用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 12月18日是5YEAR的評估了
go

12月18日是5YEAR的評估了 [複製鏈接]

大家好,我的兒子於今個月接受評估了,我非常擔心,不知
如何是好,因他的學術是比較好的,但英文比較差,其他方
面,他的組織能力和抽象思維較差,因他是自閉証的兒子,
所以,我很擔心,因他於特殊和主流都不適合,因主流他又
太深,但特殊他又太淺,所以,不知如何是好,請救救我吧
   0    0    0    0

我囝未到歲數,所以沒有相關經驗可以告之....

不過據我所聽返黎,要入特殊學校不是咁簡單的...如IQ不是有問題的話,健全的小朋友是很難攞到特殊位的,因為條隊好長呢...所以如無意外,入主流學校居多...

其實依家只差一個星期便到18號了...時間不多...可以做的亦不多...不如放鬆心情去面對吧....而且你緊張/憂心,可能會對你囝囝做成壓力,因而影響評估日的表現...

平常心...看看報告/聽下醫生建議後才打算吧....

Good Luck!!

原帖由 lamyukling 於 09-12-9 18:07 發表
大家好,我的兒子於今個月接受評估了,我非常擔心,不知
如何是好,因他的學術是比較好的,但英文比較差,其他方
面,他的組織能力和抽象思維較差,因他是自閉証的兒子,
所以,我很擔心,因他於特殊和主流都不適合,因主流他又
...

評估的結果只係比家長一個參考,佢地唔會迫你讀特殊,相反佢地click左入主流就無得入特殊。所以唔洗太擔心個結果係點,去參觀下主流/特殊學校,睇下佢地實際的課程,為小朋友揀一間適合的學校係現時需要做的工作。
我兩樣都有參觀過,特殊學校的課程真係比主流的淺,不過每間特殊學校原來都有精英班﹝拔尖﹞,課程同主流的相差比較細。

原帖由 cathyman 於 09-12-11 15:03 發表
評估的結果只係比家長一個參考,佢地唔會迫你讀特殊

雖然係咁講, 但評估報告會剔左[特殊]或[主流], 如果剔左特殊而入讀主流, 始終對小朋友都有d影響囉.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 kikiboy 於 09-12-13 17:35 發表

雖然係咁講, 但評估報告會剔左[特殊]或[主流], 如果剔左特殊而入讀主流, 始終對小朋友都有d影響囉.

如果家長堅持入讀主流小學,影響在於佢地份報告當send左落學校之後,間學校可以問教育局攞錢買d服務比個小朋友。
而且更加可以唔簽份同意書,拒絕將份報告send比學校及教統局的。

我都覺得要輕鬆面對,你仔仔係唔係明年上小一,所以依個係唔係叫智力accessment,我仔仔原本都係明年3月即6yr做accessment,但早幾個月前見心理學家他建議亞仔待k3上學尾先做,因可以比較stable,仔仔因讀多一年n1所以比同級小朋友大,現在學嘢都比同級小朋友好,所以都可以遲小小先做acccessment都無問題,doctor都話無問題,最後都係個句relax d
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

於星期五評估,但心情非常差,不知如是好

心情非常反覆,不知如何是好,他真是要讀特殊嗎?
但不讀特殊,於小學三年級一樣需面對此問題,是害了他,
還是對他好?很難決擇,當他到小三時,一定有問題,一定讀
不上,如何是好?現在讀特殊會好此嗎?我是今次入小學前
的評估.

lamyukling
其實政府現在鼓勵融合教育,就算一些有限智能的小朋友,CAC都會說試下主流小學先,不鼓勵他們立即入讀特殊學校.
我小朋友11月中都做了升小一的評估,心理學家表示他操作區OK,但語言區幾弱.另他們不太贊成我們的小朋友做'細仔',固建議重讀K3.由於你仔仔是超細仔及有些能力差D的話,CAC很大機會建議重讀K3.你自己想想重讀K3對他的幫助有幾大.我小朋友都是A仔,組織能力和抽象思維都是較差,所以現在我會放多些時間在這些訓練上.
另你現在想小三時,他可能會跟不到,是否有些言之尚早.你不能否定他這2-3年的進步.你知他有什麼問題,可以盡量提供相關的訓練給他.
上星期五聽Talk,心理學家表示主流小學比特殊學校多很多環境刺激,固可以的話,賞試下主流小學先.
加油呀!

原帖由 lamyukling 於 09-12-15 11:55 發表
心情非常反覆,不知如何是好,他真是要讀特殊嗎?
但不讀特殊,於小學三年級一樣需面對此問題,是害了他,
還是對他好?很難決擇,當他到小三時,一定有問題,一定讀
不上,如何是好?現在讀特殊會好此嗎?我是今次入小 ...
‹ 上一主題|下一主題