用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們會給2歲BB讀名校下午班嗎﹖定是次選既上午班﹖ ...
go

你們會給2歲BB讀名校下午班嗎﹖定是次選既上午班﹖ [複製鏈接]

如果心儀既N1只收你既BB讀PM Class, 你會照讀嗎﹖定係俾佢讀次選既N1 AM Class呢﹖

我擔心要BB讀PM Class會擾亂佢既生理時鐘...因為PM通常要午睡。

請各位Mama給意見,Thanks!
   0    0    0    0

要看看你有幾喜歡那一間學校,
如果十分之喜歡, 自然會有十萬個理由支持你解決pm帶來的不便和麻煩;相反如果喜歡程度不及你覺得讀am的好處, 那就會想到十萬個讀pm的缺點...

還有家人的想法...我自己都有類似但不一樣的問題,
除了內心有天使魔鬼輪流出現, 不知那個選擇最好,
還要想想家人的看法和意見。

原帖由 fakepig 於 09-11-30 11:12 發表
如果心儀既N1只收你既BB讀PM Class, 你會照讀嗎﹖定係俾佢讀次選既N1 AM Class呢﹖

我擔心要BB讀PM Class會擾亂佢既生理時鐘...因為PM通常要午睡。

請各位Mama給意見,Thanks! ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你真係好喜歡嘅話.. 又諗住多數會一路讀落去, 你可以問清楚學校, K1可唔可以轉am
仲有, 寫信去要求轉am, 如果唔係諗住分流 (細仔就pm)嗰d學校, 有位就會安排你轉am架喇!

其實, pm 班都冇乜唔好, 小朋友可以訓晏d, 下午上堂時精神d. 尢其只係 N1

我會選擇心儀PM。其實我APPLY咗好幾間,都係揀PM,因為BB太細,我唔想佢朝早同人迫返工,尤其是學校並不是在屋企附近,況且,天冷時可以瞓晏D。

暫時在PRE-NURSERY的一年裏,我唔打算放學後(MON-FRI)參加什麼興趣班,或者在升K1時,再考慮是否改為返AM。

原帖由 fakepig 於 09-11-30 11:12 發表

Hi fakepig, I agree with others that a good KG is more important than the am/pm schedule.  The "生理時鐘" of taking afternoon nap is actually what YOU arranged for your kid and can be changed and trained up.

我都有這個心理障礙,但諗深一層,其實我心儀的名校,在k1-k3的三年內,都會上午及下午班兼讀意即k1:上午or下午,k2:只得上午,k3:只得下午。

咁我又好鐘意這間學校,如果我小朋友比取錄,我直得當中左六合彩二獎架啦,唔駛諗,即刻註冊。況且你仲話名校,即係好大競爭啦,咁都考到喎。

唔好意思,咁諗係個人意見咋,講多左…其實我小朋友出年先讀n1,不過我都有為依個問題困擾過:idea:

但係專家話學習應該在am吸收得最好,好多全日制的幼稚園都會把教中英文的課程放在上午進行,而下午就係活動的課程

My 1st choice offers pm class and my daughter has to go by school bus.  Another KG which is very near my home offers am class.  But I choose the pm class as I think I can adjust her schedule and the learning environment is very important.
Then I will try to change to am class for K1 if possible.

many has said am is better for kids' learning. on 2nd thought, pm is also good, at least no need to wake up early, and it is also tough in winter for both kids and parents. Just 3 hr in PM, should be fine to the kid.

2年前, 我揀左心儀既PM CLASS, 開始時, 都有寫信想轉上午, 但開學後, 發覺, 原來PM都唔係想像中咁唔好.

因為心儀既幼稚園要搭校車, 所以PM CLASS 可以訓夠才起身, 凍天時, 我知道AM CLASS 既小朋友係要6點50分落樓下搭車嫁.

但完全只係個人感受. 唔代表AM & PM 之中有差別~

通常PM CLASS 比人感覺係小朋友冇左個晏覺訓, 但返學了, 唔需要訓太多, 充足睡眠已經OK.

我就完全係你所講既心儀學校只收PM,其實可以AM,但AM無國際班,我希望報國際班,所以局住一定要報PM,但我無諗好耐,我初時只是人話AM好,我心理上先想返AM,但當我認真諗下之後,我覺得返PM都好阿,可以瞓夠先返學,唔使趕頭趕命,起身~食早餐~出門口等等,樣樣都要做到好急,而家得果2歲,點解步伐要咁急呢?至於瞓晏覺,放學返黎可以小睡片刻阿,樣樣野都唔使趕,幾好阿。
‹ 上一主題|下一主題