用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發.....現代的母親
go

有感而發.....現代的母親 [複製鏈接]

搜集資料...查問口碑...交申請表...準備面試....等待結果...有喜有悲...就是我們這一代父母.

其實近這數月,註足在此網業巳是本人離不開的工作加娛樂,相信在同一時間,同一面試埸地,同一心情的人,亦應該不少.

搜集資料和查問口碑是我們的第一步,人見你見,人說好,我說好,最後又不知怎算好?這間好還是那間好?收好還是收了不交留位費好?

現代母親-真是superwoman,自己要在外工作,還要安排家中事務,更要掌握子女學業前程.簡直是事事關顧.

其實本人真是有感而發,本人都見了數間幼稚園,看見各父母都是想子女成才,孩子面試,父母也要去面試,有時真的不知為了什麼.回想起,我們兒時,父母不大關心選校問題,相返她們只是在家照顧我們起居,没有名校,没有工人,没有豪宅,相返小朋友還會好一点呢!

希望各位父母懷著開心及樂觀心情面對選擇幼稚園,因為真是長路漫漫..!!
   0    0    0    0

agree !!真的是可憐天下父母心

100% agree and it is just the beginning... poor mama and dada

你真係講晒我嘅心底話!

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-11-25 12:48 發表
搜集資料...查問口碑...交申請表...準備面試....等待結果...有喜有悲...就是我們這一代父母.

其實近這數月,註足在此網業巳是本人離不開的工作加娛樂,相信在同一時間,同一面試埸地,同一心情的人,亦應該不少.

搜集資 ...

謝謝說出心聲, 我想此經驗足以出本血淚史同成為幼兒選校專家.

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-11-25 12:48 發表

搜集資 ...

me too!

特別系近兩個月,我工人走左佬,我系每晚過左12點幾先可以上網搵料,唉!現代父母真系難做,我好佩服有些媽咪有兩個小朋友,又要番工都兼顧得好好!我得一個都覺得好鬼辛苦!

系呢?你決定揀邊間未呀?系咪見晒喇!我仔仔仲有2間未見!

這個月真係好辛苦!寄信到十一月不停面試,我又大肚,一月預產期,重要個個WEEKEND帶佢面試,好攰!現在又好緊張,日日去睇相箱,明知十二月頭才有結果啦,都要日日去開相箱

回覆 1# BBLOVEMAMA 的文章

完全講晒心底既說話

同意, 都唔明點解呢個年代做阿媽咁辛苦

睇到想喊

其實爸爸們都付出好多, 例如要晚晚聽我訴苦

真係心底話~~

現時社會咩都講學歷, 做父母的深明呢個道理,  雖然話讀書好未必出路高, 但讀書唔好條路一定唔好行, 各父母都係想仔女條路好行d啫~~希望將來小朋友會明白父母嘅心意, 唔好辜負父母嘅期望就好喇

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-25 14:44 發表
睇到想喊

其實爸爸們都付出好多, 例如要晚晚聽我訴苦

...嗚嗚...終於有人肯我地呢d爸爸講句公道說話啦...

最慘都係d老人家唔明我地攪咁多野做咩
為咩洗呢d 錢同浪費時間
成日都話你成個仔做醫生律師呀
無咁大個頭唔好帶咁大頂帽
是但樓下果間未得囉 (其實我樓下係維記xddd)
仲有身邊既同事又當我地係怪人...

其實我只係想佢係好既環境學習
識d好既朋友仔者

有 d 爸爸都好努力咁去做緊樓主講o既o野。

我覺得而家都無分爸爸媽媽的角色,總之就係兩公婆都要一起去承擔 / 分擔所有子女的事。

係呀, 真係好辛苦呀, 由年頭開始搜集資料, 8月開始留意幾時有FORM DOWNLOAD, 之後就墳FORM, 寄FORM, 面試, 再等消息....唉....真係好漫長呀!!!  重要幫呀囡做埋心理準備, 因為呀囡好怕陌生人.
呀囡重有4間未見, 唉....最後果間要成1月中先見, 真係好累呀......

原帖由 sammilcm 於 09-11-25 14:58 發表
係呀, 真係好辛苦呀, 由年頭開始搜集資料, 8月開始留意幾時有FORM DOWNLOAD, 之後就墳FORM, 寄FORM, 面試, 再等消息....唉....真係好漫長呀!!!  重要幫呀囡做埋心理準備, 因為呀囡好怕陌生人.
呀囡重有4間未見, 唉. ...

頑皮仔剛剛相反..有次仲系電梯走去拖住個鬼佬(人地拖住自己個女)...好尷尬

原帖由 sammilcm 於 09-11-25 14:58 發表
呀囡重有4間未見, 唉. ...

重要偷偷地係公司上forum, 影印各式文件, 印label, 攞信封, 樣樣都係偷偷地做, 精神壓力好大呢....

搜集資 ...

我個女出年先報K1,我老婆無勿點理...淨係上網都上到叫求命...尼幾日睇升小一d新問都已經怕怕

原帖由 bbfonghk 於 09-11-25 15:54 發表
我個女出年先報K1,我老婆無勿點理...淨係上網都上到叫求命...尼幾日睇升小一d新問都已經怕怕mouth:" />

咩新聞呀???
‹ 上一主題|下一主題