用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣提升普通話 ?
go

怎樣提升普通話 ? [複製鏈接]

想問一問, 平時可以怎樣幫助小兒提升普通話呢 ?
仔仔今年升小二學校是用普通話教中文, 聽都不是大問題. 因他們另在普通話科, 需要考試, 需要考聲母, 韻母, 字是第幾聲?? 他這樣做不到.. 我有什麼辦法可以幫仔仔呢 ?
他今次考試, 中文有90分以前, 但普通話就不合格真係頭痛
   0    0    0    0

普通話發聲挂圖學聲母韻母

聽多的澳門新任行政長官既普通話,包你學識非一般普通話

嘩, 佢果d呀, 咁多謝呀...

原帖由 lauerica 於 09-12-21 11:31 發表

哈哈.... 如果我係胡總, 個刻一定想炒咗佢!!  幾句宣誓詞都讀到咁,一般幼稚園生唔係母語講普通話都練得到啦!! 叫佢返屋企慢慢學 b p m f 啦!!
原帖由 lauerica 於 09-12-21 11:31 發表
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

係, 一o的預備都無... 真係

原帖由 safarimama 於 09-12-21 15:03 發表
哈哈.... 如果我係胡總, 個刻一定想炒咗佢!!  幾句宣誓詞都讀到咁,一般幼稚園生唔係母語講普通話都練得到啦!! 叫佢返屋企慢慢學 b p m f 啦!!mouth:" />  ...

係啦, 連我E D 一D普通話知識都冇的人, 都可聽得出佢讀音有問題.

胡總真係好野,咁都忍得住唔笑

在遊戲中訓練他對聲韻母的掌握,引發他學習的興趣,但一定要有耐性才好。

醒目開學勳章 王國長老

如果你自己唔熟聲母韻母果d, 一係俾佢出去學, 一係俾多d cd佢聽(跟課文果d, 攪得掂就聽d有拼音讀本既課外教材), 自己一齊聽, 從旁協助(終生學習呀), 睇中文時習慣續個字跟拼音拼下, 了解下點解會咁發音
聲母唔難掌握架, 我自己係工聯會程度都攪得掂, 韻母就要浸耐d, 多d做練習至得喇, (我真係唔好掂我女勁我100倍) 1234聲更易啦! 聽多幾次就得架喇, 不過第一聲同第四聲要留心d聽

原帖由 qkhui 於 09-11-13 11:14 AM 發表
仔仔今年升小二學校是用普通話教中文, 聽都不是大問題. 因他們另在普通話科, 需要考試, 需要考聲母, 韻母, 字是第幾聲?? 他這樣做不到.. 我有什麼辦法可以幫仔仔呢 ?
...

同意, 聲母 韻母 要浸出嚟, 多d做練習至得......

我囡K2開始讀公文式-中文, 經常要做填充題, 填 拼音+ 4聲, 佢都成日搞錯D 4聲....
出面有好多普通話老師都會教拼音, 一樣幫到手, 但真係要多做練習...

以下web site, 可以試玩吓 ???

http://resources.edb.gov.hk/~chi/frontpage.html
選"拼音板練習", 輸入 4聲 幾好架!
選 "漢語拼音板", 輸入聲母同韻母就會 教你讀

原帖由 qkhui 於 09-11-13 11:14 發表
...

‹ 上一主題|下一主題