用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "根德園"同"民生"你地會點選擇 ...
go

"根德園"同"民生"你地會點選擇 [複製鏈接]

"根德園"同"民生"都撞正同一日同時間,由於我個小朋友係超細仔,都知兩間入到既機會都唔大,但都想去下當見識一下,睇下會唔會有機會,如果你地係我你地會點選擇呢?
   0    0    0    0

根德園!

仲有冇其他家長可以俾d意見我呀.....thanks

u may try to ask 民生 to change the schedule earlier or later la.

我已打咗去"民生"問可否改時間,佢地話日期時間係唔可以改...咁點算呀...點選擇好呢?

我都係民生同另一間學校差一個鐘,你地有無人知民生見幾耐,一去到就見OR有D咩講坐等等....

我揀民生,因為佢個運動場夠大,又有1條龍

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 anntx3 於 09-11-17 11:03 發表
我揀民生,因為佢個運動場夠大,又有1條龍

hmm
但係佢K3好多人畢業, 小一收返好少人.. 好多小朋友要自己搵學校喎!

民生個網頁話預留85%比幼稚園學生架喎!

原帖由 小曳人 於 09-11-17 11:09 發表

hmm
但係佢K3好多人畢業, 小一收返好少人.. 好多小朋友要自己搵學校喎!

吓...唔咪話...我仲煩緊去in邊間好...

原帖由 小曳人 於 09-11-17 11:09 發表

hmm

其實去in 根德園好快就走得(半個鐘), 是不是真的撞到正? 有冇考慮走兩場?

如果只是想去"見識", 去兩間遲到就遲到啦, 如果只能選一間, 就去kv啦, 反正你下年都會再去, 當經驗知道個interview形式, 因為這兩間收細仔機會真的很微, 除非你有很strong 的background

我都好同意你既講法,但我真係撞到正一正呀!你話死唔死

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-17 11:21 發表
其實去in 根德園好快就走得(半個鐘), 是不是真的撞到正? 有冇考慮走兩場?

如果只是想去"見識", 去兩間遲到就遲到啦, 如果只能選一間, 就去kv啦, 反正你下年都會再去, 當經驗知道個interview形式, 因為這兩間收細仔 ...

醒目開學勳章

原帖由 QEgg 於 09-11-17 11:13 發表
民生個網頁話預留85%比幼稚園學生架喎!

check check個畢業數字先啦..

according to ian爸爸's info
K3 242
P1 227
227 x 85% = 193
即係有20%嘅小朋友要out

個人意見: 要記住佢小學嘅位係小過KG嘅畢業生

仲有冇家長可以俾d意見我呀...唔該

原帖由 PotatoPig 於 09-11-17 02:19 發表
"根德園"同"民生"都撞正同一日同時間,由於我個小朋友係超細仔,都知兩間入到既機會都唔大,但都想去下當見識一下,睇下會唔會有機會,如果你地係我你地會點選擇呢? ...

我覺得你想個小朋友讀乜野, 民生既課程easy d, 而kv k1 就要開始寫字...雖然民生都叫做有小學back up, 但如果民小唔收, 要出去考學校, 唔知會唔會難d 入!!!  而kv 考直資同私校收既比率好似高d ...到時大抽獎唔好, 都有直資or 私校做back up..

我都撞時間,想問如何同一間學校改時間理由,唔通話要去第二間IN咩??掂講好呢/??

去KV先啦, 早啲去排隊,佢安排得好快, 我20分鐘走得, VERY GOOD ARRANGEMENT!
而民生好似有校長之類訓話,要好耐(係以前,唔知有無記錯),博一博話因小朋友去POO POO遲到,到時執生啦!

原帖由 PotatoPig 於 09-11-17 15:39 發表
仲有冇家長可以俾d意見我呀...唔該

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-11-17 10:48 發表
我都係民生同另一間學校差一個鐘,你地有無人知民生見幾耐,一去到就見OR有D咩講坐等等....

我今日打去MS問, 佢地話成個過程大約一小時~

我都知"根德園"個課程會深d及升小學會靚d,升到上小學又冇咁辛苦,我依家就係諗緊我個仔係超細仔,想知邊間入到既機會會大d,因我仲未有offer係手(仲未收到通知信),所以先心大心細

原帖由 yee79 於 09-11-17 15:47 發表
我覺得你想個小朋友讀乜野, 民生既課程easy d, 而kv k1 就要開始寫字...雖然民生都叫做有小學back up, 但如果民小唔收, 要出去考學校, 唔知會唔會難d 入!!!  而kv 考直資同私校收既比率好似高d ...到時大抽獎唔好,  ...

你諗清楚,佢比一般幼稚園早寫字等等,如果你個係超細仔,佢會唔會係kv變得太難呢?變相係打擊自信心,對小朋友的身心發展未必好事,你想清楚你bb應唔應付得來!唔係收唔收問題!
‹ 上一主題|下一主題