用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 n1 同 k1 有冇分別?
go

請問 n1 同 k1 有冇分別? [複製鏈接]

請問 n1 同 k1 有冇分別的?
我小朋友 2007年3月出生, 而家讀緊 n1, 請問2010年係咪應該讀 k1呢? thanks
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

係~
分別係入學年齡唔同, 同埋有d學校唔一定叫K1, 可以叫N2都得!
簡單d講, 小朋友"升班"

n1是兩歲小朋友讀...k1是兩歲零八個月入學...k1開始可以申請學卷...n1就無...但讀全日可以申請學費減免...

咁你幫小朋友報左k1未??

原帖由 bb0328 於 09-12-17 22:53 發表
請問 n1 同 k1 有冇分別的?
我小朋友 2007年3月出生, 而家讀緊 n1, 請問2010年係咪應該讀 k1呢? thanks

n1由社會福利署監管

K1由教統局監管

已經有學校收咗我小朋友, 但係留位信上寫住 n1 但係又括住 (k1) 所以令我有d唔明,但又唔好意思問...我擔心學校意思係要留班讀多年 n1....

吓....無理由....應該係唔同....最多係n2同k1...無理由係n1同k1....你真係問清楚學校好d......可能只係老師寫錯....你不要太擔心!!

原帖由 bb0328 於 09-12-18 22:55 發表
已經有學校收咗我小朋友, 但係留位信上寫住 n1 但係又括住 (k1) 所以令我有d唔明,但又唔好意思問...我擔心學校意思係要留班讀多年 n1....

我個朋友佢讀幼兒教育, 佢話n1係幼兒班, k1係幼稚園, 幼兒園vs幼稚園兩樣嘢嚟架, 幼兒園主要教個人護理多啲, 幼稚園就真係教學術嘢, 唔同喎, 佢叫我千祈唔好揀幼兒園, 你都係問清楚

原帖由 bb0328 於 09-12-18 22:55 發表
‹ 上一主題|下一主題