用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 嘉諾撒st.mary/伊利沙伯中學好?
go

嘉諾撒st.mary/伊利沙伯中學好? [複製鏈接]

代友問,佢想為個女部署,首選呢兩間,邊間會好d?各間要求d乜?家住觀塘區
佢個女性格比較開朗,活潑,好動
學校有無階級觀念?因家境比較無咁好
thanks a lot
   0    0    0    0

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-28 16:28 發表
代友問,佢想為個女部署,首選呢兩間,邊間會好d?各間要求d乜?家住觀塘區
thanks a lot ...

Hi, 啱啱係升中果邊見到你, 希望有高人回覆我地....

其實我都係代朋友問 st. mary, 伊中係男女校, 競爭激烈d喎, 如果跨區, 我鐘意 st. mary 多d..

其實你朋友介唔介意去香港?
我住藍田, 個女都係過海返學, 觀塘個網真係唔係好得, 阿女都有好多同學係住觀塘/藍田/油塘, 香港區多d選擇喎...

你好,咁啱既,我朋友又係住係藍田
香港有邊間中學好?佢想交通方便,最好就地鐵直達,唔駛再轉車,最緊要校風好,千祈唔好有階級觀念,請指教
thanks
原帖由 Marco-ma 於 09-10-28 20:29 發表

Hi, 啱啱係升中果邊見到你, 希望有高人回覆我地....

其實我都係代朋友問 st. mary, 伊中係男女校, 競爭激烈d喎, 如果跨區, 我鐘意 st. mary 多d..

其實你朋友介唔介意去香港?
我住藍田, 個女都係過海返學, 觀 ...

[quote]原帖由 ^曾小姐^ 於 2009/10/28 16:28 發表

Hi 我不是 "高人", 但有少許可分享.

伊利沙伯中學固然是好中學, 但個人更喜歡St Mary.

百年天主教老校, 嘉諾撒會修女主理, 絕對放心, 品行及學業(特別是英語水準)的保證.

但一定要 Band 1 頭才好在自行嘗試, 因她們只會面試部分申請學生.  收生應主要著重成績, 面試表現及特異功能比重可能會較小. 但亦有一現象可留意. 去年申請人數較其他同級名校少, 估計是很多家長怕機會細而不想浪費一個自行的機會.

去年面試時有些學生(估計約Form 3)在幫手接待, 給我們的感覺是穩重, 自信及有禮.

階級觀念間間都會有些個別Cases, 但津校(+教會)不會嚴重, 貴族直資就難說.  而且只要家長教導子女有正確的觀念, 根本不是問題.

希望你覺得上述資料有些用.

St Mary比較好, 但競爭大, 且階級觀念較重~

原帖由 irisyan 於 09-10-29 09:59 發表

又真係唔覺有階級觀念喎﹗

你指的階級觀念源於學校身上還是學生身上?

St Mary很平民,沒有階級觀念較重.

原帖由 irisyan 於 09-10-29 09:59 發表

聽講很多學生家境不錯, 而且大部分是小學直升上中學, 外來者較難融入~
原帖由 sanfung 於 09-10-29 11:28 發表

又真係唔覺有階級觀念喎﹗

你指的階級觀念源於學校身上還是學生身上?

原帖由 HumbleHeart 於 09-10-29 00:07 發表
[quote]原帖由 ^曾小姐^ 於 2009/10/28 16:28 發表

Hi 我不是 "高人", 但有少許可分享.

伊利沙伯中學固然是好中學, 但個人更喜歡St Mary.

百年天主教老校,  ...

多謝回應同分享呀, 你女女係咪讀緊?

好同意你嘅講法, 如果兩間揀, 我都會揀 st. mary !

問題係: 有無媽咪知道, 佢同兩間小學有聯繫
(2012年先係結龍) 咁有幾多個位俾外生 ?
或者啱啱呢一兩年, 有幾多外生派咗入去 ??

至於階級觀念, 我相信會比 maryknoll 好d,
亦都同意一定比直資名校好d...

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-28 23:15 發表
你好,咁啱既,我朋友又係住係藍田
香港有邊間中學好?佢想交通方便,最好就地鐵直達,唔駛再轉車,最緊要校風好,千祈唔好有階級觀念,請指教
thanks

我早兩年幫個女揀, 係揀 bps 同 spss (跑馬地果間),
bps 無小學, 係天后站行上去 10分鐘內 ;
spss 有小學, 係銅鑼灣站轉電車, 唔係要行15-20分鐘
(都有學生行架 !) ;

"階級觀念" 呢家嘢~  有時真係我地大人"形住"多d囉..
就算依家讀緊普通小學中學, 一樣有d家庭係好有錢囉..

不過想跨區嘅話, 你朋友囡囡成績一定要夠尖喎,
介唔介意講下係邊間小學, 呢幾年係學校嘅排名 ?

原帖由 Marco-ma 於 2009/10/29 13:45 發表

"階級觀念" 呢家嘢~  有時真係我地大人"形住 ...

絕對同意這觀點。 先要大人有自信,才可感染及教導小朋友。

原帖由 Marco-ma 於 2009/10/29 13:33 發表

問題係: 有無媽咪知道, 佢同兩間小學有聯繫
(2012年先係結龍) 咁有幾多個位俾外生 ?
或者啱啱呢一兩年, 有幾多外生派咗 ...

其實有否連繫小學主要影響乙部,自行階段時關係不太大。 正如你所說,要成績夠尖。 有少許去年的數據 :

面試人數 : 215 ; 來自兩連繫小學的占25人。

另請收 PM

純綷直覺,ST mary 喜歡文靜女孩,伊利沙伯愛較全面型。

原帖由 irisyan 於 09-10-29 12:34 發表
聽講很多學生家境不錯, 而且大部分是小學直升上中學, 外來者較難融入~

St. Mary's 的每一位學生都是樸素的,基本上在外表是分不出她們哪個家境好些?哪個不好?你不會看見 St. Mary's 的學生拿着名牌袋做書包,因為這都是 St. Mary's 對學生的基本要求。

至於融入這個問題,除非個小朋友特別難相處或孤癖,如果不是她會很快就找到新朋友。

原帖由 esprincess 於 09-10-29 22:05 發表
純綷直覺,ST mary 喜歡文靜女孩,伊利沙伯愛較全面型。

St. Mary's 喜歡讀得玩得的女孩子。

of course St Mary's is better than QES la, in terms of academic performance (esp Eng) and school reputation

原帖由 sanfung 於 2009/10/29 22:50 發表

St. Mary's 的每一位學生都是樸素的,基本上在外表是分不出她們哪個家境好些?哪個不好?你不會看見 St. Mary's 的學生拿着名牌袋做書包,因為這都是 St. Mary's 對學生的基本要求。

至於融入這個問題,除非個小朋友特別難 ...

如果個小朋友在“比較無咁好”的家庭環境下長大,都可以培養到開朗、活潑的性格,換言之佢自己都唔覺有什麼是比不上別人的,這有什麼好擔心呢?(階級觀念這種東西大多源於“大人”) 況且在家境比較差、支援比較不足的環境下都可以培育到一個這麼“醒”的女兒,又何需介懷呢﹗

個人認為 St. Mary's 絕對是值得拿一個“自行位”一試的學校。(當然小朋友一定要有乎合學校要求的成績才好申請)

如果小朋友的成績夠尖的話,真的可以一試,至於你朋友所擔心的階級觀念、融入等問題都不用擔心。

‹ 上一主題|下一主題