用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何訓練小朋友寫中文字會快一些呢 ?
go

如何訓練小朋友寫中文字會快一些呢 ? [複製鏈接]

Dear all,

小朋友現P.4, 寫字慢, 中文卷見時間不夠時,
就緊張, 做錯晒閱讀理解, 有沒有辦法幫他呢?
但他不肯用抄寫作訓練.
   2    0    0    0

原帖由 Terry280905 於 10-1-19 12:18 發表

小朋友現P.4, 寫字慢, 中文卷見時間不夠時,Dear all,

但我他不肯用抄寫作訓練.
我也有同樣問題,後來發現是手部小肌肉沒力和沒用手腕寫字。他寫字很慢和膞頭痛。你試下找香港復康會,應該可以幫到他

原帖由 dobbybabie 於 10-1-22 09:35 發表
我也有同樣問題,後來發現是手部小肌肉沒力和沒用手腕寫字。他寫字很慢和膞頭痛。你試下找香港復康會,應該可以幫到他

Thanks!

我仔是手指力較weak.

醒目開學勳章

會唔會佢執筆 & 坐姿唔正確呀?
咁都有機會會好易寫字寫到攰同寫得慢架喎!

原帖由 Terry280905 於 10-1-19 12:18 發表
Dear all,

小朋友現P.4, 寫字慢, 中文卷見時間不夠時,
但他不肯用抄寫作訓練.

原帖由 AndyMah 於 10-1-22 14:25 發表
會唔會佢執筆 & 坐姿唔正確呀?
咁都有機會會好易寫字寫到攰同寫得慢架喎!

...

Yes, 執筆is not correct.
Any course for it?

楷書慢,草書快.道理很易明.
會唔會佢自己或老師或家長一定要佢寫得超靚呀?
有d細路幼稚園比人狂擦可能有陰影噃.
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-1-25 22:40 發表
楷書慢,草書快.道理很易明.
會唔會佢自己或老師或家長一定要佢寫得超靚呀?
有d細路幼稚園比人狂擦可能有陰影噃.

No. la. I never 擦 佢的字.
‹ 上一主題|下一主題