用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家放心
go

大家放心 [複製鏈接]

我好想kv 和 st cat 快d公佈收生, 佢地total 收1200個學生, 到時其他學校仲未有offer 或者waiting list 既就唔使擔心, 因為其他學校將會起碼有1200個位release 返出來轉去呢兩間kg, 依家只是因為很多人都交了留位費"牙"住d位.....
咁想是不是很亞q?  (希望大家在等待中都會好過一點)
   0    0    0    0

其實你講得好對, 始終KV and SC 係大部人的首選,
現在唯有留住其他offer 先

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-19 14:20 發表
我好想kv 和 st cat 快d公佈收生, 佢地total 收1200個學生, 到時其他學校仲未有offer 或者waiting list 既就唔使擔心, 因為其他學校將會起碼有1200個位release 返出來轉去呢兩間kg, 依家只是因為很多人都交了留位費" ...

現在唯有留"意"住其他offer 先
我in 完大部份都沒有"聲氣", 只有一間reject一間waiting list, 唯有再等等等.....
原帖由 fishmaruko 於 09-11-19 14:22 發表
其實你講得好對, 始終KV and SC 係大部人的首選,
現在唯有留住其他offer 先

醒目開學勳章

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-19 14:20 發表
我好想kv 和 st cat 快d公佈收生, 佢地total 收1200個學生, 到時其他學校仲未有offer 或者waiting list 既就唔使擔心, 因為其他學校將會起碼有1200個位release 返出來轉去呢兩間kg, 依家只是因為很多人都交了留位費" ...

好衰地, 我都有份牙住幾間kg....

其實, 只要d kg 願意refund 少少比家長, 我估, 已經有好多位release返出黎, 唔駛令一d未有位嘅家長勁心急。

原帖由 牛精仔 於 09-11-19 16:05 發表

其實, 只要d kg 願意refund 少少比家長, 我估, 已經有好多位release返出黎, 唔駛令一d未有位嘅家長勁心急。

你急佢唔急.錢入左袋最緊要

為左留住個位, 我相信就算refund, 或甚至貴過$660,要$1000, d家長都會留架啦, 沒有辦法, 其實冇話"呀住唔呀住d位", 這是遊戲規則, 要參加這遊戲,就係咁架啦,
如果有得選可以同一時間知道晒全部的offer, 都唔會waste $$ 啦

原帖由 牛精仔 於 09-11-19 16:05 發表

請問KV & ST CAT 各有幾多am & pm位呀??

如果俾了$牙住d家長, 會唔會有心儀學校有位如sc & kv...就會即時通知之前留了位的學校放棄個學位, 定留到最後一刻要交大數先對學校講, 因為時間可以拖好長...

sc 1210, kv 125日成1200人知了結果, 至少好多學校後補的家長都有希望...但拖到明年中或明年7-8月先通知人,對方d家長到時又係另一間交大數, 先知有BETTER OPTION..米仲慘!

雖然我只報了上述一間, 如果收了, 我都會通知留了位的學校, 放棄..俾其他家長儘快為子女申請入學~ D人會唔會覺得傻?

咁有心儀的kg 收左, 哽係唔好hold住個位啦

希望大家都好似你咁, 考到心儀學校都會同hold 住位的學校講, release d位出黎啦!
原帖由 YS_mommy 於 09-11-19 16:59 發表
如果俾了$牙住d家長, 會唔會有心儀學校有位如sc & kv...就會即時通知之前留了位的學校放棄個學位, 定留到最後一刻要交大數先對學校講, 因為時間可以拖好長...

sc 12月10日, kv 12月5日成1200人知了結果, 至少好多 ...

計落條數其實無 1200 人, 好多係 2 間都有報, 仲要 2 間都收.

我是估計這兩所學校都已收1200人, 最少就少了這1200人競爭 (這個假設可能誇張了, 不過我想沒有家長這麼有信心只報這兩間, 而當中應該大部份都有其他offer在手), 除非這1200人會讀兩間kg啦...... 那我就無話可說了       
原帖由 w_y 於 09-11-19 17:30 發表
計落條數其實無 1200 人, 好多係 2 間都有報, 仲要 2 間都收.

醒目開學勳章

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-19 17:12 發表
希望大家都好似你咁, 考到心儀學校都會同hold 住位的學校講, release d位出黎啦!

我都有諗過, 一揀定, 就同學校講, 但係咪要書信通知呢 ?

This may or may not be the cases as some schools will accept more students thinking that some will take up a place at SC or KV when offered.  Hence, they will not fall short nor need to phone up parents.  I believe most if not all (6000) parents will apply to SC or KV.   

Totally agree parents should release their allocation once firm they have selected the KG for their kid.  I've reserved one place out of 3 and waiting for SC and KV.

可能我講得唔好, 其實我是想話少1200個競爭....

有offer 會release 返位出來就好, 不過我相信好多都會等到最後一刻至會同學校講....

多口問句, 知唔知道幾時可以問學校仲有冇位淨? 要等到7/8月開學前嗎?
原帖由 smartmatt 於 09-11-19 18:22 發表

This may or may not be the cases as some schools will accept more students thinking that some will take up a place at SC or KV when offered.  Hence, they will not fall short nor need to phone up par ...
‹ 上一主題|下一主題