用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因病補考會否扣分?
go

因病補考會否扣分? [複製鏈接]

小兒因喉嚨發炎,沒有回校考Eng,可能會扣20分,如果是真的....就慘了....
請問有冇人試過補考要扣分呢?????
   0    0    0    0

原帖由 doruru 於 10-1-22 17:47 發表
小兒因喉嚨發炎,沒有回校考Eng,可能會扣20分,如果是真的....就慘了....

平均計分時唔計呢科,和無名次。

囡囡因發燒, 感冒, 喉嚨發炎病了三天, 考唔到中文及英文, 老師就無話要扣分, 但在安排補考的程序上真的欠妥善, 結果.......經過今次的教訓, 除非發燒, 其它一律要囡囡回校應考!

不過, 朋友的學校講明九折或八折呀!

原帖由 doruru 於 10-1-22 17:47 發表
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 10-1-22 21:55 發表
囡囡因發燒, 感冒, 喉嚨發炎病了三天, 考唔到中文及英文, 老師就無話要扣分, 但在安排補考的程序上真的欠妥善, 結果.......經過今次的教訓, 除非發燒, 其它一律要囡囡回校應考!

不過, 朋友的學校講明九折或八折呀!: ...

試過 la,考試前發左燒四日,無得考試前卷,無聽到 tips,無時間拿回功課,無溫書,跟住一退燒就返校考試,還要帶口罩,去特別室與所有曾有病的同學一起考試,小朋友實驚慌,最後成績考尾拾,我地還要估勵返囡囡,真係有苦自己知。

我仔學校手冊列明, 考試病假 (有醫生紙証明), 先可以補考, 仲要打八折, 無醫生紙無得補考

The same feeling with you.  考完中文, 佢話老師好快讀完份卷即閃(小一), 回來就收卷. 計落係不足時的, 小息(15分鐘 + 半堂時間). 派回來很差, 預計之內. 考英文時我教了她不須理會老師讀卷, 只須要靠自己眼看卷, 咁就好啲. 不要驚得自己去考, 亦不須理會其他身邊的任何事情發生.

原帖由 happyvalley 於 10-1-22 22:02 發表

試過 la,考試前發左燒四日,無得考試前卷,無聽到 tips,無時間拿回功課,無溫書,跟住一退燒就返校考試,還要帶口罩,去特別室與所有曾有病的同學一起考試,小朋友實驚慌,最後成績考尾拾,我地還要估勵返囡囡,真係有苦自己知。 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

咩學校補考要打折,話我聽等我伸張正義,去教署告佢先.
無知是福

我想知下、可能好愚,嘻嘻!
就是補考是否同一份試題。

My daughter's school was the same paper.

原帖由 happyvalley 於 10-1-24 20:54 發表
我想知下、可能好愚,嘻嘻!
就是補考是否同一份試題。

我孩子的學校也是8折分數的, 所以真係死都死番去考呀 !

‹ 上一主題|下一主題