用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞仔(小二)閱讀理解好差
go

亞仔(小二)閱讀理解好差 [複製鏈接]

有無媽咪有同樣問題? 好棘手, 有無好的方法幫下佢??
   1    0    0    0

小二者,唔使咁繄張,試下自已慢慢解識比小朋友聽,如果自已唔係咁有耐性,就最好請個上門補習,相信會有幫助。

原帖由 jeremyma 於 09-12-15 19:51 發表

學校有否網上練習? 每日勤做都有幫助,當然最好有家長檢查答案,答錯即時指導更正才提交,目的不是追求排名分數,而是讓家長借機教導小朋友答題竅門,又可為小朋友在弱項上增加滿足感和自信

講多點牀邊故事書,引發生動的問題。

我個仔最初都有咁的問題

我就迫佢睇
一定要睇哂成篇文章先
再叫佢將成個內容口語形容一次比我聽

最初佢係話唔識
我就叫佢唔識邊個字
就問我
我答得佢多左

佢現在可以先講番成個內容出黎
當佢明白的時候
答題目就易好多

原帖由 jeremyma 於 09-12-15 19:51 發表

你個仔學校係咪D英文小學/名校 (英文教深D)?

我個仔既COMPREHENSION一樣唔好.  佢5年班喇, 學校既英文科整體都係深過一般學校, 而學校都係教得淺, 考得深.  派番黎既PAPER次次都暗地覺得深. 問呀仔有咩唔識, 佢話因為文章有好多字唔識而亂估, 加上睇完題目唔識分辨所問重點

之後, 我搵SINGAPORE出既COMPREHENSION (比佢做低一至兩個年級), 總之由淺開始, 以佢識做但係有少少難度為主.  得閒比佢做, 之後同佢一齊睇文章, 解題, 教佢點去估唔識既字既大概意思.

佢已經做左10+個練習, 再做學校既COMPREHENSION, 似乎有少少進步.  起碼佢唔再驚見到D唔識既字.

where can i found SINGAPORE出既COMPREHENSION ???
原帖由 Teresa 於 09-12-15 22:31 發表
你個仔學校係咪D英文小學/名校 (英文教深D)?

我個仔既COMPREHENSION一樣唔好.  佢5年班喇, 學校既英文科整體都係深過一般學校, 而學校都係教得淺, 考得深.  派番黎既PAPER次次都暗地覺得深. 問呀仔有咩唔識, 佢話因 ...

原帖由 stepsum 於 09-12-16 11:10 發表
where can i found SINGAPORE出既COMPREHENSION ???

大眾書局最多.

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 個牌子叫"dolphin", 自己睇下咩程度適合小朋友(一般係低1,2級), 都多生字架, 叫佢地做下都有幫助
中文呢, 我發現小朋友對四字詞語理解較差, 有時唔一定係成語(eg黃綠相間), 我都無唸過原來小朋友咁都睇唔明! 所以我會train個女, 見到唔識既四字詞語就續隻字解再拼埋, 咁都可以估到下, 得閒你都試下作d四字詞語叫佢估丫
原帖由 Teresa 於 09-12-16 11:31 AM 發表

大眾書局最多.

原帖由 stepsum 於 09-12-16 11:10 發表

啱啱去完大眾,睇完以上的書,都幾多 bor,佢用 simple sentences 寫,都幾像學校 d 文章。

咁做多D練習係咪會好D? 我都好矛盾, 因為佢會做到怕咗!

原帖由 jeremyma 於 09-12-16 18:31 發表
咁做多D練習係咪會好D? 我都好矛盾, 因為佢會做到怕咗!

當然唔係,我個囡中英文閱讀理解都是唔錯的,不過如果妳問我點樣教,我真心話妳知,睇兒童大大張插圖的故事書開始,常常講牀邊故事,從單句的書睇,我一本補充練習都無買過。

I do not think it has any fast route to train his/her comprehension skills in both English and Chinese.

This must be a long term process through reading.  The more he/she read, the more he/she can understand.

Reading is the basic process to improve a language.  The kids cannot be improved in one or two months.

Additionally, doing exercise can also help to boost up the skill.

我個女都係, 都吾明中文點解會差過英文, 最令人擔心就係佢既中文作文, 都吾知點算... 聖誕後考試了, 慘

原帖由 rickoricko 於 09-12-16 23:46 發表
I do not think it has any fast route to train his/her comprehension skills in both English and Chinese.

This must be a long term process through reading.  The more he/she read, the more he/she can un ...

這個當然啦. 我個仔好肯睇中文書, 所以佢既中文我唔洗煩.  只係因為佢唔多肯睇英文書, 所以一見D英文PASSAGE就有好多字唔識囉!

BTW, 我比COMPREHENSION比佢做之後會同佢一齊睇/讀PASSAGE, 好似幼兒時同佢伴讀咁, 所以唔會日日一兩個EXERCISE咁多.  總之係貴精不貴多.

原帖由 Little_cy 於 09-12-16 23:50 發表
我個女都係, 都吾明中文點解會差過英文, 最令人擔心就係佢既中文作文, 都吾知點算... 聖誕後考試了, 慘

I had the same problem when I was studying.

1.
English is the easiest language in the world.  This is why English is an international language.

2.
This is a common phenomenon in Hong Kong, or better say in Chinese Society.

原帖由 77777 於 09-12-17 12:21 發表
其實中文係難過英文架, 不過, 閱讀係一個好有效加強中文的方法, 包括寫作, 讀得多人地好的文章, 作文時就會變左自己的文句......不過, 閱讀的好處係慢慢先會見倒, 無得急架....

...

所以只要有方法,英文是難不到大家的小朋友。

原帖由 77777 於 09-12-17 17:33 發表
係呀, 要學好英文唔太難, 我都覺得singapore的exercise幾好, 唔悶, 我都唔太鍾意香港個d....

singapore 我覺得佢用緊 simple sentences。英國出版的書本就文法正中,不過就長氣 d,美國的書就比較簡潔,一個字就寫出意思。

p.s. 我睇英國人寫書會睡覺,所以我喜歡美版書。

原帖由 77777 於 09-12-17 18:07 發表
其實我自己係唔多鍾意睇書, 不過阿仔細時, k3就同佢睇Roald Dahl個d, 覺得真係好得意, 個時都係同阿仔買左d singapore exercise來做, d story真係好好笑.....佢係做得好開心架......

阿仔再大d, 佢就自己睇書, 不過 ...

我都唸住走去書展,搵 d "I Can Read" 的故事書,應該 #2 合囡囡睇。
‹ 上一主題|下一主題