用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 文字城堡Kids Castle 一問
go

文字城堡Kids Castle 一問 [複製鏈接]

各位爸爸媽媽你地好! 請問去過文字城堡Kids Castle 嘅朋友,你地覺得唔係好識講中文,但識聽同睇些小中文嘅外國番嚟嘅小朋友可唔可以handle 到? 佢地係唔係教得好深?  個氣氛點樣?

唔該哂先.
   0    0    0    0

magidon, 真係唔該哂你,我而家放心D. 嘩你個女一堂學到4-5個字好叻女啦. 如果有興趣,check out 一本叫做「基礎漢字500」
嘅書,幾正. D小朋友鍾意D公仔同一日學一個字容易D入腦law.

回覆 1# 海澄媽 的文章

嘩! 你個女可以睇故事書就真係好叻. 仲有我想問,佢地俾唔俾家長入去班房?  我個女從未去過全中文嘅班房上課,佢可能會好緊張.

回覆 1# 海澄媽 的文章

海澄媽,唔該哂你,我都同意家長唔應該入去.我一於去試吓啦.我諗我個女見到其他小朋友都係冇爹地媽咪一齊應該會定D.

係邊區架?有無網址?我都想同個女學吓,我成日見佢唔係好記得D字,希望對佢好D

I think you would be better to ask Teacher Lau's opinion.  I have same case as yours, my son only attends 1 class per week but after discussion with Teacher Lau, she advised me to attend 2 lessons per week in order to strength his memory skills so I attend 2 more lessons per month as his schedule was quite full.
原帖由 mariemariebb 於 09-11-12 20:56 發表
想問你地小朋友一星期返幾多堂?我女女返得1堂咋,因為有其他野學緊,係咪返多堂會好0的?

TST
http://www.kidscastle.com.hk/
原帖由 amysnlee 於 09-11-12 21:24 發表
係邊區架?有無網址?我都想同個女學吓,我成日見佢唔係好記得D字,希望對佢好D

你小朋友幾多歲呀?讀左幾耐?我仔仔對中文字興趣大左,學校老師都讚佢專注力好左,佢可以讀到課本俾我聽,但係未讀到故事書喎.

原帖由 海澄媽 於 09-11-6 22:02 發表
4-5個字真係少架,其實一堂可以學到8個字,仲要記得好深喎﹗向街度見到d字都識讀,仲自己睇故事書添

阿女在這讀左一年, 而+上了小一, 中文成績比其他小朋友好, 唔知有無關係呢

佢地用圖像來教小朋友, 所以小朋友很開心記住學, 上了1個月你就知有驚喜~

真係好得!

原帖由 bmgirl 於 09-12-30 11:37 發表
請問你個小朋友讀成點呀?效果好嗎?

bmgirl, 我終於帶咗我個女去咗幾個星期, 效果真係冇得頂,絕冇誇張。 佢地D老師真係好有心機教同好識同小朋友溝通。我個女好快就get到。本來係英文人嘅佢,而家讀D中文書仔完全可以handle。最重要係D老師啓發咗佢對中文嘅興趣. 佢次次都開心到唔想走,成日出親街都問我係唔係去尖沙咀。

各位家長可以考慮下。
‹ 上一主題|下一主題