用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對崇真小學暨幼稚園好失望
樓主: tgrm
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

不過出年又有"打手"出尼推, 以為係好野,到時又有一大堆家長上當

yes yes, ANYWAY 多謝TT 熱心家長答問大家, 但大家又要認清邊D 係打手! 最後, 無人用鎗指住我地去報TT 既, 唔怪得人! 算把LA, 我地比$50 就睇到間幼稚園作風係點!

原帖由 Karen2009 於 09-11-19 21:01 發表
不過出年又有"打手"出尼推, 以為係好野,到時又有一大堆家長上當

不能說他們是打手, 人地好心答大家問題又比人話, 請平常心去諗人吧, 如果只係人地讚幾句就去報名, 不能是話"上當", 只係怪自己羊群心態吧.

ps, 我不是崇真家長

我囡囡2010年都收了讀國際班,而我老公同媽媽都有同事d仔女是讀這校,出來的評價都是不錯的。

雖然學校收生準則及學校收生的申請真令人感覺不太好,行政方面不論是公司定學校都是由高層話事。行政方面亂不代表老師對學生就不好及不夠關心,亦不代表學校水平就不好。大家申請此校都是喜歡它可以用學卷,價錢平及希望有好的英文及普通話語言環境。(我一定是這原因)另一個原因就是好看家長質素(即品格及言行),因學校開放日我看義工家長的說話及行為都好好。

其實我o地想知每一間學校好唔好都需要真的有仔囡在此校就讀的家長細說學校情況才知道。這些家長不怕辛苦及我們不停問的問題都一一解答,但當一些家長的仔囡不被學校取錄,她們卻換來的是打手之名。其實你們有沒有去看清楚崇真討論區,她們有說自己仔囡是讀邊一班的。

希望每個家長都能夠為自己的仔囡找到心儀的幼稚園。

醒目開學勳章

原帖由 ireneyklo 於 09-11-20 03:45 發表
我囡囡2010年都收了讀國際班,而我老公同媽媽都有同事d仔女是讀這校,出來的評價都是不錯的。

雖然學校收生準則及學校收生的申請真令人感覺不太好,行政方面不論是公司定學校都是由高層話事。行政方面亂不代表老師對學生 ...

Please refer #4 of this forum--->"在bk咁耐, "打手"一定有, 但亦睇得出好多真係有小朋友在果度讀嘅mami, 講真, 如自己小朋友入到出名的, 一定會讚到天上有地下無..."

Anyway, 我從來冇否定到呢間學校教學質素, 因為我冇識人O係度讀, 只由BK聽佢有良好英文環境之餘又夠平, 但佢地嘅行政, 真係可以講係 "一粒老鼠屎, 壞了一窩粥", 應該好好反省一下, 否則只浪費有心教學嘅老師 !!!!

原帖由 ericalui74 於 09-11-17 12:26 發表
我都是11月25號in呀, 11月23號又要特登去聽講座, 前後要請2次假, 如果冇位真是好晒人時間.

我前天打去問, 所有幼稚園都滿額了.

滿額意思係收哂學生嗎 ?  還是不再接受報名呢 ???  因為我都係 25號去 interview 架....  

如果真係收哂學生又叫我地去 interview, 係咪當我地d 家是長傻仔先 ?

原帖由 jackie_lau2000 於 09-11-20 16:45 發表

我前天打去問, 所有幼稚園都滿額了.

我都有同感...聽校長 presentation 太耐, 整個 interveiw from 5pm to 7pm...太長了~

嗰日我個女表現出眾, 全 group 人得佢有反應.  她是大女能夠做足老師所有要求.  我 in 完還以為很大機會收, 结果收到 reject letter, 我還以為是睇錯...真唔明做足老師要求, 但都不被取錄, 真的不知他的收生標準是什麼!!??

我兩公婆也是專業人士, 我相信跟父母職業無關.

原帖由 ireneyklo 於 09-11-20 03:45 發表

雖然學校收生準則及學校收生的申請真令人感覺不太好,行政方面不論是公司定學校都是由高層話事。行政方面亂不代表老師對學生 ...

