用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大家最心儀的幼稚園是那一間???(做個統計) ...
go

請問大家最心儀的幼稚園是那一間???(做個統計) [複製鏈接]

忙完一連串仔仔考幼兒園的事務後,終於可以靜心了解下幼稚園的學校,不過一看之後,又是難分難捨....!!!!請大家可以告訴我你最心儀的學校及原因嗎??幫助我們這些新手媽媽的了解!!謝謝!!!
   0    0    0    0

最心儀的學校我估您都in左...我既情況係有兩間心儀既係手...一間"近我"返工但"無"一條龍..一間"離我公司好遠"但"有"一條龍..真係激c我........而我和太太的觀點完全不同......她希望我可以送返學唔想小朋友"遊車河"...而想入一條龍果間,,,,但我就想近返工...因為份工點都重要過一條龍掛....當然..我地正努力去了解對方原因..... 我會覺得地點重要....因為我都唔想小朋友"遊車河"同太早起..

所謂心儀既幼稚園重點係幾大機會入心儀既小學. SPK係我最希望阿b入到既幼稚園, 因為9成入SPC而SPC係女校+天主教+英小.

CCKG

聖心 & SPK

聖心…

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先我地唔恨有龍嘅KG
覺得揀學校要睇返適唔適合小朋友, 咁個個小朋友都會唔同, 所以無話心唔心儀, 啱阿大嘅未必啱老二
而阿大, 得唔到嘅永遠係最好嘅, 我鍾意ascot hkps, 原因好簡單, 啱佢

原帖由 bmuimami 於 10-1-27 13:20 發表
CCKG

cckg除了升男女拔機會高...還有什麼好處???請指教!!!

原帖由 zriclo88 於 10-1-27 12:41 發表
最心儀的學校我估您都in左...我既情況係有兩間心儀既係手...一間"近我"返工但"無"一條龍..一間"離我公司好遠"但"有"一條龍..真係激c我........而我和太太的觀點完全不同......她希望我可以送返學唔想小朋友"遊車河". ...

你地的原因我都明白...的確好困難選擇...

有點奇怪。爸媽唔係在報前已考慮是否能接受心儀學樣的弱點(包括跟家的距離),並在心目中有了心儀學樣的排序嘅咩?點解收到通知至諗要邊間呀?

原帖由 sheffield 於 10-1-27 15:28 發表
有點奇怪。爸媽唔係在報前已考慮是否能接受心儀學樣的弱點(包括跟家的距離),並在心目中有了心儀學樣的排序嘅咩?點解收到通知至諗要邊間呀?

我同囡囡報左10間! 因為驚最心儀個幾間唔收, 所以搵多幾間係後備的, 真係有offer先都可以慢慢諗! 因為今年實在太多人競爭啦, 而自己又係細囡, 真係要做2手準備, 如果唔係好似有d mami話一個offer都冇, 都唔好話唔驚

回覆 1# mosibaby 的文章

KV...剩係報左呢間, 但只係waiting...:(

CCKG 好似得 K2 & K3, 無 K1, 是嗎 (我從它 website 了解的)? 那小朋友的 k1 點安排?

原帖由 bmuimami 於 10-1-27 13:20 發表
CCKG

原帖由 mosibaby 於 10-1-27 18:05 發表

我同囡囡報左10間! 因為驚最心儀個幾間唔收, 所以搵多幾間係後備的, 真係有offer先都可以慢慢諗! 因為今年實在太多人競爭啦, 而自己又係細囡, 真係要做2手準備, 如果唔係好似有d mami話一個offer都冇, 都唔好話唔 ...

支持!!!今年真的競爭好大,唔知是父母有病,報甘多??還是bb出世真的多左好多??還是社會問題??還是學校問題???總之,我in的每所學校都是人山人海!!真係要兩手準備!!唉~~

原帖由 luiflora 於 10-1-28 10:02 發表

支持!!!今年真的競爭好大,唔知是父母有病,報甘多??還是bb出世真的多左好多??還是社會問題??還是學校問題???總之,我in的每所學校都是人山人海!!真係要兩手準備!!唉~~ ...

父母有病都係緊張病囉
怕自己子女到最後一個offer 都無

係唔係真啊 ?? "有9成入到SPC"....我都有去面試....

原帖由 qqbabe 於 10-1-27 12:49 發表
所謂心儀既幼稚園重點係幾大機會入心儀既小學. SPK係我最希望阿b入到既幼稚園, 因為9成入SPC而SPC係女校+天主教+英小.

唉 !! 我報了中西區既....但好少有一條龍......甘當前既情況都係逼不得已.....始終今年出生率高...競爭大......所以最後可能會搬囉 !!!!

原帖由 sheffield 於 10-1-27 15:28 發表

原帖由 zriclo88 於 10-1-28 10:58 發表
係唔係真啊 ?? "有9成入到SPC"....我都有去面試....

SPK差不多可以叫一條龍, 不過見有家長話有幾個入唔到, 通常面試前都做足資料搜查.

原帖由 zriclo88 於 10-1-28 11:01 發表
唉 !! 我報了中西區既....但好少有一條龍......甘當前既情況都係逼不得已.....始終今年出生率高...競爭大......所以最後可能會搬囉 !!!!

你小朋友係囡囡嗎? 中西區有聖心同聖嘉勒係一條龍, 一心一意都可以升讀原校小學, 比其他區分好好多喇!

個個細路都勁有自信好smart, 英文非常好,
原帖由 luiflora 於 10-1-27 15:12 發表

cckg除了升男女拔機會高...還有什麼好處???請指教!!!
‹ 上一主題|下一主題