用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真同啟基你地會點揀?請大家幫幫忙!!!
go

祟真同啟基你地會點揀?請大家幫幫忙!!! [複製鏈接]

請大家比d意見我!

0    0    0    0

BK真係好少啟基的回應架。

你報左祟真國際班定主流班呀﹖我最初都有考慮祟真的,我打電話去祟真問國際班同主流班有咩分別,因為祟真本身係一間英文小學,學校話國際班用英語授課,主流班用廣東話教授英文課本﹗

我當時心唸,有無攪錯,咁都叫自己做英文小學﹖結果我無報祟真。

至於啟基,我自己十分喜歡這間學校,即使沒有機會入讀,我仍然贊同校長的教學理念。

原帖由 rachncurtsmom 於 09-10-29 15:12 發表
BK真係好少啟基的回應架。

你報左祟真國際班定主流班呀﹖我最初都有考慮祟真的,我打電話去祟真問國際班同主流班有咩分別,因為祟真本身係一間英文小學,學校話國際班用英語授課,主流班用廣東話教授英文課本﹗

我 ...

我報左英文主流班,
崇真係一間英小,
而佢英小既意思係唔準講中文架,
係崇真小朋友只可以講普通話同英文,
講真,
對升學,
崇真真係會好D,
但我本人都係好喜歡啟基,
特別係D老C好有愛心,
加上我住係對面,
仔仔返學唔洗5分鐘,
最衰佢係中小...

My daughter enjoyed all the interview except 崇真.  She asked us why the interview took so long.  In fact, the interview time in 啓基 is much longer.

I like 啟基 more, especially the principal.

原帖由 軒蕎媽媽 於 09-10-28 19:29 發表
請大家比d意見我!

選擇崇真啦!語文方面會比較強,崇真係英小對未來上英中是很有幫助的。

原帖由 codi 於 09-10-29 21:03 發表

選擇崇真啦!語文方面會比較強,崇真係英小對未來上英中是很有幫助的。

如冇意外,
我會揀崇真,
不過當初一心諗住入啟基,
有D唔捨得唧...

我會選擇啟基,雖然啟基係一間中文小學,但係我覺得啟基嘅英文唔會差得過其他英文學校,同埋啟基學校校長同老師嘅理念係一致,都係從小朋友角度去諗,只要係對小朋友好,學就會去做,再者啟基係有好多時間係會比學生上台演講,增加小朋友嘅自信心。

原帖由 軒蕎媽媽 於 09-10-29 16:48 發表

我報左英文主流班,
崇真係一間英小,
而佢英小既意思係唔準講中文架,
係崇真小朋友只可以講普通話同英文,
講真,
對升學,
崇真真係會好D,
但我本人都係好喜歡啟基,
特別係D老C好有愛心,
加上我住係對面,
仔仔返學唔 ...

唔知呀﹗不過學校接電話的小姐真係同我講,話用廣東話教授英文課本的,你如果真係想去崇真就要問清楚喇。

原帖由 codi 於 09-10-29 21:03 發表

我想問崇真有中學,
如果讀崇小,
係咪直中崇真既中學?

原帖由 rachncurtsmom 於 09-10-30 14:39 發表

唔知呀﹗不過學校接電話的小姐真係同我講,話用廣東話教授英文課本的,你如果真係想去崇真就要問清楚喇。

但我有朋友個仔係入面讀緊,
佢話係講英文的,
平時既語言,
除了英文,
就係普通話了~

原帖由 小軒爸 於 09-10-30 09:55 發表
我會選擇啟基,雖然啟基係一間中文小學,但係我覺得啟基嘅英文唔會差得過其他英文學校,同埋啟基學校校長同老師嘅理念係一致,都係從小朋友角度去諗,只要係對小朋友好,學就會去做,再者啟基係有好多時間係會比學生上台演講,增加小 ...

但如果小朋友會過外國讀書呢?
咁既話係咪應該揀崇真?

原帖由 軒蕎媽媽 於 09-10-31 09:23 發表

但如果小朋友會過外國讀書呢?
咁既話係咪應該揀崇真?

其實真的要看你怎樣看這件事,照你的說法,是認為崇真接觸英文的時間多一點,英文程度較高,所以應該選崇真。

但同時有沒有想過日後用中文的機會其實亦很多,無錯,我們生活在香港,一個中國人的社會,接觸中文的機會當然很多,但要書寫和閱讀卻是另一回事,中文其實是一個很難學的語文。

有一個讀國際學校的朋友,他的中文有小五程度,國際學校中學畢業後,他到了美國讀大學,之後回香港找工作;他到恆生銀行見工,首先用英語面見,之後筆試有一部份需要寫中文,完成後銀行的人同我朋友講,話他的英文很好,不過對銀行來說中文亦一樣重要,即係話唔得啦 - 呢件事發生在二十年前。

另一件事,我帶女兒到普通話學校的簡介會,校長問有那些同學是國際學校學生,由媽媽迫來學普通話的,反應十分熱烈,很多同學都立即舉手。

英文程度來說,香港人一般書寫較聽及講好,因為較少機會聽和講,所以很多家長會追求語言環境好的學校。

我又有一個朋友,他十五歲的時候被送到外國讀書,和我一樣,在人生路不熟的地方,見到一個十分親切的M字,即時入內進餐,當他想點餐的時候,他原本想要中汽水,但想來想去,也想不到中汽水到底是middle定咩,結果叫了細汽水。

其實在現今社會,兩文三語已是基本需要,所以真的要花時間想清楚,到底那一間學校才適合自己的子女,最重要不要令小朋友討厭學習。

原帖由 rachncurtsmom 於 09-11-1 00:14 發表

其實真的要看你怎樣看這件事,照你的說法,是認為崇真接觸英文的時間多一點,英文程度較高,所以應該選崇真。

但同時有沒有想過日後用中文的機會其實亦很多,無錯,我們生活在香港,一個中國人的社會,接觸中文的機會當然很多,但要 ...

我知道英文同普通話都好重要,
我仔仔英文冇問題,
但普通話就唔得啦...
而家唯有搵私人既普通話老師陪佢一齊學~
anyway,
謝謝你的意見~

打電話去祟真一定要搵主任or老師答問題, 個書記成日知d唔知d答錯晒. 我上年找小學時就比佢激死. 最後校長親自見我, 回答: 主流同國際都係用英文教, 但課本和課程不同的, 學習主題都不同.
祟真是一間好學校, 原本一心係讀佢, 最終無讀到都覺得十分可惜.

原帖由 do-re-me 於 09-11-2 01:49 發表
打電話去祟真一定要搵主任or老師答問題, 個書記成日知d唔知d答錯晒. 我上年找小學時就比佢激死. 最後校長親自見我, 回答: 主流同國際都係用英文教, 但課本和課程不同的, 學習主題都不同.
祟真是一間好學校, 原本一心 ...

先謝謝你的回答!

醒目開學勳章

請問課程不同是指什麼?  是否行IB?  謝謝!!!

原帖由 do-re-me 於 09-11-2 01:49 發表
祟真是一間好學校, 原本一心 ...
‹ 上一主題|下一主題