用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 CCC HEEP WOH PM school principal耍我?
go

CCC HEEP WOH PM school principal耍我? [複製鏈接]

請容我發洩一下今日的經歷.

話說,我家小孩(二年級)告訴我依家數學科MON- THUR係一個代課老師教,FRI就係原本的老師任教.我問小孩何解,佢又講到唔清唔楚.我唯有打去問王校長,

中午12:30打去問,王校長開頭答話係實習老師,(但我知道依個時候係冇實習老師)於是我就語帶疑惑再問佢係實習老師呀?佢就突然話佢開緊會,遲D覆我.我問佢幾點得閒我再打電話問佢,佢話3:30.
跟住我放工再打比佢,佢話完全唔明我問乜.唔明乜野1-4一個老師,5又另一個.於是我又再講過.佢話唔明我講乜,因為學校近排冇實習老師,冇可能會咁.
跟住佢叫我留電話,我話唔方便留,我問佢幾時可以回應我.佢就叫我留小朋友名,我唔留(因為我以小人之心度君子之福,擔心小朋友係學校之後的生活)跟住王校長就好惡咁話我唔會答,因為証實唔到我係學生家長.佢唔會答我.
於是我同佢講咁我去問教統局,係唔係可以咁.佢就即刻話遲D覆我,我追問佢幾次,佢先叫我明天9:30am再打去問.
點解呢位校長好似唔清楚學校的運作咁,還是佢耍我呀?

講完,發洩完心情好多了
   0    0    0    0

答你咪偷笑羅,自已又唔講名,電話又唔留,點知你係咪搞事先,而家的家長真係難服侍。

唉.....又係關於數學科,你都係算把啦!
你小朋友係2T班?如果係即係徐老師啦,你點投訴都冇用,我以前都同校長講過,又係答完=冇答,比我既感覺係包庇佢囉.我果時都冇講小朋友係邊個,因為有人試過講,之後就......
算把啦!

聽聞早排徐家長吵大鑊呀!有家長帶埋親戚去學校理論.有冇人知乜事呀?

原帖由 BookloverJ 於 10-1-15 10:48 發表

認同, 一個唔講名,唔留電話既神秘人, 我係校長都唔會回答佢任何野!

鬼鬼祟祟, 唔答佢就要脅人話搵教統局, 呢d人好缺德, 仲要係到惡人先告狀!

呢的身教真唔要得。

簽名被屏蔽

原帖由 reneeleung 於 10-1-15 11:08 發表
對呀~ 唔講名係有權唔理你. 你都算好彩, 唔講名就有得同校長對話.

平情而論, 學校咁大,以我所知協和係大校, 校長點會知道咁多細節呀?

政府等部門如果你投訴但唔留名就唔受理.

p.s. 我真係鄧而家d校長、老師慘~ ...

唉......如果講咗唔會對小朋友有影響,就冇所謂,但之前有人試過投訴.佢小朋友之後就......最後仲要轉埋校呀!
我初初都係諗,係大校先報而家有D失望,但好在小朋友呢而兩年既班主任都幾好.所以係到讀.唉......

咁點解要咁呀?徐老師係度,我日日都見到佢係學校.
點解我個仔冇講?
等我問吓班主任先?

原帖由 BookloverJ 於 10-1-15 10:48 發表

認同, 一個唔講名,唔留電話既神秘人, 我係校長都唔會回答佢任何野!

鬼鬼祟祟, 唔答佢就要脅人話搵教統局, 呢d人好缺德, 仲要係到惡人先告狀!

温馨提示:
"教育統籌局"現已改為"教育局", 因此已沒有教統局這個局。

問咗老師,她說是因為陳主任放產假.所以有這樣的安排.
但唔明白的是數學科不是陳主任教.陳主任好似冇教2T班.
點解咁就真係唔知 (老師說是學校政策)
產假兩個月即差不多兩個月,即係3月考試前都係咁,好擔心影響到考試
可不可以1-5都係那位周老師代呢?

教育局是接受無名氏的投訴, 投訴人仲可以連電話號碼不留, 等過了一段時間再打去教育局問職員佢的學校怎回應的. 連教育局都接受這投訴方式, 可睇出佢哋都知過往經驗學校點對投訴學生吖

點解唔問吓班主任呢? 唔洗事事都要驚動校長啦.

不過轉老師時不時都會係學校發生, 家長都唔洗大驚小怪, 最緊要叫自己小朋友留心上堂, 有唔識就請教老師, 如果老師唔理, 咁就應該投訴.
‹ 上一主題|下一主題