用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 半日班vs全日班
go

半日班vs全日班 [複製鏈接]

其實我想compare半日班同全日班的最大分別:

1) 流程: 全日同半日上午一樣, 全日班的下午有lunch, nap, story time(中文20mins) 和自由活動, 到4-5pm有每星期一次自費課外活動~

2) NET英文/國語: 全日同半日上午一樣有約15mins(4日/week), 下午全日班沒有英文堂, 國語就大家都一樣得一課/week

3) 全日12個月, 半日班就10個月

4) 全日(學費+膳食)多過半日班約~~~$1,500(減學卷後)

如有錯漏, 請指正!

因為覺得下晝時段學習不多, 想由全日轉半日~ 不過又覺得多兩個月返學, 到K2時, 全日的小朋友學習進度/課本知識會多d快d架喎, 但又好似無得出外参加其他summer活動咁! ~~請分享意見~~~!

0    0    0    0

醒目開學勳章

My son is studying full day class in the school.

Apart from the points you mentioned, there are several things which the full day class have, but no the half day class.

The nap time training: when my son was young, he always need some things, ie. bear, his "own" blanket, even the pacifier..etc. But after he goes to the full day class, he was trained to sleep easily with "nothing".

Self discipline and table manner (eating manner): As my son has lunch at school, he was trained to finish all the foods in the bowl, wash hands before meals, clean up after meals... All of these trainings could not be provided in half-day school.

I also prefer my son staying at school and interact with his classmates and teachers, rather than stay home with the Indo or Philipine helper.

I also found my son's full day classmates are more "independent' than the "half-day" students, but it is only my perception.

So, if possible, I suggest to study full-day class instead of half-day class.

原帖由 roots 於 09-11-24 16:34 發表

1) 流程: 全日同半日上午一樣, 全日班的下午有lunch, nap, story time(中文20mins) 和自由活動, 到4-5pm有每星期一次自費課外活動~

2) NET英文/國語: 全日同半日上午一 ...

個20分鐘story time應該係英文架, 仲會有工作紙添

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我都同意呀,我仔仔剛剛由半日轉全日,真係見到小朋友的不同呀

佢地要學識自己照顧自己,吾可以經常依賴.之前返半日時由老人家照顧,乜都係嫲嫲,謂食飯,著鞋,但而家佢會自已攞起筷子食飯,以前一路覺得小朋友已經有好多野做得好,比較之下,自己個小朋友己被寵壞了 ....

學費的而且確相對貴左,呢1500蚊可以報一d好的課程比小朋友,但小朋友間的interaction都好重要,我地大部份人都係得一個,所以小朋友都好自我中心,呢d都要train多d,滆入社群.

Thanks for sharing, may i ask how many full time K1 class this year?

原帖由 Whitepine 於 09-11-24 16:58 發表
My son is studying full day class in the school.

Apart from the points you mentioned, there are several things which the full day class have, but no the half day class.

The nap time training: when m ...

係? 咁上下午時段都有英文堂上囉, 好喎!
工作紙是否在學校做埋?

原帖由 winwin815 於 09-11-25 09:19 發表
個20分鐘story time應該係英文架, 仲會有工作紙添

返左全日, 你仔仔有無話辛苦, 唔習慣呀?

原帖由 manmanl 於 09-11-26 09:19 發表
我都同意呀,我仔仔剛剛由半日轉全日,真係見到小朋友的不同呀

佢地要學識自己照顧自己,吾可以經常依賴.之前返半日時由老人家照顧,乜都係嫲嫲,謂食飯,著鞋,但而家佢會自已攞起筷子食飯,以前一路覺得小朋友已經有好多 ...

醒目開學勳章

I forgot to mention one important point for full-day class.

My son finished all his homework at school "happily". Except Friday, there will be few worksheet or writing to do over the weekend.

So, we are so happy at home without pushing my son to do homework. (Actually, he is so happy when I tell me he still have some homework to do during the weekend).

原帖由 roots 於 09-11-26 16:41 發表
工作紙是否在學校做埋?

醒目開學勳章

No, he never complains about it. It may be because he used to study full-day at nursery.

原帖由 roots 於 09-11-26 16:44 發表

佢吾開心呀,吾願返學,不過老師好好,好快ok左喇

d功課係學校做晒架喇,不過我吾想佢咁舒服,其實係想佢習慣返屋企要做功課,我都會比小小野佢做,佢都開心做功課架.

你諗清楚各方面是否為小朋友轉啦?
各有各好.

半日班小朋友就舒服d,不過淨左d時間要好好運用

原帖由 roots 於 09-11-26 16:44 發表

係呀, story time係英文, 一星期有一張工作紙, 呢張工作紙同家課(除左friday同weekend)都在學校做埋

我覺得幾好, 日日接觸點都好過一星期出去補習一次囉, 我兩個小朋友只相差一歲, 好唔得閒, 所以我囡囡唔似依家d3歲bb咁, 識晒英文字數目字, 我地家又無工人, 囡囡接觸英文只限在學校, 但係返左學幾個月, 佢有次唔小心轉左台去英文台, 佢會聽到個d係英文, 係邊一d佢識既單字, 如"story", "very good"咁, 我覺得好大進步

原帖由 roots 於 09-11-26 16:41 發表
工作紙是否在學校做埋?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

好似3班全日

原帖由 roots 於 09-11-26 16:37 發表
Thanks for sharing, may i ask how many full time K1 class this year?
歡迎參觀『文。穎之家』

我囡囡都係呀, 因為我仲有個細仔, 佢2歲, 家姐一做功課, 佢又要做, 有時仲要爭埋姐姐張工作紙, 我要趁細佬唔係屋企, 要家姐做, 佢好緊張架, 我一提出要做, 佢就立即做, 做完仲好似好唔捨得咁

原帖由 Whitepine 於 09-11-26 17:08 發表
I forgot to mention one important point for full-day class.

My son finished all his homework at school "happily". Except Friday, there will be few worksheet or writing to do over the weekend.

So, we ...
歡迎參觀『文。穎之家』

醒目開學勳章

我都幾喜歡又一村學校,我細女明年都會係又一村讀K1全日班。
原帖由 winwin815 於 09-11-26 21:55 發表
我囡囡都係呀, 因為我仲有個細仔, 佢2歲, 家姐一做功課, 佢又要做, 有時仲要爭埋姐姐張工作紙, 我要趁細佬唔係屋企, 要家姐做, 佢好緊張架, 我一提出要做, 佢就立即做, 做完仲好似好唔捨得咁

...

全日班暑假就只有一個星期假期,所以交足十二個月也是合理的。

而我囡囡讀全日,我都有帶佢係放學後再參加一些課外興趣語言班等,但係就要選在五時左右開始既,有時迫於無奈,也要早退半個或十五分鐘去上課外活動。

我也很喜歡囡囡讀全日,因為可以學到獨立同自顧能力。

‹ 上一主題|下一主題