用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 讀緊SPCC的, 小朋友畢業於那間幼稚園
go

讀緊SPCC的, 小朋友畢業於那間幼稚園 [複製鏈接]

讀緊SPCC的, 小朋友畢業於那間幼稚園
   5    0    0    0

In terms of numbers, mostly Braemar Hill, followed by SKH.
After that, probably Victoria, SPK, Ling Nam & Kentville.
Of course, there are kids from many other different kindergartens also, but not in big numbers.

quote]原帖由 MelodyLeung11 於 09-12-17 15:45 發表
讀緊SPCC的, 小朋友畢業於那間幼稚園 [/quote]

有 D 人話讀寶山的話,機會大很多,咁唔讀佢仲有咩途徑呀?邊間幼稚園有大點機會呀?咁要讀到SPCC,一唔一定要識音樂呀?

好多問題,因為我一點經驗都冇,麻煩你地呀家長,萬分感激!

考之前唔使學音樂
考到之後 學校就會要求學生一定要學樂器
原帖由 vogue_vogue 於 10-3-31 15:04 發表
有 D 人話讀寶山的話,機會大很多,咁唔讀佢仲有咩途徑呀?邊間幼稚園有大點機會呀?咁要讀到SPCC,一唔一定要識音樂呀?

好多問題,因為我一點經驗都冇,麻煩你地呀家長,萬分感激! ...

話寶山機會大 背後有好多因素
可能係父母係SPCC舊生
或者小朋友有兄姊響SPCC讀緊
又或者小朋友係聖公會教徒
所以有分加
讀邊間幼稚園唔係大問題
最重要係背景+小朋友面試表現
我大仔唔係讀寶山,唔係讀聖公會,維記,KV等幼稚園
父母亦唔係聖公會教友同舊生
去報名時同學校一d關系都冇
最後我大仔都入到SPCCPS
同級亦有同學係有相同背景(即 報考時係冇分加)
亦識得有小朋友
讀以上所列出既幼稚園,父母係舊生或者有兄姊響度讀,連2nd in機會都冇

P.S. 音樂...入到就一定要學,因為學校係玩一體一藝
     當時我大仔報考SPCCPS 我地連portfolio, 一張cert都冇交
原帖由 vogue_vogue 於 10-3-31 15:04 發表

好多問題,因為我一點經驗都冇,麻煩你地呀家長,萬分感激! ...
]

有關interview, 我都有相同問題. group interview系唔系全部用廣東話? 可否自己選擇interview 語言?如果唔識听唔識講廣東話, 咁group interview時候唔識听指示, 蒙喳喳, 咁即系無機會???

我是舊生 囝囝也順利入到
‹ 上一主題|下一主題