用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園 vs 藍田靈糧幼稚園
go

基督教中心幼稚園 vs 藍田靈糧幼稚園 [複製鏈接]

兩幼稚園都收阿女上午班, 唔知邊個好.
一個九龍塘, 一個藍田. 校網都唔同.

基督教中心幼稚園 收生少, 地方舊. 人數少,先生比較年齡大

藍田靈糧 新增n1班, 二月開課,九月要重讀n1課程.地方新d大d, 人數多D,先生比較年齡輕.

希望有BK MAMI 小朋友讀以上兩幼稚園既POST

THANKS
   0    0    0    0

原帖由 freemiclau 於 10-1-13 23:03 發表

基督教中心幼稚園 收生少, 地方舊. 人數少,先生比較年齡大

藍田靈糧 新增n1班, 二月開課,九月要重讀n1課程.地方新d大d, 人數多D,先生比 ...

以我所知藍田靈糧2月n1班, 9月係會升上k1喎,你問清楚好d。

原帖由 freemiclau 於 10-1-13 23:03 發表

藍田靈糧 新增n1班, 二月開課,九月要重讀n1課程.地方新d大d, 人數多D,先生比 ...

我想講幼稚園校網同升小學無關

原帖由 tissuewong 於 10-1-14 09:24 發表

以我所知藍田靈糧2月n1班, 9月係會升上k1喎,你問清楚好d。

如果9月升上k1,我個女未夠年齡喎,仲差一個月。

???? 點會差一個月??? 你囡囡係唔係2007年b??

原帖由 freemiclau 於 10-1-14 10:07 發表

如果9月升上k1,我個女未夠年齡喎,仲差一個月。

原帖由 chung222 於 10-1-14 10:10 發表
???? 點會差一個月??? 你囡囡係唔係2007年b??

2008/1 BB, already called them, they said our BB need to repeat N1 on Sep2010.

我bb現在"中心"讀N班上午校, 其實都有不少年輕的老師, 不過其實都要考慮有經驗的老師都好重要! 同埋當日選中心因為佢地師生比率較高(around 6-8小朋友有一位老師 ), n班小朋友仲好細個, 老師既care好重要!! (諗到有d學校15個b先有一個老師,個情景都好可怕...)

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-14 13:10 發表
我bb現在"中心"讀N班上午校, 其實都有不少年輕的老師, 不過其實都要考慮有經驗的老師都好重要! 同埋當日選中心因為佢地師生比率較高(around 6-8小朋友有一位老師 ), n班小朋友仲好細個, 老師既care好重要!! ...

你說的也對

我小朋友都係讀中心的, 現在都是讀n班上午,  我都覺得老師好nice, 尤其是現正放產假的佘老師, 跟得阿囡好足, 又有愛心 (好期待佢快d返黎, 阿囡成日提住佢)

回覆 6# freemiclau 的文章

本人囡囡依家1歲3個月,正在頭痛緊揾邊問間幼兒園/幼稚園好...我住在觀塘.我想問下"基督教中心幼稚園暨幼兒園"面試會問關於那一方面的問題, 同理老師面試時會用中文還是英文對答問題,有甚麼要注意?

當日interview"中心"時好輕鬆, 是用廣東話面試的, 老師又先俾d玩具小朋友玩relex一下先, 之後傾下計, 了解一下小朋友既情況(邊個take care等), 不用太擔心, 老師好好人的

I think I will select 基督教中心幼稚園, just still considering about less students, my girl can't have chance to learn 群體 .

原帖由 freemiclau 於 10-1-18 10:59 發表
I think I will select 基督教中心幼稚園, just still considering about less students, my girl can't have chance to learn 群體 .

咩學校小朋友都係對住一班同學者..有咩分別?

2010年n1,好似話上午班(1班only)收50人, 下午班(1班only)收50人, 但每班只有2位老師2位助教咋!計埋助教,只係1:12.5!!

原帖由 yuen_honey 於 10-2-18 15:02 發表
2010年n1,好似話上午班(1班only)收50人, 下午班(1班only)收50人, 但每班只有2位老師2位助教咋!計埋助教,只係1:12.5!!

今年上午N1 有6位老師.2010我唔知Y會係你講既4位

我仔仔都讀緊中心n1, 我見到仔仔好鍾意返學, 校長同每一位老師都會識晒, 所有同學個名, 佢地真係比個心出嚟教小朋友, 雖然校舍係比較細d同舊d, 但小朋友係唔識介意, 只有我地d大人介意, 我仔仔講野比較遲, 所以班主任同校長都會每日返學時同要仔仔講早餐, 重係好比心機慢慢教佢一個個字講, 由返學到而家, 我仔仔講多好多野了, 所以我都好開心能夠讀到中心
憲泓出世6磅 6個月16磅 10個19磅

我女之前都係讀中心N班,其實中心都唔算細,最少有個校園小朋友可以玩下。我女讀個時老師都好好,好care小朋友,校內上下都識晒佢地,好親切。我女初時未介到片,到後來好多日片褲都無濕老師就叫我獎佢底褲仔,我女開心到不得了。我亦欣想中心夠平實,晤會要使好多額外錢。聖誕節前中心都有邀請我地返去聯歡會,不過撞左興趣班無參加。
原帖由 fanipwife 於 10-2-19 15:15 發表
我仔仔都讀緊中心n1, 我見到仔仔好鍾意返學, 校長同每一位老師都會識晒, 所有同學個名, 佢地真係比個心出嚟教小朋友, 雖然校舍係比較細d同舊d, 但小朋友係唔識介意, 只有我地d大人介意, 我仔仔講野比較遲, 所以班主 ...
‹ 上一主題|下一主題