選了SN, 因為老師態度好...現在囡囡返學好開心...而YORK 太HARD SELL及商業化, SC收了下午班, 所以無考慮...

我在yahoo看到以下comment:

"金巴倫幼稚園係使用USA同Canada的教學方式,可能唔係咁好,因為你o既小朋友升讀小一o既時候,可能會唔習慣小學o既教學方式"

想請教有小朋友就讀SN的家長,這正確嗎?我是想小朋友讀本地小學的,sn有無問題?我in的時候,有個主任告訴我sn是可以上本地小學的,小朋友仲考到好好學校tim

usa/canada的教學方式?  我估佢講的係蒙特梭利, sn會滲入一些蒙特梭利教學法的.  sn教的係本地主流課程, 不是國際學校, 所以你在yahoo看到的comment令我十分莫名其妙.

sn今年小一升學相當不錯, 你可以上學校網址睇睇.

原帖由 fishfishma 於 09-10-30 16:01 發表

"金巴倫幼稚園係使用USA同Canada的教學方式,可能唔係咁好,因為你o既小朋友升讀小一o既時候,可能會唔習慣小學o既教學方式"

我想請教有小朋友就讀SN的家長,這正確嗎?我是想小朋友讀本地小 ...

原帖由 fishfishma 於 09-10-30 16:01 發表

我想請教有小朋友就讀SN的家長,這正確嗎?我是想小朋友讀本地小 ...

我小朋友現讀SN K3, 她每天十分喜歡上學, 老師又有愛心, 學校教學方式一定可習慣小學, 現她時已有默書, 配詞, 閱讀理解, 但她很輕鬆.
‹ 上一主題|下一主題