用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 What will be asked in DBS 2nd interview?
go

What will be asked in DBS 2nd interview? [複製鏈接]

去年校長問我們如何教育孩子, 我老公先行答了, 然後我再作補充。(有過來人教路, 畢竟是傳統學校, 爸爸做主導會比較得體!)

孩子答問什麽則無從知悉, 大約十分鐘亞仔就出來了。

我們是用全廣東話回答。

祝好運!

原帖由 OnHo 於 09-11-10 09:26 發表
過去幾年都唔係問學術題, 反而多問處境題同創意題!
例如圖中有人跌左落水, 你係現場, 你會點做?
俾d類似雪條棍既野, 叫考生砌d野出黎係mud同解釋!
我細仔當年竟然用d棍仔砌左一朵花同一個澆水壺, 個解釋係送朵花俾校 ...

我們全家都是百分百翡翠台!

我老公回答完以後拋個波給我補充, 不過我沒說得了兩句已經響鐘, 不過校長挺好, 示意我完成回答!

我同意所謂timing只是為了避免我老公等一級吹水佬長篇大論, 打亂進度而已!

原帖由 Daniel923 於 09-11-12 09:57 發表
大家好.....
   我想請問下Cherishvalue,去年in家長妳和妳先生是用廣東話in,那我想知道in你小朋友是用哪個語言的呢?
    多謝...............

Question 1:  no - just we 2 and our son

Question 2: no such group discussion of parents!

Question 3: yes - we kept to be Jade watchers!

原帖由 Daniel923 於 09-11-13 10:29 發表
Cherishvalue:多謝妳的回复.以下有几個問題想請教:
          1.我聽有的朋友講,2nd in 時,要几個家長一起討論問題的,是嗎?
          2.請問妳們是一個家庭去見校長,還是都有和几個家庭一起討論問題之後再去見校長 ...
‹ 上一主題|下一主題