用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘叩門
go

觀塘叩門 [複製鏈接]

本人小朋友住深水埗, 但打算6月放榜後, 都會去觀塘區叩門, 因這裹有很多名校 , 如聖言, 瑪利諾等....但不知是不是小學48網呢, 因好似觀塘分開2個網, 自己心水是基顯及藍循小學, 請比些意見
   0    0    0    0

醒目開學勳章

46 net 主要是九龍灣...南樂華等
48 net 是牛頭角至油塘

你心水的基顯及藍循都是48

而中學校網沒有再分46及48,會整個觀塘區
所以就算入了46 net的小學唔會影響入聖言或瑪利諾等brand 1 中學

for more,聖言會搬去九龍灣,淘大得寶隔壁的新區

原帖由 rainyu 於 09-12-10 10:09 發表
本人小朋友住深水埗, 但打算6月放榜後, 都會去觀塘區叩門, 因這裹有很多名校 , 如聖言, 瑪利諾等....但不知是不是小學48網呢, 因好似觀塘分開2個網, 自己心水是基顯及藍循小學, 請比些意見 ...

原帖由 ziyi 於 09-12-10 10:31 發表
46 net 主要是九龍灣...南樂華等
48 net 是牛頭角至油塘

你心水的基顯及藍循都是48

而中學校網沒有再分46及48,會整個觀塘區
所以就算入了46 net的小學唔會影響入聖言或瑪利諾等brand 1 中學

for more,聖言會搬去 ...

ziyi,thank you

醒目開學勳章

你話6月放榜後, 都會去觀塘區叩
聖言係中學,瑪利諾"唔係"觀塘
你話心水是基顯及藍循小學
究竟你係想叩小學or中學?

原帖由 小木偶媽咪 於 09-12-11 13:23 發表

瑪利諾有唔止一間, 觀塘有"觀瑪".

佢係想叩小學, 入定一間同區小學六年後考心儀中學.

但.......

原帖由 rainyu 於 09-12-10 10:09 發表
本人小朋友住深水埗, 但打算6月放榜後, 都會去觀塘區叩門, 因這裹有很多名校 , 如聖言, 瑪利諾等....但不知是不是小學48網呢, 因好似觀塘分開2個網, 自己心水是基顯及藍循小學, 請比些意見 ...

聽講深水埗區唔係更多名校咩?

而家基法都好左好多

醒目開學勳章

想想你都會估到唔係你說的瑪利諾那間女校啦
聖言是男校,所以樓主說的那間瑪利諾是男校,只有中六才收女生
其實以和尚寺來說很出名的,在觀塘無人不識
出了不少名人:如編導及舞台劇出名的高志森
升大學一D都唔差

原帖由 MorriDad 於 09-12-11 17:10 發表

聽講深水埗區唔係更多名校咩?

深水埗名校更係無觀塘多啦!銘賢 、長天 ,其餘好多都是女校,我個大仔就是在深水埗中學讀, 所以先知名校小

想叩小學, 因觀塘中學校網好

我結左婚之後先開始住觀塘, 自小都係住港島區, 出年囡囡要考小學, 我想知你地話觀塘有好多好學校, 唔知可唔可以比多D資料我, 我對觀塘區既小學一D認識都無, 都唔知由邊到入手好, thanks

醒目開學勳章

你係46 net定48 net?
46 net 我覺得好的只有浸呂,下年搬去彩盈,中學聖言都是搬去那處
48 net就多好多
藍田 兩間Li Sui Keung
藍循
秀明道官小
油塘基法
聖馬太....etc

除了秀明道官小外,其他的應該升英中有60%以上
而秀明道官小是原官小下午校,搬了新校舍外開始成為熱門
而她的聯繫中學係觀中,有25%入,較官小還多了些

而中學的Brand 1,

聖言 (男),聖潔靈 (女),瑪利諾 (男), 聖保羅 (女), 觀中 (男女)

直資的福建

其實真的不少,我自小住觀塘,但搬離了去95 net,我為了我囡囡真的頭痛不了,如果在48 net多好

原帖由 米之連媽媽 於 09-12-11 18:45 發表
我結左婚之後先開始住觀塘, 自小都係住港島區, 出年囡囡要考小學, 我想知你地話觀塘有好多好學校, 唔知可唔可以比多D資料我, 我對觀塘區既小學一D認識都無, 都唔知由邊到入手好, thanks ...

醒目開學勳章

中學我會選藍田聖保祿中學或聖潔靈中學

原帖由 lpcjoe 於 09-12-11 21:43 發表
如果德望小學同李兆強及德望中學同藍田聖保祿中學或聖潔靈中學,你地會點揀?

醒目開學勳章

1. free of charge that saving the money for other purpose
2. level is similar between 3 school in my mind

原帖由 lpcjoe 於 09-12-12 09:53 發表
ziyi,
why do you choose them?

醒目開學勳章

其實我唔介意要俾學費
而是相同程度的相同谷的,一間要俾,一間唔駛,那我一定間唔駛那間
如果你話聖保羅男女,女拔比
那我一定間俾錢的 人之常情
可惜我唔係48 net
15入popular的很難,所以我打定主意選DSS, private
因net 95的熱門,在第一輪來說的平均機會率(中籤 over no. of application)其實同La Sa等只相差1%左右
當然,如果只計15分, La Sa是0%, TKO還是8~10%

原帖由 lpcjoe 於 09-12-13 17:45 發表
I am also thinking the fee.
We have to pay tax every year. Should we use the facility(e.g. public libray, free paid school....) provided by Government rather than choosing the private/expensive one?

‹ 上一主題|下一主題