用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對崇真小學暨幼稚園好失望
樓主: tgrm
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

原帖由 tgrm 於 09-11-12 17:28 發表
我電話問過崇真之前in過國際班但係REJECT咗可唔可以在報,佢答我唔駛報,但你可以寫求位信俾主任,之後我收咗綫。
崇真既然開得後備班報名但又話寄求位可能有位俾你真係自雙矛盾目的係點大家心中有數,如果崇真係一間純 ...

求位信?? No La.... 又唔係非讀佢不可而且佢又唔係TOP 果類幼稚園, 所以點都未至於要底聲下氣去求位囉. 如果唔係 bk 有人講, 根本唔知祟真有幼稚園潻,  所以
反正咪當用佐 $50 係 in st.cat, kv 前當上佐個 interview course 囉....

好奇問, tt有無收你小朋友ah.......

原帖由 牛精仔 於 09-11-12 18:44 發表

我有時會諗, 真係需要比50蚊行政費嗎 ? (雖然人地冇迫你比, 仲唔止係祟真收,好多都收, 但通常30, 甚至有d冇收), if 5000人報, 已經有25萬收入, 都係一個幾可觀嘅數字。 ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

原帖由 Karen2009 於 09-11-12 13:54 發表

只係個人見解, 所以唔方便發表, 因為費時俾人亂熗掃射

KAREN﹐如果你的見解是合情合理﹐我相信沒有需要害怕把它說出來。而這裡各位懂得分辨是非的家長更不會無理取鬧。除非你的見解只是個人不忿而作出的無理說法。

各位眼睛雪亮的家長應該明白以理服人的道理。

原帖由 牛精仔 於 09-11-12 18:44 發表

我有時會諗, 真係需要比50蚊行政費嗎 ? (雖然人地冇迫你比, 仲唔止係祟真收,好多都收, 但通常30, 甚至有d冇收), if 5000人報, 已經有25萬收入, 都係一個幾可觀嘅數字。 ...

其實本人都是在幼兒教育界工作﹐我祇想將以我所知的和各位家長分享對這行政費不滿的見解。

據我所知﹐如果招生INTERVIEW的時間是非教職員的工作時間﹐學校需要給發教職員OVER TIME工資或補假。那學校要付出的人力物力及薪金遠比我們所付的50元行政費多。

希望家長不要只看表面或一面之辭而忽略的求證的精神。這樣對學校有點不公平。

我相信學校沒有接納之前被拒絕的學生﹐而舉行國際班後備申請﹐是為了挑選更多有質素的學生﹐與收取行政費無關。但我也對學校這個方法有保留﹐因為我相信有很多被Rejected的學生是很有誠意就讀這所學校﹐理應給他們機會。

我都係做過好十多年幼稚園老師, 亦教過好多間不同的學校, 從未聽過有超時補錢/補假這回事. (有都可能只限於外籍老師)
如果真的需要補錢, 學校都可能會選擇如其他名校般限制派表數目, 那便不用面試過時.

P.S. 我只是路過看到, 亦沒有替我兒子報此學校.

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:46 發表

其實本人都是在幼兒教育界工作﹐我祇想將以我所知的和各位家長分享對這行政費不滿的見解。

據我所知﹐如果招生INTERVIEW的時間是非教職員的工作時間﹐學校需要給發教職員OVER TIME工資或補假。那學校要付出的人力物力及 ...

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:18 發表

KAREN﹐如果你的見解是合情合理﹐我相信沒有需要害怕把它說出來。而這裡各位懂得分辨是非的家長更不會無理取鬧。除非你的見解只是個人不忿而作出的無理說法。

各位眼睛雪亮的家長應該明白以理服人的道理。 ...

我絕對明白好多家長都係明事理既, 我唔想講係因為只係我個人對學校收生標準既諗法同既見解唔代表係真, 所以唔想令其他家長誤會
不過你可以睇下隔離既 BK, 有某些家長真係睇到有D 唔啱聽既即作出批評, 其實大家都係討論同交留下啫, 又唔係乜野甘大件事, 真係睇完都覺得好笑

今次收到祟真Reject信既人眾多, 裡面有d考生答哂問題, 有自信, 表現良好, 家景良好, 又係大仔, 都一一被拒絕, 連waiting list 的機會都無, 如果學校採用收後備生的做法是為了挑選更多有質素的學生, 那確實令人懷疑他的收生標準, 何謂有質素...

