用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york 和又一村邊間好D?
go

york 和又一村邊間好D? [複製鏈接]

york 和又一村邊間好D?
   0    0    0    0

我會選擇York, 因為英文會好d!

anyone has kids study in Yau Yat Chuen?

York 出名著重英文,有外籍老師教授英語及拼音。喜歡邀請學生報考劍橋英文考試及其他公開試。好讓小朋友裝備投考"名牌小學"。York比較商業化。
又一村學校較關顧小朋友的全面發展。一般評價老師較有愛心。環境闊大,小朋友戶外空間很多。課程每星期4天有外籍老師教半小時英文、每星期一天普通話課。
poison
poison

我女讀又一村,友人之女讀York,同年紀同時間讀幼稚園,分別在呢兩間學校由K1讀到K3,我女三年都係讀全日班,約克正式來說只得半日班。

而家兩個小朋友都係讀K3,結果係,我女既英文好過友人之女,明顯係同樣面對外藉老師,我女可以接上跟她講落去,而友人之女則唔出聲,外藉老師既指示,我女有反應去做,而友人之友則唔知發生乜事。

究其原因,我發現友人之女放學後便放學,整天留在家中,極其量係睇英文VCD。而我個女由K1開始不斷參加英文環境既興趣班,一個星期至少兩個鐘,我個女就一定要同外藉老師講英文,先可以係班裡面生存。在家裡,我太太會跟女兒溫英文功課,同佢有時講英文對答,而友人家中不會說英文。

所以,只講英文,小朋友不一定要在學校裡學。而幼稚園,又不是單單是去學英文,所以只憑英文來比較幼稚園,也許不夠全面。所以,每間學校有其長處短處,如果你幫孩子報某一間,你便要去看這間學校在教導上不足的地方,你有沒有能力資源去補充,整體成個配套來想,你先可以知邊一個做法係最好。

也許可以說,如果我女讀約克,佢既英文會比而家更加好。

有說讀完名幼稚園,易D考入名小學,如果面試時同樣表現,再評幼稚園,約克可能比較出名,有著數,但係面試時既表現,仲有好多原因在內,不單是幼稚園可以完全影響到,係同個小朋友整個成長環境有關。

話番轉頭,如果只講兩間幼稚園,約克係比較重視學術成積,佢既課程當然比又一村深,至於商業化係必定架喇,最緊要係你有心理準備,如果唔係,佢地突然間同你收下錢,你唔好話條氣唔順。我個女讀又一村,比我感覺係以人為本,好多事都可以有商有量,唔係一定要講錢,而且我最鍾意係我自己每日接送個女,每日都可以係門口見到校長,有需要可以同佢傾下個女既事。又一村有半日全日,全日班可以令小朋友學習自顧能力,又有同學仔陪我女玩,學下點同人相處,唔洗番屋企只得傭工陪,我又更放心番工,係學校環境又好,佢以前係小學,所以個個課室原本係可以容納小學生,而家用黎做幼稚園,課室更覺寬闊,學校現在擴建校舍,第時有室內遊戲空間,更多既活動室等等。

都係果句,你要想像當你個小朋友讀某一間幼稚園,你會有乜野配套,成個安排係唔係附合你既要求。

原帖由 poison 於 09-10-28 01:05 發表
York 出名著重英文,有外籍老師教授英語及拼音。喜歡邀請學生報考劍橋英文考試及其他公開試。好讓小朋友裝備投考"名牌小學"。York比較商業化。
又一村學校較關顧小朋友的全面發展。一般評價老師較有愛心。環境闊大,小朋 ...

原帖由 BBG1 於 09-10-26 16:16 發表

我個仔仔讀緊又一村,
但結果令我一年又一年既失望,
其實我既意見係,
如果你諗住小學考間好D既,
就唔好揀又一村,
因為間學校唔算好出名,
你要係出面搵好多野比小朋友學,
先有機會考到間好小學,
最緊要係老師既流失率好高,
就好似今年咁,
除咗D主任同校長,
上年D老師同今年D老師已經唔同晒,
我本人讀緊幼教,
可能對呢D事比較敏感,
希望你唔好介意,
如果你想知多D有關幼稚園既野,
可以add我msn,
[email protected]

hi
my son had just finished interview in yau yat tsuen yesterday. It's my first time to be there and the impression is nice, including the teachers' attitude, environment and the teaching model. But my kid's performance is not very good.....

原帖由 poison 於 09-10-28 01:05 發表
又一村學校較關顧小朋友的全面發展。一般評價老師較有愛心。環境闊大,小朋 ...

我囡囡都係星期六interview,短短幾分鐘問問題同人山人海.

地方真係好大,但冇得參觀其它地方.係呢,你囝囝咩原因影響表現?

原帖由 hkjody 於 09-11-1 21:22 發表
hi
my son had just finished interview in yau yat tsuen yesterday. It's my first time to be there and the impression is nice, including the teachers' attitude, environment and the teaching model. But m ...

原帖由 MOONCAKE111 於 09-11-2 16:46 發表
我囡囡都係星期六interview,短短幾分鐘問問題同人山人海.

地方真係好大,但冇得參觀其它地方.係呢,你囝囝咩原因影響表現?

he is a shy boy. Actually he could answer most questions but with  very low voice. He could not  identifly the colour and 'push' the ball instead of hold the ball as requested by teacher.

囡囡都係顏色果part唔得,只答(yellow)lemon's colour,(red) apple's colour.

Received the letter is ok!

原帖由 hkjody 於 09-11-2 21:42 發表

he is a shy boy. Actually he could answer most questions but with  very low voice. He could not  identifly the colour and 'push' the ball instead of hold the ball as requested by teacher.
‹ 上一主題|下一主題