用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 應否讀協康伴我同樂
go

應否讀協康伴我同樂 [複製鏈接]

小兒2歲4個月, 現正讀pre-nursuery, 佢好鍾意車, 又唔點識講野, 脾氣及專注都很差, 9月時於私家醫生做關於自閉症test被診斷為global delay(約delay 6個月), 個醫生話佢唔似自閉症, 讀緊私人OT & ST, 政府assessment 就11月中有得做, 點知昨日協康伴我同樂打黎話11月中有位, 要星期1confirm 讀唔讀, 我都唔知點?

佢而家讀緊既pre-nursuery 已經有2個月, 老師話佢進步左, 由最初成日發脾氣訓地, 到而家間唔中先會, 我問老師佢明唔明o的野, 佢話有o的知有o的唔知

協康伴我同樂其實應該for 自閉症小朋友, 但係我又唔知佢除左delay 仲有冇其他問題, 其實佢脾氣及專注都很差, 如果唔讀協康伴我同樂, 我又驚會錯過佢訓練既黃金時間, 聽日就要答覆啦, 可唔可以比的意見我, thank you
   0    0    0    0

Why to do some private assessment first?

我都有呢個問題,我仔仔而家18月大,16月時係step做評估未可以confirm係咪a仔,因太細,不過當時我自己覺得好似(會like玩wheels,唔講野,未必次次叫都應,要d咩都用我手去拿),之後上左d aba lesson,同埋多左d home training,有進步,而一直係heep hong做 pt既姑娘都話佢唔似a仔,有eye contact,而早排去gov't做pt既姑娘都話唔似,再去看dr時(family dr),都話唔似,而家11月會係做gov't做評估,到時看一看result係點?

而heep hong 既姑娘好好人,時時比d advice我,佢話返伴我同樂係好,不過真係大部份係a仔,會唔多 interactions,因個個都比較自己,反而佢認為我仔仔好細膽,返d normal 既 playgroup 會好d,同埋同佢去多d街,比佢對出面多d接觸會好d

我只係排左伴我同樂,未有位,所以暫時未要決定住,不過唔返伴我同樂,就多左buget去返其他playgroup,都好既,只係如你所說,怕waste左佢黃金期

如果唔係自閉症...而pre-nursery學校又包容孩子既話,可以試下繼續返學,另搵私家PST & OT (協康有)補補 delay 果方便既野....到差唔多既時候,可以再另加 ST 幫手訓練孩子講野....
不過,只有你知孩子情況...如果真係只有 delay,先好博...否則伴我童樂係一個好選擇 (你讀了,當滿意進度後可隨時退學的)....
Good luck.

原帖由 mikoyau 於 09-11-1 08:05 發表
小兒2歲4個月, 現正讀pre-nursuery, 佢好鍾意車, 又唔點識講野, 脾氣及專注都很差, 9月時於私家醫生做關於自閉症test被診斷為global delay(約delay 6個月), 個醫生話佢唔似自閉症, 讀緊私人OT & ST, 政府assessment  ...

其實只要小朋友係發展遲緩就要去訓練,時間唔等人,不要等。

多謝各位既意見, 其實佢已經做緊ST & OT, 不過諗住伴我同樂intensive o的, 因為裡面包含PT, OT & ST, 咁我唔駛另外幫佢補, 我最想知就算佢唔係自閉症, 讀伴我同樂係咪都真係對佢有幫助呢? 而有冇其他小朋友唔係自閉症而又讀過伴我同樂呢?

如果我係三個星期前見到這個問題,我一定會先報伴我同樂,因為我諗即使不是自閉症,也是越早幫佢越好。

但現在我未必會報伴我同樂,因為我兒子的自閉症徵狀很少,心理學家建議我不要帶他去專門給自閉症小朋友的playgroup,怕他反而會學了自閉症小朋友的行為,寧願同他去正常的playgroup好過。

原帖由 rachncurtsmom 於 09-11-1 14:49 發表
如果我係三個星期前見到這個問題,我一定會先報伴我同樂,因為我諗即使不是自閉症,也是越早幫佢越好。

但現在我未必會報伴我同樂,因為我兒子的自閉症徵狀很少,心理學家建議我不要帶他去專門給自閉症小朋友的playgroup,怕他 ...

其實我個社工都叫我比佢繼續返pre-nursuery, 因為佢都有進步, 而佢都話有o的担心驚小朋友返私人S位會感染o的壞習慣, 所以我都好頭痕.

原帖由 mikoyau 於 09-11-1 15:04 發表

其實我個社工都叫我比佢繼續返pre-nursuery, 因為佢都有進步, 而佢都話有o的担心驚小朋友返私人S位會感染o的壞習慣, 所以我都好頭痕.

其實你小朋友都已經返緊pre-nursuery,ST同OT,很快又會去政府做評估,我覺得遲下有需要再考慮其他服務都OK喎。

回覆 8# mikoyau 的文章

係喇,我社工都係咁說,始終主要係幫自閉正同發展慢係2回事,社工同dr都說我太nervous,所以時時都形住仔仔有自閉傾向..........

不過,返pn真係好大幫助的,or你試下先,祝你仔仔大躍進呀^^

唔該各位既回覆, 希望大家既小朋友都進步神速啦

另外, 我仲想問下, 我個小朋友有的野唔係好鍾意做, 一做就會發脾氣
1. 起床
2. 刷牙
3. 換衫

呢幾樣野每朝都要做, 但係每朝都做得好艱苦, 想問下你地有冇o的好方法呢?

回覆 11# mikoyau 的文章

唔明...why 起床都唔鍾意?會唔會訓唔夠呢?

聽落好似未瞓夠?

我自己是用這些方法解決問題:
1) 每朝起床同佢唱早晨歌,及跟他講"早晨"
2) 每日讓小朋友看著大人刷牙.
    跟小朋友刷牙時可一邊唱刷牙歌一邊刷.
    去到連鎖店/超級市場見到牙刷就示範刷牙,讓他不抗拒牙刷.
    還有,可以教他幫洋娃娃或書本上的公仔刷牙,讓他提高興趣.
3) 基本上同上.都係多示範,多嘗試,主要要他不抗拒及提高興趣.

原帖由 mikoyau 於 09-11-1 23:01 發表
唔該各位既回覆, 希望大家既小朋友都進步神速啦

另外, 我仲想問下, 我個小朋友有的野唔係好鍾意做, 一做就會發脾氣
1. 起床
2. 刷牙
3. 換衫

呢幾樣野每朝都要做, 但係每朝都做得好艱苦, 想問下你地有冇o的好方法 ...
‹ 上一主題|下一主題