由從前無乜人知有間甘既幼稚園, 到今日甘多人知, 唔係打手開個頭, 又點會有熱心家長答問大家呀, 我估大家都有睇佢地個 WEB-SITE, 其實唔係唔 BUY 佢地師資既質數或課程, 只係覺得作為一間教會學校, 甘既管理層, 甘既做事作風實在太失望, 而且係甘既管理之下, D 老師邊有心機教, 所以係 OPEN DAYS 當日我就遇上今我感覺好差既外籍老師......依家終於明點解喇

我都覺得基督教嘅學校係不公平!失望!!

原帖由 tgrm 於 09-11-12 00:09 發表
今日發現崇真原來12月開始國際班招收後備生,我覺得你如果有位多你可以揾曾經in過既小朋友,(因為一定有in得好但係無收到既小朋友)我個人認為崇真想再收多次報名費,所以如果有去in但無收到既家長可以唔駛寫求位信啦,因為 ...

原帖由 lpcjoe 於 09-11-21 19:58 發表
CS1888:
睇過你地既回應,我個心舒服左好多,我個女都係超大B,而兩夫婦都係專業工作者,面試當日佢能夠做外籍老師所講既所有野,而且係快而準,我心想:唔收就奇!結果,真係唔收!
我不斷反醒,係我既問題嗎?係我回答老師時不夠禮 ...

Hi CS1888 and Ipcjoe,

請問你地個女答問題時,miss 有mo同你地傾gui(talk)?

睇完你地post,我覺得應該不是父母or小朋友的問題,而是可能學校額滿問題,timing,我地太遲.....,相信成日甘多日in,hk U,甘大都唔收,10月尾打去都話收生....現在見個d相信都係唔想退50元比你地班友....等你地以為有希望...
米照見,近日見親都話reject,無論nterview如何,家境如何....其實result都係....r..e...j...e.c.t.!!!!!
剛in or 未in都只會成炮灰多...
叫你地聽講座,都係宣傳下佢地小學....因小學要收費...好多讀完幼就走人,佢地小學都幾貴..所以都要賣advert....
.未in,都是唔好有其望.......如果感覺不好,就幫地賣下adv,,,
原帖由 lpcjoe 於 09-11-21 19:58 發表
CS1888:
睇過你地既回應,我個心舒服左好多,我個女都係超大B,而兩夫婦都係專業工作者,面試當日佢能夠做外籍老師所講既所有野,而且係快而準,我心想:唔收就奇!結果,真係唔收!
我不斷反醒,係我既問題嗎?係我回答老師時不夠禮 ...

回覆 3# lpcjoe 的文章

lpcjoe,
你吾洗吾開心, 我算係第一批10月14號in ga 家長, 我見好多超水準ga家長TT都無收.
佢地真係收超多面試生, 你想下由8月收到11月, 國家班同主流班又要分開報.其實TT真係將面試當宣傳....浪費大家時間!!

回覆 95# dadajj 的文章

If it is really an advertisement as a show, we should report the case to Consumer Council or Education Department to check how many students they will intend to offer seats and how many successful candidates already registered during this period..etc

原帖由 Ho_HoDaddy 於 09-11-22 00:38 發表
If it is really an advertisement as a show, we should report the case to Consumer Council or Education Department to check how many students they will intend to offer seats and how many successful can ...

我都好想有家長會跟進這個問題....
我19/11打電話給TT的WONG主任, 佢都係話會有位, 不過主要係下午班, 因為佢地會分段INTERVIEW時都會相應地留些位給那段INTERVIEW的家長!

我又係25/11才IN, 現在都不知去不去好?!!

I've just found out the admission assessment criteria from a booklet I picked up from TT when I paid the registration fee.  The criteria are:
  • Conduct performance 30%
  • Family support in language development 30%
  • Interviews 20%
  • Potential and ability to adapt to using English as the medium of instruction and learning 20%
As you can see from above, performance in the interview only account for 20% of total scores...
Hope this will be of some use to those who will be attending interviews this week.
Good luck!

I've just found out the admission requirements of TT from the booklet I picked up on the day when we paid the registration fee.  Here are the assessment criteria:
  • Conduct performance 30%
  • Family support in language development 30%
  • Interviews 20%
  • Potential and ability to adapt to using English as the medium of instruction and learning 20%

Hope the above can be of some use to those who will be attending interviews this week.

Good luck!

‹ 上一主題|下一主題