用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂vs聖馬加大
go

香港靈糧堂vs聖馬加大 [複製鏈接]

男仔讀邊間好啲呢?如果加埋聖公會.咁邊間最好呀.我真係唔識揀呀@@
   0    0    0    0

其實讀邊間...都要睇小朋友....有時好睇緣份....我有個朋友之前考左寶血....寶血出名老師好...讀得開心...應該唔錯...但係我朋友覺得個小朋友讀得唔開心...於是幫佢轉校....轉左靈糧堂...我問佢學校好唔好...佢就話唔錯....小朋友讀得好開心.....

到我為小朋友選擇...起初都有想過報靈糧堂....但我的目標是為女兒能夠考入聖保祿天主教小學....聽聞聖大機會大小小...於是選擇聖大....同樣地我個女一樣讀得好開心...

所以睇你想為他選擇什麼小學...再打算吧....

我自己見到靈糧堂同聖大的派位方向好唔同...靈糧堂比較散但好似比較多入到軒小...而聖大則多派往華仁及st. joseph...所以路向好似唔同...

我聽聞靈糧堂課程比較淺...聖大比較深...我個女今年k1...10月尾開始每日都有功課...而英文學緊phonics...最近開始派鉛筆學畫線...

聖公會...我真的不太清楚...留待其他家長comment吧!!!

你問我...我當然會告訴你...選擇聖大...但你最想怎樣為小朋友舖路呢?? 那你就要再想清楚...

原帖由 kitty1207 於 09-12-14 23:10 發表
男仔讀邊間好啲呢?如果加埋聖公會.咁邊間最好呀.我真係唔識揀呀@@

其實讀那一間幼稚園是沒有關系的如果你將來選擇津貼小學!
不過你想谷,就要選擇KV!

wongvick

What is KV?

If adding St.Paul Church to LLC, and SKH (Both Central & Butler), which one is better?

原帖由 wongvick 於 09-12-15 15:48 發表
其實讀那一間幼稚園是沒有關系的如果你將來選擇津貼小學!
不過你想谷,就要選擇KV!

KV - 根德園

SKH, St.Paul - They are good if you want to apply for SP CO. Ed for your kids!

我都覺得寶血老師好nice,環境好,但如果同大坑道真光比較,請問有什麼睇法?

原帖由 七點半 於 09-12-15 12:50 發表
其實讀邊間...都要睇小朋友....有時好睇緣份....我有個朋友之前考左寶血....寶血出名老師好...讀得開心...應該唔錯...但係我朋友覺得個小朋友讀得唔開心...於是幫佢轉校....轉左靈糧堂...我問佢學校好唔好...佢就話 ...

真光有自己小學....雖然我唔confirm是不是所有幼稚園學生都能直上其小學...不過, 如果你有能力...(因為6年要繼續比錢)確是不錯的選擇...

原帖由 lavender~cat 於 09-12-16 10:24 發表
我都覺得寶血老師好nice,環境好,但如果同大坑道真光比較,請問有什麼睇法?
‹ 上一主題|下一主題