用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園暨幼兒園面試 (急問)
go

基督教中心幼稚園暨幼兒園面試 (急問) [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 kcheng1328 於 10-1-20 00:26 發表
2歲班面試一問,  有人知道老師會問什麼問題 or 考乜嘢

呢?

可pm 我,

Thanks

你好,
在網上見到你BB到該間幼兒園面試,可否告知大概怎樣INTERVIEW及有甚麼需要留意,因我想BB2012入讀。請指教。

請pm給我。謝謝。感激

基督教中心幼稚園暨幼兒園面試 (急問)

中心幼稚園D老師很親切,學宗旨以愛、品行和關懷為主,只要表現家長的親切,不要帶有“谷”小朋友的表現,應該沒大問題呢!

我記得上年interview時,都係問下叫咩名、坐喺身邊係邊個、玩下pizzle、問下顏色!我諗最緊要係有禮貌,打招呼!佢地仲會問父母點解選佢地、如果收咗幼兒班,會唔會原校升讀K1等。

回復 1# tracycano 的帖子

我BB歲半仲未識講野...連媽媽都叫唔正,好驚...間間都要考講野....咁機會咪好低...

放心la, 老師好好人, 考果陣我話我個仔仲未識講野, 老師仲話唔緊要, 遲d就ok了,咁就考佢玩其他野, 唔使佢講野。
我個仔而家讀緊, 但都仲未識講野

原帖由 Tigerpooh 於 11-9-19 14:37 發表
放心la, 老師好好人, 考果陣我話我個仔仲未識講野, 老師仲話唔緊要, 遲d就ok了,咁就考佢玩其他野, 唔使佢講野。
我個仔而家讀緊, 但都仲未識講野 ...

謝謝你安慰。依間學校我最心儀的,希望仔仔能讀到。其實我個仔是大仔,3月出世,很多幼兒院都期望或預計應該唔多唔少都識講下單字...可惜...仔仔只是懂發爸爸音....

請問學校係唔係有校牧定期講聖經故事給小朋友聽??K1-K3程度OK嗎?因為好多媽咪K1就轉學校,店解呢?

我個女都係唔係好識講野仲要係大囡年頭出世,都唔知點interview!!!我都好想知點解冇咩人提K1

原帖由 littonjoan 於 11-9-19 14:54 發表

謝謝你安慰。依間學校我最心儀的,希望仔仔能讀到。其實我個仔是大仔,3月出世,很多幼兒院都期望或預計應該唔多唔少都識講下單字...可惜...仔仔只是懂發爸爸音....

請問學校係唔係有校牧定期講聖經故事給小朋友聽??K1-K3 ...

我仔都係3月出世架, 所以咪間間都waiting law, 係得lee間收咋﹗ 但lee度d老師嬸嬸真係好好, 我好滿意﹗

讀緊n班咋, 唔知k1打後程度如何。我都想知, 有無jm報料呀? thx!

原帖由 Tigerpooh 於 11-9-19 15:03 發表

我仔都係3月出世架, 所以咪間間都waiting law, 係得lee間收咋﹗ 但lee度d老師嬸嬸真係好好, 我好滿意﹗

讀緊n班咋, 唔知k1打後程度如何。我都想知, 有無jm報料呀? thx! ...

謝謝你。唉..其實我打左兩間幼兒園問資料,兩間都同我講唔識講野,機會好微,其中一間還說如未識講野...可能安排第二次second interview....呀...好似「見工」咁﹗﹗依家搵nursery竟去到如此地步。

謝謝你的資料,可否講給我知大概IN甚麼,或留意甚麼呢?感激﹗﹗

考下puzzle、積木,另外老師比隻杯佢,問佢點用架,又比隻牙刷佢, 問佢點用咁law;好簡單的﹗ 另外就問家長基本問題。

努力呀﹗

原帖由 Tigerpooh 於 11-9-19 15:36 發表
考下puzzle、積木,另外老師比隻杯佢,問佢點用架,又比隻牙刷佢, 問佢點用咁law;好簡單的﹗ 另外就問家長基本問題。

努力呀﹗

感謝、感激﹗﹗希望明年考到啦﹗﹗

原帖由 Tigerpooh 於 11-9-19 07:36 發表

努力呀﹗

好多謝你的寶貴資料!!!!

原帖由 littonjoan 於 11-9-19 07:21 發表

謝謝你。唉..其實我打左兩間幼兒園問資料,兩間都同我講唔識講野,機會好微,其中一間還說如未識講野...可能安排第二次second interview....呀...好似「見工」咁﹗﹗依家搵nursery竟去到如此地步。

謝謝你的資料,可否講給我 ...

我都覺得宜家報學校好似搞到揾工咁,填報名就好似填履歷表!!!!大家加油
‹ 上一主題|下一主題