用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對崇真小學暨幼稚園好失望
樓主: tgrm
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

首先我個仔唔係崇真既學生亦無in過呢間。亦同這間學校沒有任何關係,我只是路過的人~
不過我睇完咁多位家長發言後,覺得會唔會有點輸打贏要的心態呢?或者叫做"吃不到的葡萄是酸的"呢?每個父母眼中都覺得自己的兒女都是最好最乖的. 這是人之常情。人家不收你當然有她的理由,可能夾雜很多既因素。萬一失敗了就埋怨學校有問題是否有些不公平呢?況且這間不收,香港還有很多學校選擇嗎 !至於是否有打手,我覺得不在乎有無打手買廣告,大家都係思想成熟既大人,相信唔會講兩句就去報名。有家長講得好岩,可能係羊群心理吧!

醒目開學勳章

樓上的新國民第一個post就已經咁落力...真佩服

原帖由 lpcjoe 於 09-11-22 15:17 發表
dadajj and all mums here:
Thanks a lot for your comfort!! Now I just think that it is a warm up exercise for us to prepare other better schools' interviews.

And for their comment:
If this interview i ...

無錯, TT 今年真係人氣急升,但同時亦都俾佢地自已今次收后備生既安排而攪到至臭名遠播, 而今次事件亦已經損壞佐學校既聲譽喇. 真係一子錯, 滿盤皆落朔

如果父母覺得自己個小朋友都 OK SMART 既, 甘可以唔駛申請喇, 因為佢地一定唔會收, 所以可以慳返D 時間同錢了

原帖由 牛精仔 於 09-11-23 23:18 發表
樓上的新國民第一個post就已經咁落力...真佩服

係囉, 阿新國民只係路過,佢似乎係唔係好清楚發生乜野事而令到人對 TT 失望就已經甘落力.......我都好欣賞佢既落力

我又係25/11才IN, 現在都不知去不去好?!!

某些BKmami係度單單打打, 証明佢地的質素有問題喇!見你地d內容就知道點解人地學校老師唔收你的小朋友啦,並不是小朋友有乜問題而係d家長有問題,人地學校唔收你d小朋友,你就可以不停係度post學校又點唔好點唔好,他日學校收左你小朋友係學校照顧得佢唔夠體貼咪比你鬧到飛起兼週圍講是非!
仲有呀!我係教育王國第一次post唔代表我無係其他親子王國討論區留言架!!我亦都有爬文架!!
只係路過睇唔過眼入來發表下感受姐!我反而發覺d老師有眼光添,都費事同你d師奶嘈呀,人地講句公道話就估人乜乜物物,乜打手!都唔怕比人笑架!就算你繼續罵間學校都唔關我事,因為我d仔女唔係讀這間學校,不過真係覺得好可笑有d咁的家長留d咁既留言,一單笑料!!!哈哈哈哈哈哈哈~

我個女是第一輪面試, 被取錄2010年主流班下午班, 最初都好高興,後期知道第二輪成功的小朋友都被安排上午班, 真是有點唔開心, (d遲來先上岸的感覺), 我曾經致電校方問如寫信求轉上午班, 負責人是誰, 最後我寫了兩封信, 每次跟進校方有否收妥信件, 他們都說了我弄錯負責人, 理論上要再寫比較好, 這次我真的有點氣憤, 還怪責他們如不清楚負責人是誰, 請不應隨便叫家長寫信給那位那位, 錯了再寫, 最後沒有再寫第三封信, 這次真的令我對TT有點失望, 加上近期國際班後備生一事, 真覺得TT校政好混亂
但話分兩頭說, 校政亂是事實, 我喜愛TT是老師有愛心,外語老師多能提供良好語言學習環境, 活動多, 有學券, 這個都是事實, 本人認為BK只是提供一個平台給家長們互相交流心得, 任何一件事情都是有正負兩面睇,家長亦不需太介懷是否有打手的存在,
子女能考入一間心怡的幼稚園的確是很高興, 如未能考到, 可能是你與這所學校無緣, 正所謂塞翁失馬, 胭脂非福, 大家應以平常心面對面試結果, 大家面前還有很多很多機會, 最後希望每位家長都能為自己的子女找到一間理想的學校

原帖由 kikuko 於 09-11-20 17:41 發表
滿額意思係收哂學生嗎 ?  還是不再接受報名呢 ???  因為我都係 25號去 interview 架....  

