用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 stafford, york, SC, KV 你地會點選?
go

stafford, york, SC, KV 你地會點選? [複製鏈接]

Stafford, York , SC 同 KV 你地會點選? 四間又有d咩分別? 有冇mami 知道 ???
   0    0    0    0

我個人會考慮係上午定下午班先, 因為 4 間都有好有唔好既地方, 假設全部係上午班, 我會甘選:

1)KV, 中, 數好, 但英文較差, 要係出面狂補, 但多出名小學收, 加上唔多學校活動, 啱晒我這些懶人..哈哈

2)YORK, 英, 數都好, 而且學校有劍橋英文試讀但可能中文會較差

3) SC, 多出名小學收, 不過我唔係好清楚 SC係邊個科目特好 但想入出名既或較好的小學, SC 絕對係必選

4)STOFFORD 好貴, 加上好似唔係好接得到傳統小學, 唔會諗

both 4 i applied, but i knew that york & stafford are sister's kg, so i think their curriculum were same (difference stafford have small class size & have net teacher as class teacher; use english to teach maths, but york have more campus & big class size but no net teacher as class teacher, only 30 minutes). personally, i like sc & kv much more.
but still waiting their offer (only have stafford's offer now). so can't make decision.

原帖由 midcofung 於 09-11-5 21:25 發表
Stafford, York , SC 同 KV 你地會點選? 四間又有d咩分別? 有冇mami 知道 ???

醒目開學勳章 貢獻勳章

SC/KV 都有一年全級pm, 一年全級am, 所以返學時間唔係考慮嘅都方

分別係
KV無乜活動, 學費平, 多功課, 如果target傳統小學, 包保小朋友適應上無乜太大問題, 中數強而英文無NET
SC就活d, 多d活動, 透明度好高, 語言係強項, 小朋友都幾醒架, 不過做功課就一定少d, 適應傳統小學就無KV咁易

其他嗰兩間我唔多清楚~

Very accurate descriptions!

Generally, children in SC are presentable and independent. English proficieny is high.
KV quite stresses on academic development and discipline. Children can easily adapt to P1 curriculim.

Both are well received by good primary schools.

-------------------------------------------------
"KV無乜活動, 學費平, 多功課, 如果target傳統小學, 包保小朋友適應上無乜太大問題, 中數強而英文無NET
SC就活d, 多d活動, 透明度好高, 語言係強項, 小朋友都幾醒架, 不過做功課就一定少d, 適應傳統小學就無KV咁易"

咩叫NET TEACHER!!!

我有朋友的女女在kv讀, 我唔覺得佢英文差喎, 至於話要狂補, 我諗未免誇大左, 講開補習, 我自己個仔係某國際學校學英文, 佢地都有好多sc既學生嚟補, 所以我認為你只可以話kv係輸在冇NET, 但唔至於差囉..

原帖由 Karen2009 於 09-11-5 22:06 發表
我個人會考慮係上午定下午班先, 因為 4 間都有好有唔好既地方, 假設全部係上午班, 我會甘選:

1)KV, 中, 數好, 但英文較差, 要係出面狂補, 但多出名小學收, 加上唔多學校活動, 啱晒我這些懶人..哈哈

2)YORK, 英, 數 ...

agree with you...我囡囡係KV讀K1,本來預要"惡補"英文,但返咗兩個多月學,發覺KV都有教d英語對答,e.g. can you walk/sing/dance...佢會答yes, i can walk/sing...真係有d意外!
唔係話好好,只不過呢處forum太多人講KV冇英文,令到好多家長先入為主,其實KV只係冇net teacher啫...
叧外樓主的問題...其實每個家長要既野唔同...以我為例,我就揀咗KV,因我太多同事既小朋友學咗英文而唔鍾意中文,我本人亦認同英文比中文易學...所以揀KV再同佢响外面學phonics...
原帖由 bvei 於 09-11-6 16:16 發表
我有朋友的女女在kv讀, 我唔覺得佢英文差喎, 至於話要狂補, 我諗未免誇大左, 講開補習, 我自己個仔係某國際學校學英文, 佢地都有好多sc既學生嚟補, 所以我認為你只可以話kv係輸在冇NET, 但唔至於差囉..

...

native speaking teacher
原帖由 helloting 於 09-11-6 15:34 發表
咩叫NET TEACHER!!!

I got the offer from York, but I prefer KV frankly.

York: English very good! But the school fee + Misc + School bus is bloody high..even higher than Master study in University

KV: School fee more reasonable, but need extra learning outside while you want to apply good primary school at KLN side.

SC: I didn't apply this school

All description and thinking in my own stance only

Lagreed! KV 中英數各科LEVEL 都好好, 只係無NET, 但又未需要狂補咁誇!

原帖由 bvei 於 09-11-6 16:16 發表

...

其實現時好多幼稚園的小朋友都出去上堂學野架啦!
我的小朋友讀KV架, 佢好多FRIENDS讀SC, 所以都幾清楚.

同意KV只係冇NET教英文, 只係本地老師教返, 但絕對唔駛狂補咁誇張!
以我小朋友為例, 佢都係一星期上一次英文班, 但好多人(包括我地的外籍鄰居)聽完佢講英文, 會問佢係咪讀國際學校架~ 唔多信佢讀KV架!
佢仲識自己睇/讀好多英文書, 老師都話佢唔係一般幼稚園學生程度了.  不過, 佢讀的是KV, ORAL都唔多計分, 唔同SC, 哈哈!

希望各位為你們的子女找到理想學校啦!

原帖由 Karen2009 於 09-11-5 22:06 發表

原帖由 siumanmama 於 09-11-7 00:07 發表
我的小朋友讀KV架, 佢好多FRIENDS讀SC, 所以都幾清楚.

同意KV只係冇NET教英文, 只係本地老師教返, 但絕對唔駛狂補咁誇張!
以我小朋友為例, 佢都係一星期上一次英 ...

Hi Siumanmama,

Could you give information about the English Class?
My email [email protected]

Thx

原帖由 siumanmama 於 09-11-7 00:07 發表

甘講法KV收既話一定係首選啦...平靚正..我家姐個同事個女都係KV畢業,讀緊小一,英文真係好好喎...  真係估唔到

I also want to know the english course !

Do you know that Stafford and York are sister's schools?  Their lessons are just the same. The difference is Stafford has NET as the head class teacher and has smaller class size.  

I also want the course information, pls send to me.

[email protected]

Tks

kv = 教出好孩子,自動自覺, 各方面平均.
sc = 聽講英文好, 其他我唔知有什麼好, 尢
        其校舍細, 九曲十三彎 :;pppp:

根德園雖注重中文, 但數學科題目是英文解題. 如果一定要以外藉老師來衡量. 便要選Stafford及SC. 應該好點.

Stafford - I don't think it cannot classify as small-scale class anymore coz they mentioned they will have 28 to 30 kids per K1 class next yr, quite similar as other schools. Definitely, english is very good there.

With the high birth rate in 2007 & 2008, I believe all schools will change from small scale class to big scale class as long as they don't receive complaint from EBD.
‹ 上一主題|下一主題