其他學校就算有人比左留位費唔讀, 都會安排waiting list 的學生補上, 祟真早在8月開始收生, 有咁多人面試, 為何再安排收後備生, 也沒有給公眾一個合理解釋!

這些媽媽只好在討論區發表感想, 又可以做到什麼?
不過換轉角度, 唔讀呢間咪讀第2間囉, 有好多好學校!

原帖由 roybee103 於 09-11-12 21:46 發表

據我所知﹐如果招生INTERVIEW的時間是非教職員的工作時間﹐學校需要給發教職員OVER TIME工資或補假。那學校要付出的人力物力及 ...

我是路過的,我九月先寄form,現在見也未有機會in,不過tt不是我的選擇,所以沒太大感覺,叫做人報我報呢!
-我也是教師,雖然不是教幼稚園,但如果真的有超時補水的話,就好啦!哈哈!
-行政問題會好影響間學校的形象架!
-其實我覺得interview好撞彩的,我深信大部分小朋友的質素也是差不多的呢!只是睇當時心情如何呢!相信幼稚園及老師也明白這點,收生準則,很難說的呢!大家聽天啦!用平常心面對啦!別太執著呢!我們的孩子也是最叻的呢!

我地今晚都In 左國際班,都覺得有問題:
1. Briefing: 介紹小學多過幼稚園,講左成30分鐘都係講小學,搞到D家長夠鐘去interview,無得聽幼稚園介紹,本末倒置.
2. 淨係數數briefing 個hall,已經坐左成300人,假設3人為一個家庭,今晚都約有成100個小朋友in,我問過D嬸嬸,她話呢輪晚晚都甘多人來in,可想而知,我地仲有幾多機會被收.
3. Group Interview: 單做呢種interview就話收定唔收,唔係太夠全面,我覺得有D求其,好唔pro.

雖然我地未知結果,我地無再寄望,就算收我地都要三思.
Twins 媽咪

醒目開學勳章

學校點知報後備的小朋友是有質素定無質素,
唔通做後備都要考過先可以做後備,
真是聽落都好笑

我相信學校沒有接納之前被拒絕的學生﹐而舉行國際班後備申請﹐是為了挑選更多有質素的學生﹐與收取行政費無關。

醒目開學勳章

其實崇真in咁多round真係"好質素"的學生都收左啦
不過, 何謂"好質素"就真係佢地先知

而仲有幾多位剩真係心照啦

原帖由 fc926 於 09-11-12 23:50 發表
我地今晚都In 左國際班,都覺得有問題:
1. Briefing: 介紹小學多過幼稚園,講左成30分鐘都係講小學,搞到D家長夠鐘去interview,無得聽幼稚園介紹,本末倒置.
2. 淨係數數briefing 個hall,已經坐左成300人,假設3人為一個 ...

我in 27/10的,我都覺得似係比機會佢地介紹學校多些,嗰$50元我們當買最後in完送的玩具魚,阿女都幾喜歡....但如真是沒有位又in,我地又要特別請假,先覺唔抵...

求位信????我一定唔會.

原帖由 qoo_pooh 於 09-11-13 09:18 發表
其實崇真in咁多round真係"好質素"的學生都收左啦
不過, 何謂"好質素"就真係佢地先知

而仲有幾多位剩真係心照啦

我個仔都係尋日in 完,eng speaking stream.

我觀察到以下現象,唔知 arm 唔arm, group interview 時(actually no individual interview), 唱完歌仔之後,就有miss 走埋離同我傾,好似唔見 miss 同個個家長都傾,可能係我太投入同miss傾, mo 留意,定真係唔係個個家長都傾?
我想問下收到offer 的家長, miss有mo 同你傾?

另外,見到很多家長都說他們的bb回答了很多問題,但我就不覺得group interview 時 老師有問很多問題,只是問下各位小朋友"Do you know what is this?" 之類, mo 單對單文,你地in時是否都是這樣?