如果真係收哂學生又叫我地去 interview, 係咪當我地d 家是長傻仔先 ?

...

唔好意思, 剛剛才見到你的問題.

佢地答我係"已經全部滿額了"而之前的申請表的小朋友都未見晒.

如果都俾了錢, 你就當面試班俾個小朋友面試的經驗同埋有小魚禮物一份.

祟真的內政亂就幾年前我都發生過, 佢地唔見了我張申請表格哦.

最後一句:此處不留人,自有留人處.

我們的子女永遠都是最好的.
大家努力吧.

我係第二輪IN主流班, (取錄上午班), 當初無諗過會收阿囝, 因為係GROUP入面表現一般,但老師好好, 好似睇到阿囝無答COLOUR, 係派魚魚的時候, 淨係問他一個條魚係咩色....現在睇左評分表, 我估收阿囝可能因為問卷和有禮貌(拿完禮物後, 講左幾次多謝周老師- 註: IN 的老師姓周).

如果第一輪收晒上午, 之後IN的家長又會走出來講唔公平, 所以真係好難講公唔公平呢個問題.

內政係咪混亂我唔清楚, 但我覺得佢地算有人情味, 因為我去完外地返來, 收到取錄信的時候已經過左交留位費一天, 他們都肯俾我第二天交返.... (真係嚇死我, 因為TT 係首選).

至於"打手" , 我認識一個讀緊TT的家長, 她講的學校資料基本上同"打手"講的一樣, 所以我唔相信有"打手".

另外, 基本上, 我見間間KG出結果後, 都有家長話自己小朋友好SMART 都唔收, 結果係內定呢頪理論.  所以家長唔駛太介懷.
url=http://www.TickerFactory.com/]

阿囡12/11面試,今日收到信收了入主流上午班.
正在考慮緊!

聽完個簡介會,,,都覺得呢間學校幾花心機去辦學既,同埋介紹小學多過幼稚園,不過會去Interview見識一下..唔收咪當去playgroup和親子活動羅

想問下你家女兒當日表現是否好出色呢?
原帖由 ppww 於 09-11-24 14:08 發表
阿囡12/11面試,今日收到信收了入主流上午班.
正在考慮緊!

有冇人知佢改用學卷前收幾錢學費呀??

原帖由 jean2003 於 09-11-27 10:09 發表
有冇人知佢改用學卷前收幾錢學費呀??

FYI
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

原帖由 NICOLE123 於 09-11-27 10:49 發表
FYI
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

謝謝呀..但系之前唔系講減左價先有政府學卷咩? 頭先睇19200/24000, 減價前又系幾多呢..

原帖由 jean2003 於 09-11-27 11:03 發表

謝謝呀..但系之前唔系講減左價先有政府學卷咩? 頭先睇19200/24000, 減價前又系幾多呢..

你再睇清楚啦有寫架

兌現學券後的全年學費 (期數)$7,200 (10) -
$12,000 (10)

原帖由 NICOLE123 於 09-11-27 11:07 發表
你再睇清楚啦有寫架
兌現學券後的全年學費 (期數)$7,200 (10) -
$12,000 (10)

eeee...我想知崇真系不嬲都有學卷, 定系佢之前要先減一減價先政府肯批呢..例如之前系30,000, 要自己減到24,000, 政府先批佢可以用..
因為尋日有個家長講過祟真減價

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-11-27 09:50 發表
想問下你家女兒當日表現是否好出色呢?

可能正如大家所分析,TT可能唔係想收top嘅小朋友,
小囡活躍但好慢熱,當日表現當然不主動也無乜反應,
但佢就坐定定好留心聽故事,老師個別叫小朋友揀魚,小囡也講出魚仔係咩顏色及自己叫咩名,也覺老師特別留意小囡,小囡當日著鱷魚鞋一身街坊裝,唔知係咪特出取勝呢!

原帖由 jean2003 於 09-11-27 11:12 發表

eeee...我想知崇真系不嬲都有學卷, 定系佢之前要先減一減價先政府肯批呢..例如之前系30,000, 要自己減到24,000, 政府先批佢可以用..
因為尋日有個家長講過祟真減價 ...

我所指的是政府推學卷前,約3-4年前,主要影響國際班,因為佢聲明左因此英語老師改為1小時在班上
‹ 上一主題|下一主題