用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血vs聖馬加利大
go

寶血vs聖馬加利大 [複製鏈接]

請問寶血vs聖馬加利大,各位會選邊一間?
有無小朋友兩間都有In 呀? 感覺如何?
   0    0    0    0

我兩間都有in....環境方面...寶血比較舊...但好多比小朋友玩的設施...老師亦出名好nice...我相信小朋友會好喜歡那個校園...至於聖大...則比較新...

有朋友跟我說聖大課程上比較深...寶血則比較淺...但寶血有小學...雖然不是直升...但如果讀其幼稚園應比較容易入...寶血小學是活動教學...我亦知道寶小好著重小朋友的品德教學...這方面我都喜歡...

我上聖大網頁睇過...聖大的教學好得意...很有創意...給小朋友思維發展的空間彷彿較大...這一方面寶血則不清楚...或許留待寶幼家長分享...

只是我對女兒的期望是想她能夠入讀聖保祿天主教小學...聽聞入了聖大...日後叩門會容易一點...所以我選擇了聖大...

我個女入讀聖大已幾個月...我發現她很開心...

今年我的兒子亦有in 兩間...我都是比較鍾情這兩所幼稚園...哈哈....

原帖由 chuchu7924 於 09-12-8 16:44 發表
請問寶血vs聖馬加利大,各位會選邊一間?
有無小朋友兩間都有In 呀? 感覺如何?

我唸大部份同區嘅家長都會報呢二間.我都係.寶血就收咗.靈量堂亦收咗.現在只有等聖大.聖大唔收就要唸吓.不過題目二間我會簡聖大.好似感到好多升小一嘅好學校機會大啲!

好多謝大家的分享,我囡囡都係in左呢兩間,寶血收左pm,而家等埋聖大結果~

但老實說,我個人感覺比較喜歡寶血的環境和老師,但我都知道聖大的派位比較好,(我都是希望囡囡可入聖保祿天主教)

May I ask whether it is good for a boy studying in St. Margaret?  What primary schools would the boys go to?

It appears that most of the applicants are girls...

我個人認為小學都會留意小朋友從邊間幼稚園出嚟.所以做家長應做定功課.心儀邊間小學.從間幼稚園入手!老實講.屋村幼稚園點解咁平咁小家長報.因為佢地入好嘅小學成功率唔高.但唔等如無.正如聖大點解咁多人報.一定有原因!

哈哈...我想講聖大同寶血學費都好平....

我都同意...心儀那一間小學就要從幼稚園入手...

原帖由 werbaba 於 09-12-8 19:01 發表
我個人認為小學都會留意小朋友從邊間幼稚園出嚟.所以做家長應做定功課.心儀邊間小學.從間幼稚園入手!老實講.屋村幼稚園點解咁平咁小家長報.因為佢地入好嘅小學成功率唔高.但唔等如無.正如聖大點解咁多人報.一定有原因 ...

根據學校資料男學生多數派華仁, 聖若瑟及軒小下...都幾吸引....

http://www.stmkg.edu.hk/html/2008-2009小一派位(7月2).doc

原帖由 bebelee 於 09-12-8 18:51 發表
May I ask whether it is good for a boy studying in St. Margaret?  What primary schools would the boys go to?

It appears that most of the applicants are girls...
‹ 上一主題|下一主題