我老公唔係好鐘意尼間學校,覺得很舊,好似佢以前間小學wor.

尋日我都有去,也覺得學校好舊,似返小學唔似返幼稚園,所以覺得無歡樂氣氛,感覺不太好,老師有問我嘢,我無特別留意係咪個個都有問.

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-13 10:21 發表
我個仔都係尋日in 完,eng speaking stream.

我觀察到以下現象,唔知 arm 唔arm, group interview 時(actually no individual interview), 唱完歌仔之後,就有miss 走埋離同我傾,好似唔見 miss 同個個家長都傾,可能係 ...

我同你既觀察一樣
不過老師係有問大家問題
亦有問個別小朋友問題(例如:what is your name)
其實另外2個老師係後面觀察同比分
ever老師唔係個別問小朋友,佢地會留意你個小朋友有無比反應,投唔投入

原帖由 henchow 於 09-11-12 23:00 發表
我都係做過好十多年幼稚園老師, 亦教過好多間不同的學校, 從未聽過有超時補錢/補假這回事. (有都可能只限於外籍老師)
如果真的需要補錢, 學校都可能會選擇如其他名校般限制派表數目, 那便不用面試過時.

P.S. 我只 ...

Hi henchow, this is exactly i was referring to. NETs and PTHTs.  For the schools i know, they hire the NETs and PTHTs on hourly basis.  The range of wages is normally from $300-500 depending on teacher's qualifications and experiences. Therefore, if they have worked for the school out of their normal teaching hours, they will get paid.
I am not sure about the FULL TIME QKT teachers as i am a TEFL holder teaching English.

同你一樣, 9月寄form, 打去問佢地話只會先處埋親身交表者, 連信都有好多未拆喎??? 吓, 拆開信封都無時間做? 咁不如一早寫明不接受郵寄啦!
國際後備位application, 又無寫明之前waiting or rejected 需唔需要再apply, 到12月先叫人入表, in完又再同之前waiting果d比較呀???
>>>poor planning in admission arrangement!!!

原帖由 BBG1 於 09-11-12 23:42 發表
我是路過的,我九月先寄form,現在見也未有機會in,不過tt不是我的選擇,所以沒太大感覺,叫做人報我報呢!
-我也是教師,雖然不是教幼稚園,但如果真的有超時補水的話,就好啦!哈哈!
-行政問題會好影響間學校的形象架!
-其實我覺得interv ...

我都覺得對此校無咩好感,根本浪費人力,物力,家長心機同資源,無位又扮有位,成村人去in,in足幾個月都仲不停叫人去in,咩事!!!!!
唔係為了50元,唔通想做至top名校,想收頂級學生,大家報佢地都係因為平...我問有朋友個女係到讀, d人話前幾年無咩人侯.佢個小朋友成續麻麻還叫佢轉校,其實間學校都有d奇,國際班都攞到學卷....,d安排又混亂....

報名時要我地寄4-5個信封, 個個都要貼郵票.
個到都收唔少啦.

原帖由 tgrm 於 09-11-12 17:28 發表
我電話問過崇真之前in過國際班但係REJECT咗可唔可以在報,佢答我唔駛報,但你可以寫求位信俾主任,之後我收咗綫。
崇真既然開得後備班報名但又話寄求位可能有位俾你真係自雙矛盾目的係點大家心中有數,如果崇真係一間純 ...
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

尋晚終於in左國際班啦,雖然事前我都有d奇怪點解間學校in極都仲有位 不過報左名有得in又in下

成事件感覺係.......哂氣

5:30pm就要人去聽briefing, 成二百人係度等,分4輪。結果我個囡編到最尾一組,成7點先輸到。大人細路係度等等等等等,仲要搭正我女訓覺時間,到我地in時阿女巳經無哂電 仲好唔耐煩。

可能老師都心照我個女無機,佢都好求其,唔多問我個女,送禮物時連聽阿女講謝謝都無就行左去

我老公話果$50你咪當買條塑膠魚囉!
‹ 上一主題|下一主題