用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑2nd in會問咩問題呢?
go

培僑2nd in會問咩問題呢? [複製鏈接]

今朝收到培僑電話叫我仔星期六去2nd in,
佢話只係會in個小朋友.
有冇媽咪知道大概會問d咩呢?
往年有經驗既家長可唔可以分享下呀?
唔該哂~
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 wouldbe 於 09-11-3 10:30 發表
今朝收到培僑電話叫我仔星期六去2nd in,
佢話只係會in個小朋友.
有冇媽咪知道大概會問d咩呢?
往年有經驗既家長可唔可以分享下呀?
唔該哂~

純粹是一些分享而已.這都是我朋友的囡囡第二次面試回來的分享.我朋友兩夫婦是陪囡囡入去見副校長,然後由副校長問小朋友一些問題, 父母是不需要回答的, 最主要看小朋友的表現, 性格和自信心.

請問係唔係無電話就即係無入選呀 ..

我真係好想比女女讀 d 間呀 ..

貢獻勳章

原帖由 happymama_jkc 於 09-11-3 21:12 發表
請問係唔係無電話就即係無入選呀 ..

我真係好想比女女讀 d 間呀 ..

OH....ME TOO....

可能直入呢。

原帖由 luckymother 於 09-11-3 15:29 發表

純粹是一些分享而已.這都是我朋友的囡囡第二次面試回來的分享.我朋友兩夫婦是陪囡囡入去見副校長,然後由副校長問小朋友一些問題, 父母是不需要回答的, 最主要看小朋友的表現, 性格和自信心. ...
多謝分享啊~

happymama_jkc, babycherry22,
上次簡介會同interview個日係小禮堂聽talk, 校長都係話marginal case先要2nd in, 所以你地d小朋友冇2nd in, 可能就係收咗哩~
就好似選港姐咁, 頭2,3名都冇叫到你名, 因為你係最後一個...攞冠軍~

其實我自己心情都好忐忑, 收到電話2in, 即係又要再考多次, 冇電話又驚唔收.

希望啦 !!

貢獻勳章

原帖由 wouldbe 於 09-11-4 10:55 發表
happymama_jkc, babycherry22,
上次簡介會同interview個日係小禮堂聽talk, 校長都係話marginal case先要2nd in, 所以你地d小朋友冇2nd in, 可能就係收咗哩~
就好似選港姐咁, 頭2,3名都冇叫到你名, 因為你係最後一個. ...

真是令人好緊張....因校長說頭一輪會收多d,因怕有人不要offer都不用補太多人,仲有waiting o個d
so..到6-7月都不用扣門,無位,舊年仲同G1的家長道歉..因收多了小朋友

Does anyone know when the offer letters will be sent out?

Hi, thanks for sharing, but what kind of the questions will ask?
原帖由 luckymother 於 09-11-3 15:29 發表

純粹是一些分享而已.這都是我朋友的囡囡第二次面試回來的分享.我朋友兩夫婦是陪囡囡入去見副校長,然後由副校長問小朋友一些問題, 父母是不需要回答的, 最主要看小朋友的表現, 性格和自信心. ...
‹ 上一主題|下一主題