用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎麼知道45校網熱門程度?
go

怎麼知道45校網熱門程度? [複製鏈接]

現在頭痛選45校網排位,第一位是熱門學校,第二,三位想選些次熱門.
請問怎麼知道45校網熱門程度?
   0    0    0    0

我都想知? 你點揀呀? 可否share?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-18 10:56 發表
現在頭痛選45校網排位,第一位是熱門學校,第二,三位想選些次熱門.

原帖由 mickeyleehk 於 10-1-18 10:56 發表

我主要睇網上的家長,和問住在這區的人.
據我所知,嘉諾撒和錦泰是最熱門的.
真鐸都很多家長喜歡,但學位不多.
我覺得慈雲山天主教和聖博德是次熱門的選擇.

deleted

我有2個方案.
第一方案
嘉諾撒/錦泰第一
慈雲山天主教/聖博德第二
聖文德第三

第二方案(比較安全,因為嘉諾撒/錦泰太多人難)
慈雲山天主教/聖博德第一
聖文德第二

原帖由 mickeyleehk 於 10-1-18 14:36 發表
我有2個方案.
第一方案
嘉諾撒/錦泰第一
聖文德第三

聖文德第二 ...

點解你唔把慈雲山天主教和聖博德放在第二和三,而選聖文德?係咪聖文德是次次熱門?

根據uncle dos 網頁
聖文德是次次熱門,在自行收生中,沒有收足學生

多謝資料,我以前唔知有uncle dos 網頁.
請問你地對45網的陳南昌夫人小學有無評價,好少人提呢間學校.
感覺上保良局學校口啤都唔錯,唔知點解呢間不太受歡迎.
我啱啱睇咗學校資料,呢間學校都好多年,校舍較細和舊,班數不多,但老師都好多年經驗,都有人派去保良局第一中學和協和中學.

我想知你講收唔足既聖文德係鳳德定慈雲山個間呢?
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-18 14:57 發表
根據uncle dos 網頁
聖文德是次次熱門,在自行收生中,沒有收足學生

我想知慈云山天主教同可立, 2間邊間好d, 2者有咩優點和決點呢? thanks!
原帖由 mickeyleehk 於 10-1-18 14:36 發表
我有2個方案.
第一方案
嘉諾撒/錦泰第一
聖文德第三

聖文德第二 ...

醒目開學勳章

陳南昌去年我仔排第6志願都中左,不過最後放棄.因為
1.舊區屋村學校感覺不太好
2.離屋企好遠.
3.太小班,去年開得2班3x人左右,驚殺校要煩搵學校.

慈天放榜後有去交表,不過沒有in過都收,總之你去叩門最後都會收(7月中至尾),好多人唔讀因為太舒服,唔多功課做,有朋友在入面做都唔主張我去讀.

真鐸今年比去年多開了一班,初初以為會是happy school,點知結果是功課比錦泰多,一年有十次test,其中只有4次計分,但不會告訴那次計那次不計.

原帖由 ppsfung 於 10-1-18 16:02 發表
多謝資料,我以前唔知有uncle dos 網頁.
請問你地對45網的陳南昌夫人小學有無評價,好少人提呢間學校.
感覺上保良局學校口啤都唔錯,唔知點解呢間不太受歡迎.
我啱啱睇咗學校資料,呢間學校都好多年,校舍較細和舊,班數不 ...

cheery

點解你要派到去no.6 choice? 之前個d學校真係hit得咁緊要?  請問係上年個排位係點嫁? 小朋友依家入左邊間呀?

我想問, 咁係味prefer選可立好過慈天? 反正慈天到時叩門都可以?
原帖由 cherrychung 於 10-1-18 17:41 發表
2.離屋企好遠.

慈天放榜後有去交表,不過沒有in過都收,總之你去叩門最後都會收(7月中 ...

我女兒正在真鐸讀小一,功課不算太多(每天都可以在6時前完成),程度也可以。測驗是多了些, 不過每次範圍都很少, 也不是太難。個人非常喜歡此校, 因為可以照顧不同程度的學生, 學校與家長有很密切的溝通和協助, 是一個不錯的選擇。

醒目開學勳章

cwaisum,

小兒也是在真鐸的一信班,功課只是和讀錦泰的朋友比較(因這學校傳聞多功課及谷,結果並不是太多,可能是小一初入學關係)測試多某程度來說是幫他們溫書.

Worry,
詳細排位我已經忘記了,只記得第一是錦泰,第二是嘉諾撒,第三慈天,第四是學校村入面的聖X德

原帖由 cwaisum 於 10-1-18 22:15 發表
我女兒正在真鐸讀小一,功課不算太多(每天都可以在6時前完成),程度也可以。測驗是多了些, 不過每次範圍都很少, 也不是太難。個人非常喜歡此校, 因為可以照顧不同程度的學生, 學校與家長有很密切的溝通和協助, 是一個不 ...

CHERRY

咁點解你囝囝入到真鐸? 是否叩門呀? 你唔係選佢第一, 都可以叩門成功?
原帖由 cherrychung 於 10-1-19 00:33 發表
cwaisum,

小兒也是在真鐸的一信班,功課只是和讀錦泰的朋友比較(因這學校傳聞多功課及谷,結果並不是太多,可能是小一初入學關係)測試多某程度來說是幫他們溫書.

Worry,
詳細排位我已經忘記了,只記得第一是錦泰,第二 ...

醒目開學勳章

worry,

其實我在第一及第二階段均沒有選真鐸 ,雖然心儀但因為位少,機會不大所以沒有填,放榜當日派得好差第一時間去叩門被安排2日後接見,不過就沒有通知,等到7月中才通知有位的,可能有人放棄學位才輪到我.(始終這是一間未有升中率的學校)
去年抽60個位而叩門就在30個位,今年好似統一派位有90個位,所以唔知是否仍有30個叩門位.
其實學校對小朋友真係好好,我小朋友中文好差,老師們就比了很多的支援給我們.

原帖由 worry 於 10-1-19 00:55 發表
CHERRY

咁點解你囝囝入到真鐸? 是否叩門呀? 你唔係選佢第一, 都可以叩門成功?

我女兒讀小一望班, 我女兒有一位同學也是在自行、統一派位也沒有選真鐸, 最後叩門成功被取錄的, 或許因為2003年sars的小孩子少了, 容易被取錄。

而我則自行、統一也是選第一,但最終也是叩門入的。

cwaisum,

你哋好呀, 我都係45網咖, 而加都重未知點排位好, 除了第一志願外, 其他都諗唔到點排, 我想問你被派到第六志願係唔係因為你將太多熱門學校排在頭幾個位置呀, 因為我聽人講咁樣排法係好危險咖, 其實我想將聖諾撒小學排在第二志願, 唔知可唔可行呢.

原帖由 cherrychung 於 10-1-18 17:41 發表
2.離屋企好遠.

慈天放榜後有去交表,不過沒有in過都收,總之你去叩門最後都會收(7月中 ...

咁我都預到最WORSE, 到時去叩門啦, 咁請問叩門係味係派位當天, 知道左結果唔理想后, 即刻去心儀即學校叩門? 咁份PROFILE是否同一時間遞埋比間學校嫁? THANKS!
原帖由 cherrychung 於 10-1-19 09:26 發表
worry,

其實我在第一及第二階段均沒有選真鐸 ,雖然心儀但因為位少,機會不大所以沒有填,放榜當日派得好差第一時間去叩門被安排2日後接見,不過就沒有通知,等到7月中才通知有位的,可能有人放棄學位才輪到我. ...
‹ 上一主題|下一主題