用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們會choose 聖羅撒書院 / 聖家
go

你們會choose 聖羅撒書院 / 聖家 [複製鏈接]

亞囡雖然呈分試是band 1 中, 但4科之中英文最弱, 就以上兩所那間校風較佳? 我是否太進取?

亞囡其實不喜歡英文科, 但未至於討厭, so 很擔心她根唔上
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

英文點弱法,
我知聖羅撒書院英文教高1級,
通識都用英文教,
上到英中,無得唔喜歡英文
band 1中選呢間都合理咖,
不過要克服英文啦

多謝你的意見!

最慘是 reading comprehension 較弱, writing & grammer 尚且可以

通識用英文教, 都有些擔心

原帖由 ZZdaphne 於 10-1-16 16:33 發表
英文點弱法,
通識都用英文教,
不過要克服英文啦

喺呀 !我媽咪話佢當年在聖羅撒太子道舊校舍讀書時,英文程度好深, 佢話 聖羅撒, DGS, St. Mary, 初中時英文 textbook 係教高一級。

原帖由 ZZdaphne 於 10-1-16 16:33 發表
英文點弱法,
通識都用英文教,
不過要克服英文啦

用功D! 英文一定無問題!  聖羅撤小學英文超淺, 上到中學只要用功一定無問題, 中學的英文學習風氣很好,  所以她們的英文OK!

聖羅撤小學英文超淺????

一定不是超淺!
超深就不知!
深就一定!

聖羅撒中學的英文學習風氣很好! 英文程度好深!

Yes!

小學與SFA比, 差很遠, 小學教GRAMMAR/TENSE 及作文也很慢, 六年級後期才作文, 但做很多GUILDER WRITING, 可以說基礎會打得很好, 小朋友自然不會怕英文,   每個學生會很樂意看英文書,  所以由小到中的英文風氣也很好. 是一間不是谷小朋友而有水準的學校.

‹ 上一主題|下一主題