用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真光幼稚園interview
go

真光幼稚園interview [複製鏈接]

囡囡昨日in完, 基本對答及拼圖都ok, 唯認水果部份錯咗一個...:( 唔知影晌大唔大?好希望得. 有無家長分享?
   0    0    0    0

阿仔冇認水果呢PART噃... 不過有推車車同形狀配對囉, 仲有認眼耳口鼻囉... 錯咗一個啫...唔好擔心, 咩都識就唔洗佢教啦...

thanks for share

阿囡o個日唔多舒服, 食左藥"o牛""o牛"地....聽聞以前會有多d活動同問下家長。今次只有幾分鐘既單對單interview, 佢一行埋去未坐低就問問題, 好趕。阿囡未warm up到就要走。問題十問九唔應, 反而自己玩檯面d野同講自己野。認圖案做o岩左, 都有byebye, 不過咁趕, 都唔知其實可以幾認真睇到個小朋友...

醒目開學勳章

我個囡都係, 十問九不應, 但我好想佢入真光ar

好似個個老師問的都有D唔同, 老師問阿女眼口鼻位置, 同埋問個口有什麼用途, 仲有話個公仔啱啱起身好肚餓, 叫阿女係一籃玩具入面選一樣東西喂公仔食, 都幾抽象...

回覆 6# 小丁Monchichi 的文章

以我所知, 自去年開始interview形式已有少許轉變, 例如無咗老師帶領一齊做動作個part, 可能是幼稚園的教學方式出現改變, 又或者純粹因為申請人數太多, 須要節省時間, 加快程序.

總之, 金豬年出世的小朋友似乎是逃不過要"競爭"的宿命!

我就覺得佢好趕, 趕到我老公話好似見我啱啱由個入口入去, 佢仲係到望著個入口望下我同個囡去左邊, 轉頭我就係出口度叫佢!!!!!

我都覺....我in左咁多間, 最快都算係呢間啦。
今個星期有結果架啦, 希望有出人意表既好消息

[quote]原帖由 KamMckay 於 09-12-8 09:31 發表
我就覺得佢好趕, 趕到我老公話好似見我啱啱由個入口入去, 佢仲係到望著個入口望下我同個囡去左邊, 轉頭我就係出口度叫佢!!!!! [/quote

原帖由 fishman10hk 於 09-12-6 13:54 發表
囡囡昨日in完, 基本對答及拼圖都ok, 唯認水果部份錯咗一個...:( 唔知影晌大唔大?好希望得. 有無家長分享?

其實都過左去, 有d答晒所有野但都係 reject, 有d咩都唔識仲成場喊又會入到, 所以唔好想太多啦, 如果仲有學校未 in 既可以好好準備下, 如果已經 in 晒既, 就同小朋友一齊去玩下, 輕鬆下, 始終呢個過程壓力都幾大, 好應該比自己, 家人, 小朋友開心下.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

醒目開學勳章

我都唔想諗太多, 但我好想個囡入真光

我都想呀女可以入真光,如果考不到,就讀回康傑啦,因為現家係果度讀緊幼兒班,希望快d收到結果啦
‹ 上一主題|下一主題