用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際鋼琴#100
go

校際鋼琴#100 [複製鏈接]

請問校際鋼琴#100的歌,需不需要彈repeat的呢?符號上頭兩行和尾兩行都要彈repeat,但聽起來好像好悶。鋼琴老師教女女要彈repeat,,變成頭兩行兩次,尾兩行兩次。成首歌個flow好奇怪。有無高人知道。比賽的規則寫,”Unless otherwise specified, competitors should omit repeats and all first endings in a set piece. However, they should observe all da capo (D.C.), dal segno (D.S.) and other signs and the competition requirements of classes concerned.”
我本身不懂鋼琴,但老師有點糊塗,試過考琴試看錯範圍,教了不考的內容,所以我才有疑問。
   0    0    0    0

原帖由 sweetma 於 10-1-25 11:08 發表
請問校際鋼琴#100的歌,需不需要彈repeat的呢?符號上頭兩行和尾兩行都要彈repeat,但聽起來好像好悶。鋼琴老師教女女要彈repeat,,變成頭兩行兩次,尾兩行兩次。成首歌個flow好奇怪。有無高人知道。比賽的規則寫,”Unless ot ...

sweetma,

上年我女參加過校際一級, 上年莫札特首minute in F既譜上面都有話有D地方要REPEAT的, 但琴老師話唔需要, 只係首歌由頭到尾彈一次就得架喇...而事實上, 比賽當日, 六十幾位小朋友, 亦無任何一個人係彈REPEAT的啊!

今年我女會彈二級第一首 (好似係#104), 個譜又係有地方寫左要REPEAT, 但今年個琴老師 (同上年唔同的, 上年果個係私人上門教, 今年我係落琴行學), 甚至係琴行所有琴老師都係教全首歌由頭彈一次, 唔需要重複的!

睇唻你要再問一問你琴老師, 最低限度, 叫佢FOUND OUT清楚, 究竟應該點教法啊!

原帖由 sweetma 於 10-1-25 11:08 發表
請問校際鋼琴#100的歌,需不需要彈repeat的呢?符號上頭兩行和尾兩行都要彈repeat,但聽起來好像好悶。鋼琴老師教女女要彈repeat,,變成頭兩行兩次,尾兩行兩次。成首歌個flow好奇怪。有無高人知道。比賽的規則寫,”Unless ot ...

唔駛

多謝Sindy同十媽的回復。我現在有信心去問清楚鋼琴老師啦。其實個老師教樂理同其他的東西都沒問題的。但就好像一些規則和範圍,不是太靠得住了。

搵間信得過既好,呢D錢要駛架喇。

我個仔今年考 clarient,佢指揮都係話唔駛 repeat。

sweetma,

你要快d叫老師搞番清楚佢, 然後教番清楚阿女喇, 仲有個幾月就比賽架喇, 小朋友呢幾個月以唻都練到入晒腦喇, 再唔改, 萬一臨場又記番起之前彈repeat果個version, 咁就無眼睇喇, 唔抵丫嘛!

大家一齊加油努力啦!

原帖由 sweetma 於 10-1-25 14:08 發表
多謝Sindy同十媽的回復。我現在有信心去問清楚鋼琴老師啦。其實個老師教樂理同其他的東西都沒問題的。但就好像一些規則和範圍,不是太靠得住了。

Normally, we needn't play the repeat part for exam or Music Festival unless it is specially marked.

原帖由 Sindy 於 10-1-25 13:34 發表

唔駛

Sindy

Pls check pm! Thanks!

我地老師都冇叫我地彈REPEAT喎, 我諗唔洗啦, 況且果日咁多人, 個個都黎REPEAT咪好唔掂
八掛問下, 你地小朋友彈100, 本身學琴學到邊個程度?

十月媽咪

妳囡囡弹校際104,背熟未呀?

我囝囝還未背熟,一時熟,一時彈錯,還常彈得很快?

Man04,

首歌背就背左, 但唔知點為之熟, 如果淨係睇佢彈得流唔流暢而定, 咁佢叫做背熟; 但我始終覺得佢仲有大細聲既部份未做足, 重音地方時有時無...所以...在我唻講, 我覺得佢未熟!

係呢, 你個琴老師有無叫你囝囝彈到咩速度呀? 首歌寫要彈144, 但老師話加速到132就好足夠喇喎, 你個琴老師認為如何?

你有無開拍子機畀囝囝練習呀? 我女開住拍子機就彈得好輕快, 但一熄左個拍子機, 又阿婆上身, 好"立", 激c呀!

原帖由 Man04 於 10-2-2 10:56 發表
十月媽咪

妳囡囡弹校際104,背熟未呀?

我囝囝還未背熟,一時熟,一時彈錯,還常彈得很快?

十月媽咪

老師話這首歌,不要彈得太快及太慢。

另我囝囝不跟拍子機,所以每次彈都很快。可能他是男孩子(5歲8個月),常常想快些彈完,便去玩。我覺得女孩子會定啲

謝謝妳的分享

其實要做到唔太快, 又唔太慢, FOR一個五歲幾六歲既人仔唻講, 真的不容易啊! 所以整個過程, 我都提住 自己, 只要個女盡左力就是了!

係呢, 你地邊日比賽呀? 你小朋友K3已經參賽2級,好
"口力"呀!

原帖由 Man04 於 10-2-3 10:02 發表
十月媽咪

老師話這首歌,不要彈得太快及太慢。

另我囝囝不跟拍子機,所以每次彈都很快。可能他是男孩子(5歲8個月),常常想快些彈完,便去玩。我覺得女孩子會定啲

謝謝妳的分享 ...

十月媽咪

邊日比賽,我還未知,在網上可check嗎?

我也是讓囝囝至在參與,好讓他能看見其他參賽者有幾叻,叫他日後要努力(他今次是第2次參加這些鋼琴比賽)

原帖由 Man04 於 10-2-3 15:57 發表
十月媽咪

邊日比賽,我還未知,在網上可check嗎?

我也是讓囝囝至在參與,好讓他能看見其他參賽者有幾叻,叫他日後要努力(他今次是第2次參加這些鋼琴比賽) ...

係呀, 上網可以CHECK架喇, 揀U104既, 都集中響19/3-23/3進行比賽呢!
‹ 上一主題|下一主題