用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 我們是否陸校長的白老鼠??
go

我們是否陸校長的白老鼠?? [複製鏈接]

各位家長,
請看看Mrs Lu 担任校長的Lake Merritt 幼稚園(美美兒童中心的資料

http://news.sina.com/us/singtao/104-103-102-106/2009-07-10/05113988520.html

http://sf.worldjournal.com/pages/full_sf/push?article-%E5%AE%B6%E6%A9%8B%E9%A9%9B%E7%A4%BE%E6%8E%A5%E7%AE%A1%E7%BE%8E%E7%BE%8E%E5%85%92%E7%AB%A5%E4%B8%AD%E5%BF%83%20&id=2874245-%E5%AE%B6%E6%A9%8B%E9%A9%9B%E7%A4%BE%E6%8E%A5%E7%AE%A1%E7%BE%8E%E7%BE%8E%E5%85%92%E7%AB%A5%E4%B8%AD%E5%BF%83&instance=sfbull_right

無論如何,她的豐富的美國教學經驗是否適用於香港成疑。
但只見她的空降所帶來的破壞,很 有 力 量。

另外作為一間天主教學校,此乎教不到學生尊重老師及長輩應有的態度o

艱苦經營,一刻破滅。
   0    0    0    0

早有此聞

我早前曾與三藩市親戚打聽,該校口評不佳,原來果真如此!

Really !

I'm very worry about it !!!

好佩服Mrs Lu有勇氣接手聖若望, 九龍塘地段都好貴, 佢會唔會虧蝕呢?

聖若望會唔會因此加學費?

No No No!!個三間學校D地係佢吔持有市值成7-10億報紙有講過!!佢賣左火石道都有三億,肥仔水啦!!收幾多學生先有三億??所以下年咪縮班囉!!

你點知下年會縮班?
原帖由 james_jly39 於 10-1-22 23:59 發表
No No No!!個三間學校D地係佢吔持有市值成7-10億報紙有講過!!佢賣左火石道都有三億,肥仔水啦!!收幾多學生先有三億??所以下年咪縮班囉!!

都幾霸道喎

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100125/00176_017.html

係囉~點解喺學校3樓住嘅,小朋友咪少咗活動空間囉,計我話3樓要黎做睡眠區就真係啱哂^^

原帖由 shany 於 10-1-25 15:10 發表
係囉~點解喺學校3樓住嘅,小朋友咪少咗活動空間囉,計我話3樓要黎做睡眠區就真係啱哂^^

你真係唔夠精明.學校註冊証書是只寫明G/F及1/F的課室容額嗎?你在學校校務處及一些報讀幼稚園「天書」便有資料,所有學校都要公開的.記得留意呀!這樣可以保障小朋友是否在教署已註冊的地方內學習及有沒有超出人數.
我想3/F應該是員工宿舍.

可能係我先入為主,我總覺現在的校長太霸道,跟本沒有考慮到我們家長及小朋友.
我的朋友常說,要認識一所學校,見一見校長,看一看她的衣着談吐便能知道學校內涵,我上周與我先生到校查詢,早上可能大家都忙碌吧,一團混亂,校長話我囡囡都未嚟讀,遲D先,遲D會有家長會.想問多句都冇.後來站大門的一位老師話不如你放學再嚟啦,放學冇咁忙.
我同先生放學又再去學校,可能早咗少少,校車仲接緊小朋友,過又係得個「亂」,校車姨姨好似搶小朋友咁,頻頻說「呢個我嘅,個果唔係」最可怕係連D老師都好似唔知「边個學生係边個」,後來,有人close咗個校門,冇得睇.但有個姨姨又開番門,攬住個書包追叫校車「miss話俾錯咗書包喎,要換番」真攪笑!!!
試想想,即時解僱校長咁嚴重,原來只係為咗話改革學校,但自己連校長註冊資格都未符合,學校連上課老師都在招聘中,真係「害人子弟」.校長越講越唔到題,淨係話遲D家長會會再講清楚,我老公嬲嬲哋就『拜拜』囉.

回覆 1# pyeung2010 的文章

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100125/00407_050.html

人都走咗啦,何必咁絕ahhnnnnnn.
原帖由 pyeung2010 於 10-1-26 01:55 PM 發表
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100125/00407_050.html

I have been talking to my kids about school, especially regarding Mrs Luk, the new principal. But my daughter said she hasn't seen Mrs. Luk on campus for a few days.
I used to see Ms. Chung on campus everytime when I drop my kids off/ pick them up. Does anyone know where Mrs. Luk is? Since she just recently took over the school, I'd think she would want to get more involved by being at the school all the time and get to know the students more.

Or maybe she has something "more important" to do, rather than educating our kids and as a result, she's not there?
‹ 上一主題|下一主題