用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 醫生話可能要轉葯...=.=
go

醫生話可能要轉葯...=.= [複製鏈接]

我囝囝食開ritalin 10mg隻葯,開學後到依家都無再打人,但仍然部份老師脾氣,拒絕堂上寫字,同埋都係上堂無專注力周圍游同埋聽唔到人講野囉...

上次覆診同咗醫生講囝囝呢堆問題,個醫生話再睇多佢呢兩個月情況,如果都仲係咁無專注力,話可能要轉葯...

呢度我有D擔心,查實我想八卦下多數轉係會轉邊隻葯?因為之前聽我朋友講,政府基本上得三隻葯可選: Ritalin、Concerta同埋另一隻新葯,如果係轉concerta我就無咁驚,但係如果係轉另一隻葯,我就好驚,因為嗰隻葯我朋友聽油麻地精神科醫生講話臨床嗰邊話食咗大個咗好大機會會變精神分裂...我又衰唔記得個葯名...所以好擔心...

唔知有無媽咪都遇過轉葯呢個情況,又知大概會轉邊隻葯呢?咁小朋友食咗隻葯之後情況係點?可否分享一下?
   0    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

如果你仔仔食左藥都仲係吾專注,咁可能係藥力吾夠。我仔仔初時食ritalin 10mg,跟住食18mg,食到佢呆呆地,又轉番10mg。食左一輪,醫生又提議瞓前食多一粒strattera。食左2星期我個仔好抗拒這隻藥,跟住又停左,繼續食番ritalin 10mg。食左2年,今年轉了另一個醫生,話ritalin 10mg吾夠,因為一日只係食一次,而佢行為好反叛,提議佢食concerta27mg。到而家食左3個月,我覺得幾好,所以你放心,我個仔都轉左好多次,醫生話要逐隻試,先知邊隻適合他。

亞仔都有同一問題呀 ! 由RITALIN 10mg X 2times, 轉 concerta 27mg, 不過都未有咩改善, 今日會同dr. 傾下係米要食到 36mg !

你地好, 我仔都係食 ritalin 5mg x 2
因為佢成日唔記得食中午個粒,
所以醫生叫我轉 concerta 18mg, 我驚藥份太多, 個人呆呆地, 同時我地要自費買 concerta, 係呢, 你地要自費嗎? 幾錢 1粒架?

我個仔因為之前係返上午班,所以只在返學前食1粒ritalin,但而家返全日,所以轉食 concerta。我吾知幾錢,醫生費包埋。你吾駛怕佢會食到呆呆地,因為醫生通常都只比2星期藥你試,無問題先計續食。

connielai:

謝謝你的回覆, 我睇政府醫生寫紙比我試 1個月, 叫我試左話佢聽點情形, 再決定用邊隻藥, Concerta 要 $20 1粒, ritaline 就 $10 包晒....真係好貴呀)))))

如果醫生寫紙你試1個月,但你可吾可以買住1-2星期先,因為如果到時有副作用,你個仔不能計續食,就side左d錢。我上次由ritaline轉concerta,醫生比左1星期concerta18mg, 1星期27mg,2星期後覆診,告訴醫生邊隻適合些。

Connielai:

My son also change the medicine fm ritalin to concerta that he try two weeks.  As per my son's info that he says goods.  So, I buy the conerta for him $1xxx.00 (the amounts that I forgot la).  After that, I rcv the call fm the teacher that he unable to concentrate during the lessons that the teacher said the old one is better than the new one.  So, I change back the ritalin again.  The concerta waive.
It is pity.

b.rgds
Candy

原帖由 浩朗媽媽 於 09-11-19 17:24 發表
connielai:

謝謝你的回覆, 我睇政府醫生寫紙比我試 1個月, 叫我試左話佢聽點情形, 再決定用邊隻藥, Concerta 要 $20 1粒, ritaline 就 $10 包晒....真係好貴呀))))) ...
Best Regards
Candy

原帖由 cluk15hon 於 09-11-19 21:24 發表
Connielai:

My son also change the medicine fm ritalin to concerta that he try two weeks.  As per my son's info that he says goods.  So, I buy the conerta for him $1xxx.00 (the amounts that I forgot l ...

因為我個仔轉藥時係暑假,所以我可以觀察到邊隻藥適合佢多D。而平時去覆診前我都會打電話問定老師亞仔在學校的情況,見醫生時可以告訴醫生。點解你要轉藥?咁而家轉番ritalin你覺得點?

原帖由 浩朗媽媽 於 09-11-19 15:34 發表
你地好, 我仔都係食 ritalin 5mg x 2
因為佢成日唔記得食中午個粒,
所以醫生叫我轉 concerta 18mg, 我驚藥份太多, 個人呆呆地, 同時我地要自費買 concerta, 係呢, 你地要自費嗎? 幾錢 1粒架? ...

36mg x 30粒 - $719
‹ 上一主題|下一主題