用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人在培苗教室上過堂呢!
go

有無人在培苗教室上過堂呢! [複製鏈接]

有無人在培苗教室上過堂呢? 如何呢 ? 上了一堂, 一對一 $500.00. 導師說, 每星期上一堂, 需要上三個月訓練, 一個就月要$2,000.00, 貴不貴呢? 請問你們有沒有其他意見比到我呢? Thanks!
Vancykwok
   0    0    0    0

回覆 1# VancyKwok 的文章

我個仔宜家2歲7個月大(發展遲緩,有自閉傾向)都o係培苗做訓練,有3個月喇!!導師好有心機訓練阿仔,由佢乜都唔識,唔講,又大皮氣到宜家各方面都有進步,真係好多謝老師悉心教導,所以覺得500/堂都值得~~我明白仔仔呢個情況,要進步都唔可以急得o黎,記得初初1個月,唔係太睇到明顯進步,知道仔仔要同老師及教室環境需要時間建立關係,然後仔仔熟習左,就見到佢個人真係定左d,肯多同人有溝通互動,認知自理都進步,另外導師除左對阿仔有愛心之外, 對我(家長)亦好關愛,經常講解有關方面既知識俾我知,讓我多左了解,少左擔心焦慮既心情同阿仔相處~~~

我個仔都係係呢間度做訓練,差唔多由2歲開始了一邊訓練,一邊睇住佢進步,由最初醫生建議要排S位(特殊幼兒中心)直到阿仔有明顯進步,個導師仲建議我去找醫服社工再約醫生做評估,希望想改排I位(兼收服務),後來,約了醫生再做評估,醫生都建議阿仔可以改排I位了,所以,阿仔係今年9月已經有兼收位收他讀了,另外,因為兼收服務幫到的有限,所以,我都繼續保持1星期上1堂個別訓練,及社交小組,最初因阿仔比較慢約6-9個月,而我想他可以快啲有進行,初時阿仔每星期上2堂才有宜家嘅進步。

而收費方面算合理,只要個導師夾到阿仔,幫到阿仔有進步,其實是值得的,因為有些私人訓練做得麻麻地都要收成$500-650不等,如果係治療師堂仲要收成$700-$1000不等,所以,唔算貴啦!其實訓練的次數要視乎小朋友的進展而家,初時做多啲係需要,之後,有進展先至減都無問題,所以,基本上訓練係要一星期上一次才能夠幫到小朋友的。

再加上呢個導師好好人,佢會盡量幫你安排合適的堂,不會像其他的私人中心要你一俾就要俾成十堂咁多,如果咁俾法個月都要用成$5000-$10000,咁攪法我都頂唔住囉!我知有啲私人中心開密集式課程,但當中無個別訓練,要每月收成$7500,如果你要求要個別堂,他們會安排在原本3小時的學習時間內抽半小時做個別堂,不過再要另加$2000,加埋成$9500,所以,相比下唔算貴是合理,最緊要個導師幫到你個小朋友嘅需要同發展。

原帖由 VancyKwok 於 09-11-20 15:08 發表
有無人在培苗教室上過堂呢? 如何呢 ? 上了一堂, 一對一 $500.00. 導師說, 每星期上一堂, 需要上三個月訓練, 一個就月要$2,000.00, 貴不貴呢? 請問你們有沒有其他意見比到我呢? Thanks!
Vancykwok
...

請問係唔係沙田個間培苗呀?? 我岩岩去完評估完, 個導師好好, 但對現場環境有少少保留, 我又唔知自己有冇搵錯地方???? 我睇間中心應該成立冇耐.... 而我又比左個一月既費用, 唯有試下先啦!

我個囝都有自閉症傾向,啱啱兩歲多,初時係一間又大又出名的機構接受訓練,但訓練左三個月都無咩進步,之後經bk媽咪介紹後係培苗上堂,而且又近屋企,起碼省左啲交通時間,阿囝又唔駛咁疲倦,最初第一堂個導師一定要一邊做訓練,一邊做評估了解阿囝的能力,然後導師才可定訓練目標,剛剛上了第3堂,阿囝個人坐定了,開始會做一些語前技巧動作及模仿一啲單字,同埋認知方向都有進步,起碼我知道阿囝想要啲咩,好過之前一味喊,我都唔道佢想點,我就覺得個導師就幾夾阿囝啦!起碼可以引到阿囝跟佢做訓練,唔似我叫親阿囝好似拉牛上樹咁,所以,有時啲嘢見人見智,即使係大機構係bk度都一樣有人讚好也有人話唔好啦!

