用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 升小學問題
go

升小學問題 [複製鏈接]

各位RHS家長:

因在網頁看到的資料, 想問一下各位家長:

小學每級三班, 每班是30人, 即每年收90人,而禮幼上下班合共6班, 即約180, 未計外來生, 即只有50%機會升回RHS, 這個計算對嗎?

如果是這樣, 幼稚園學生升小情況怎樣, 現在直資私小競爭很大, 有點擔心!

謝謝回覆, 如是誤解網頁內容, 請協助!
   0    0    0    0

只是想知道我的理解是否正確, 各家長可否協助?

I also want to know. Any parent could advise?

禮幼唔係得4班咩(上,下午各2班)?
其實條數好難exactly 0甘計, 往年資料, 大約有1/3禮小的學生是來自禮幼
禮幼的小朋友考禮小, 會獲加分,
但考到禮小的禮幼學生, 未必一定會讀禮小
升學途徑除了禮小外, 有津校, 私校, 直校...

原帖由 wing15 於 09-11-19 08:58 發表
各位RHS家長:

因在網頁看到的資料, 想問一下各位家長:

小學每級三班, 每班是30人, 即每年收90人,而禮幼上下班合共6班, 即約180, 未計外來生, 即只有50%機會升回RHS, 這個計算對嗎?

如果是這樣, 幼稚園學生升小情 ...

咁~ 小學多數派去邊?...多數入唔入到第一志願?

學生來自唔同地區,所以都好難話派去邊間多...
至於入唔入到第一志願, 要睇好多因素, 包括係唔係首名子女, 有冇宗教分, 有冇哥哥姊姊讀緊等, 係現行派位制度下, 讀邊間幼稚園同派位係冇關係的...

如果講舊年, 除了禮小, 好多同學都入了不錯的學校
有的可能派位唔係太理想, 但最後都入到不錯的私小

原帖由 bbming 於 10-1-27 10:04 發表
咁~ 小學多數派去邊?...多數入唔入到第一志願?

醒目開學勳章

咁係咪除非已有禮小or其他直資/私校於第一階段收左,其他就要參加大抽獎?

如果禮小已收左,又有冇得參加大抽獎呢? 因為我聽d人話就算有私校位都可參加大抽獎,是嗎?

醒目開學勳章

原帖由 sarahtsw 於 10-9-20 14:35 發表
咁係咪除非已有禮小or其他直資/私校於第一階段收左,其他就要參加大抽獎?

如果禮小已收左,又有冇得參加大抽獎呢? 因為我聽d人話就算有私校位都可參加大抽獎,是嗎? ...
我都好想知, 請問有家長知嗎 ?

我想問禮幼升禮小, 銜接有冇問題??
同埋係咪要同外校生一齊in嫁??係k2定k3in嫁??
要唁要學好多課外活動, 拎好多張cert先可以考反禮小嫁??

hi, 我都想知呀, 大約幾多禮幼既小朋友會升返去禮小呢??是否需要再面試??或是好像民幼咁, k2學期尾, 老師已經會有內部評核結果呢??
有勞賜教~~

有幾多我就無統計過,但我囡囡班好像只有幾個小朋友唔收.佢吔都要面試,不過自己友就有分加.

原帖由 mianyang_99 於 10-11-24 09:29 發表
hi, 我都想知呀, 大約幾多禮幼既小朋友會升返去禮小呢??是否需要再面試??或是好像民幼咁, k2學期尾, 老師已經會有內部評核結果呢??
有勞賜教~~
‹ 上一主題|下一主題