用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

考試開始... [複製鏈接]

今次...係亞囡第1次小學嘅考試...真係好緊張呀...亞囡表現好輕鬆,,真係擔心呀!!

你地呢? 同你嘅仔仔囡囡溫成點呀?? 請指教呀...
   0    0    0    0

最緊張同最努力溫書既其實係家長, d 小朋友好似唔知咩係考試咁

我阿仔都覺得好輕鬆...因佢覺得.....早上返晏左(冇早課), 放又放早左, 又冇工課做, 父母又陪伴左右, 又可以早d瞓.....

當然, 佢既輕鬆唔係因為佢識晒, 只係佢"覺得"佢識啫......

而早上送仔返學, 我都覺其他小朋友比正常上課時既早上,玩得仲開心...

我想問, 中文未係星期三考既, 我阿仔話考完中文listening, 之後小息, 再考中文卷. 但我見個考試timetable都冇中文listening, 想知係未真係考左? or 只係練習?

thanks!

原帖由 newfather 於 10-1-15 08:57 發表
最緊張同最努力溫書既其實係家長, d 小朋友好似唔知咩係考試咁

原帖由 sandylam 於 10-1-15 10:07 發表
我阿仔都覺得好輕鬆...因佢覺得.....早上返晏左(冇早課), 放又放早左, 又冇工課做, 父母又陪伴左右, 又可以早d瞓.....

當然, 佢既輕鬆唔係因為佢識晒, 只係佢"覺得"佢識啫......

而早上送仔返學, 我都覺其他小朋友 ...

SURE 中文有 LISTENING 考架, 時間表有寫:《中文聆聽》架喎, 不過就冇範圍提供籮, 你睇真D.

我知喇.....我似為" 不適用" 係小一唔使考....

好彩係冇得溫, 如果唔係大件事.....

thanks!

原帖由 newfather 於 10-1-15 10:28 發表

SURE 中文有 LISTENING 考架, 時間表有寫:《中文聆聽》架喎, 不過就冇範圍提供籮, 你睇真D.

完晒 ~~ 大家可以鬆一口氣

family tree 真係嘔白泡 , 好多關係現實生活係冇既, 所以要死背死記

考完~
大人開心過小朋友! 唔知幾時派卷 & 成績表呢~

之後呢幾日試後活動, 唔知佢地有咩做呢?

原帖由 newfather 於 10-1-18 09:00 發表
完晒 ~~ 大家可以鬆一口氣

family tree 真係嘔白泡 , 好多關係現實生活係冇既, 所以要死背死記

原帖由 sandylam 於 10-1-18 10:01 發表
考完~
大人開心過小朋友! 唔知幾時派卷 & 成績表呢~

之後呢幾日試後活動, 唔知佢地有咩做呢?

試後活動, 唔知佢地有咩做呢?

準備下一次考試

原帖由 newfather 於 10-1-18 10:33 發表

準備下一次考試

有好玩剌激的學科擂台陣(問答比賽)

原帖由 newfather 於 10-1-18 10:33 發表

準備下一次考試
<----應該係測驗先..haha

原帖由 sandylam 於 10-1-18 12:43 發表

講起測驗, 有冇留意全年時間表中, 6月頭考完大考, 17,18日又有兩日校本測驗?  究竟搞乜鬼?  

校本測試是不是要呈上教署, 而要求某一個年級要考的評估試來定該校的學生程度果D?

次次問呀仔考試識唔識, 佢都敷衍答: .(但唔知真識, 定假識)
其實考試最擔心果個係父母, 跟住就擔心考成點啦.
想問問資深的家長, 學校有無家長日來派成績表架?!

原帖由 newfather 於 10-1-18 13:09 發表

講起測驗, 有冇留意全年時間表中, 6月頭考完大考, 17,18日又有兩日校本測驗?  究竟搞乜鬼?  

原帖由 MimiCactus 於 10-1-18 15:06 發表
校本測試是不是要呈上教署, 而要求某一個年級要考的評估試來定該校的學生程度果D試?

次次問呀仔考試識唔識, 佢都敷衍答: 識.(但唔知真識, 定假識)
其實考試最擔心果個係父母, 跟住 ...

有家長日派成績表的
往年是要帶埋小朋友一起去「面對」,通常是依學號來排接見時間,相信就快會有家長日(農曆年期前/後)。

好緊張添.

請問係唔係會係星期六?

原帖由 csk家長jj 於 10-1-18 15:45 發表

有家長日派成績表的
往年是要帶埋小朋友一起去「面對」,通常是依學號來排接見時間,相信就快會有家長日(農曆年期前/後)。

原帖由 sandylam 於 10-1-19 10:52 發表
好緊張添.

請問係唔係會係星期六?

多數會在星期六舉行

原帖由 csk家長jj 於 10-1-19 12:50 發表

多數會在星期六舉行
貢正

原帖由 newfather 於 10-1-19 13:03 發表
貢正

預祝大家嘅小朋友都有「三好」-成績好、操行好和評語好

原帖由 csk家長jj 於 10-1-18 12:23 發表

有好玩剌激的學科擂台陣(問答比賽)

亞仔說明天 20/1 第3節小息後就會有學科擂台陣.
五班小一比賽, 佢果班選左4個同學(包括亞仔)要按
鐘搶答10條問題.... 不過唔知亞仔有無講錯....
真係有d驚, 亞仔平日好細膽唔知會唔會一舊木咁
坐係度

Catherine

原帖由 catherinepang 於 10-1-19 20:45 發表

亞仔說明天 20/1 第3節小息後就會有學科擂台陣.
五班小一比賽, 佢果班選左4個同學(包括亞仔)要按
鐘搶答10條問題.... 不過唔知亞仔有無講錯....
真係有d驚, 亞仔平日好細膽唔知會唔會一舊木咁
坐係度
...

你仔仔無聽錯,高年級在今天已經比賽了,仲非常緊張刺激呢!
真叻仔!這是一次很好的體驗啊!

三好<---希望啦 !haha.

阿仔成日比老師話唔專心(手冊有tick), 攪呢樣, 攪果樣, 好擔心操行....

同埋我想知, 是不是所有人在成績表都有排次?thanks!

原帖由 csk家長jj 於 10-1-19 13:20 發表

預祝大家嘅小朋友都有「三好」-成績好、操行好和評語好
‹ 上一主題|下一主題