原帖由 傻BB 於 09-12-6 23:48 發表
係唔係沙田第一城嗰間?
之前我個朋友個仔兩歲幾都唔識講野,
有個BK 媽咪介紹呢間培苗教室俾佢,
(而家諗番, 嗰個BK 媽咪讚到培苗天上有地下無,
我懷疑佢可能係培苗嘅人)

我朋友就去左上堂一段時間,
(我唔記得幾耐, ...

我們愛因為神先愛我們。(約壹四︰19)

呀仲有你只係聽你的朋友講,又唔係親身經歷,你咁樣講會係過於片面,對於任何人都唔公平啦!你亦無需要去質疑人,總有人一定睇到自己的小朋友有進步才會有感而發,如果唔係,係度發表過嘅家長都係某間機構的自己人咩?唔通你係邁步的人嗎?聰明的家長要客觀些,唔通之前教我阿囝的機構/導師教唔到阿囝我就四周講咩?因我明白小朋友與導師都會有夾同唔夾的,起碼別的導師也有付出過唔可以一下子就定人生死,而你咁樣講好間接啫!

而且我帶阿囝上左社交小組,識左其他家長,大家都異口同聲講訓練後都有明顯進步,因為社交訓練小組係會針對小朋友的社交及語言上的需要來訓練,所以,個導師會教我地家長點樣做家居訓練,及講解不論個別堂或社交小組,在綜合訓練度唔會只訓練一樣嘢,係會全面啲,係訓練語言的同時會加認識物件,因為要有訓練的目標加上指令,先至可以引導小朋友去理解及嘗試去回應表達,如果淨係用口講一尾叫阿囝跟住講就得,真係咁易做邊個家長都可以啦!

會唔會你朋友個囝係參加左其他的課程,又或者佢比較心急呀?因為單張上都寫有幾其課程係俾一般小朋友上的,如果你想了解我給你睇下,有需要我pm俾你。

原帖由 傻BB 於 09-12-6 23:48 發表
係唔係沙田第一城嗰間?
之前我個朋友個仔兩歲幾都唔識講野,
有個BK 媽咪介紹呢間培苗教室俾佢,
(而家諗番, 嗰個BK 媽咪讚到培苗天上有地下無,
我懷疑佢可能係培苗嘅人)

我朋友就去左上堂一段時間,
(我唔記得幾耐, ...

我們愛因為神先愛我們。(約壹四︰19)

係lor...係lor....唔緊要啦....大家唔好唔開心啦....都係想小朋友好姐.....邊度都好,幫到小朋友就最好.....yeah!!!

總之有好野/唔好野都 share 一下lor....呢d trainers 都好似 doctor 咁要夾既,特別係我地呢班咁smart既小朋友,係咪以佢地傻朱朱呀,佢地既request仲高d tim 呀!!!

加油...加油....merry christmas 啦!

開心曬^^

大家都係想小朋友好既o者,唔好唔開心喇
如果可以的話,參加多d有關方面既講座同工作坊,對呢個範疇有多d認識同了解,或者可以對於呢類特別需要既小朋友,佢地既性情特點係如何??!!有乜野方法/類型既訓練可以幫助到佢地呢??!!
記得初初返沙田做training到宜家,都參加左好幾個cac舉辦既講座同阿仔兼收位學校轉介我去既工作坊,了解多左呢方面知識,原來訓練好似我阿仔既case,確實需要由認知開始訓練,(即使係佢最初都完全唔明大小,顏色,形狀,你/我/他等等基本認知)初初小朋友進步慢d都唔出奇,(如果唔係佢地都唔會發展遲緩喇)雖然做父母著急係可以理解,但都唯有俾多d耐性觀察個仔女,家居訓練做得勤力d,將小朋進度同導師多d溝通了解,等導師亦可以將訓練作適當調配or配合,相信無論去大機構又好,私人導師亦好,對小朋友都一定有幫助既!!!

回覆 12# neinei76 的文章

hi neinei76,

may u share us how to train our kids 大小,顏色,形狀,你/我/他等等基本認知??

my son is 20-mth now.

tks

nokia3600:其實大致利用唔同顏色,形狀等玩具或教材,運用配對,分類既技巧黎教佢!!坊間有d玩具,圖卡,拼圖都可以透過唔同技巧既用黎教小朋友,但我有部份專門既教材,就要導師代訂購!!
原帖由 nokia6300 於 09-12-9 23:27 發表
hi neinei76,

may u share us how to train our kids 大小,顏色,形狀,你/我/他等等基本認知??

my son is 20-mth now.

tks
‹ 上一主題|下一主題