用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教培正小學學長-小六升中的問題
go

想請教培正小學學長-小六升中的問題 [複製鏈接]

PCPS --> PCMS/others?

小兒今年小六,屬band one成績,想為他於自行選多一間為第一選擇,不知如自行不選 PCPS 第一,會否影響小兒第2round统一派位的"直屬關係"?

想請教往年培小 band one 生成功升讀哪些更top的中學?在培小的名次通常要幾前才有機會?(如只計學業成績,不計特異功能約有多少個呢?)
   3    0    0    0

原帖由 fatkk 於 09-12-25 06:57 發表

小兒今年小六,屬band one成績,想為他於自行選多一間為第一選擇,不知如自行不選 PCPS 第一,會否影響小兒第2round统一派位的"直屬關係"?

想請教往年培小 band one 生成功升讀哪些更top的中學?在培小的名次通常要幾前才有機會?(如只計學業成績,不計特異功能約有多少個呢?)

1.如果你兒子肯定屬Band One,自行不報任何學校,统一派位衹要乙部以培正中學作為第一選擇,應該順利派回培正。所以统一派位乙部是不能改變。
2.從(1)的例子你巳經明白到直屬小學其實買咗保險,你自行可以搏兩間你認為比培正更好的學校,如果兩間都收你的兒子,自行第一選擇的一間就會派俾你!如果兩間都失敗,便會返回統一派位。
3.自行收生階段其實你可以不選擇培正中學,就算自行選其他學校都失敗,祇要你做到(1),都不會影響你兒子派返培正中學。
4.緊記一點,自行你揀的學校,如果成功收你的兒子的話,统一派位便不會再派位俾你兒子,所以自行你唔好諗住玩吓,到時人家收咗你,咁就不能返回培正中學,唔好後悔...

培正小學升中派位情況沒有資料。不過自行收生不單是睇成績,學生面試表現是很重要,況且Band One都有頭和尾。至於统一派位甲部理論上你兒子都有很低的或然率抽到一間你認為更Top的學校,所以你要想清楚,因為直屬小學的優勢,你其實巳經比很多家長和同學輕鬆,人家沒有直屬小學的優勢,為免统一派位大抽獎聽天由命,都要盡力在自行收生爭取,真是難為他們。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

Thanks for your clear explanation.

In Kowloon City net, do you know...培正中學, 東華三院黃笏南中學 & QE...which one is better?

Happy New Year!

原帖由 greendotdot 於 09-12-26 14:27 發表

1.如果你兒子肯定屬Band One,自行不報任何學校,统一派位衹要乙部以培正中學作為第一選擇,應該順利派回培正。所以统一派位乙部是不能改變。
2.從(1)的例子你巳經明白到直屬小學其實買咗保險,你自行可以搏兩間你認為比培 ...

原帖由 fatkk 於 10-1-1 06:54 發表
Thanks for your clear explanation.

In Kowloon City net, do you know...培正中學, 東華三院黃笏南中學 & QE...which one is better?

Happy New Year!

Happy New Year too.
如果俾我揀,我會選QE,論名氣佢以前同男女拔不遑多讓,現在的成績都不錯,可惜在九龍城網統一派位俾你去抽的衹有2個位,好難抽到,你祇能去爭自行收生位。培正係中中,以佢嘅名氣,我覺得好過很多英中,黃笏南係Band One英中,同培正差不多,我覺得你好像唔想返回培正中學,無所謂,幫仔女揾更適合的學校無可厚非,或者你可以問吓個仔嘅意見,佢鍾唔鍾意同現在班同學仔做中學同學,可以加埋考慮吓,始終係佢讀書唔係家長讀呢,小小建議。

其實我都好想囝囝自行報QES第一choice,不過佢好想直上PSMS,佢話自行唔想報任何學校。
原帖由 fatkk 於 09-12-25 06:57 發表

想請教往年培小 band one 生成功升讀哪些更top的中學?在培小 ...

原帖由 fatkk 於 10-1-4 12:05 發表
其實我都好想囝囝自行報QES第一choice,不過佢好想直上PSMS,佢話自行唔想報任何學校。

聽你咁講,我倒是幾鍾意你兒子,我覺得佢幾長情,和做事幾決斷,係我真心話!所以我講多兩句啦。

我早前得閒幫吓做義工,同組祇有一個細路,小小怕醜說話不多,但做嘢落力,我主動問佢讀中幾?佢話中二,我再追問佢讀邊間?佢話培正,我問佢鍾唔鍾間學校,佢諗都無諗話鍾意,我同佢講,俾心機讀好啲英文,你讀梗間好學校,佢點吓頭。

上述唔係作,可以加埋考慮吓。我建議你地同個仔坐低融洽地好好傾吓,大家有共識,再做決定。我自己的小朋友如果是有道理,我做父母一定會讓她知道大人會聽佢講嘅。

一切已定...直上培中。

更top的英中...語境/成績會好些...但培正其實改變咗我個仔好多...由一個對外極害羞,自己卻極活躍(差點以為佢係過度果隻)...培養成獨立、好的學習態度及動力,當然最緊要是有品格的正能量 :)

你在邊度做義工呀?我呀仔係童軍仔都鐘意service假!
原帖由 greendotdot 於 10-1-6 13:39 發表

聽你咁講,我倒是幾鍾意你兒子,我覺得佢幾長情,和做事幾決斷,係我真心話!所以我講多兩句啦。

我早前得閒幫吓做義工,同組祇有一個細路,小小怕醜說話不多,但做嘢落力,我主動問佢讀中幾?佢話中二,我再追問佢讀邊間?佢話培正,我問佢 ...
‹ 上一主題|下一主題