用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新媽求救!幾時要開始報幼稚園/幼兒園呀? ...
go

新媽求救!幾時要開始報幼稚園/幼兒園呀? [複製鏈接]

我係新手媽媽, 囡囡而家7個月, 係09年7月baby,
好多朋友話而家要睇幼稚園/幼兒園,
但係我真係好亂! 覺得不知從何開始!!
- 我其實而家要做d乜呀?
- 係咪係呢度睇大家既discussion, 就可以叫做足research?
- 我要留意d乜? 要點揀學校?
- pre nursery 同 kindergarten又有乜分別?
- 係咪揀幼稚園/幼兒園就得? 咁playgroup呢?
- 玩不同既playgroup會唔會影響入邊間幼稚園/幼兒園架??
希望大家幫下我啦~
多謝~~!!!!
   0    0    0    0

You can start doing research for playgroup (some starts from 1 yr old), nursery...(some school can start applying when your kids are 1 yr old.)

Your daughter should enter playgroup/nursery (n1) in 2011 Sept. Most of the school starts to receive application in 2010 Sept.

Start to pay attention in your living area...you should be able to find some playgroups ( i will say normally playgroup is more casual...) Kindergarten doesn't require kids to study in a nursery...even playgroup is fine.

Kindergarten means k1-k3

Hope this ans your question...if you have any more question, you can pm me

hi chu-muimui,

在入讀幼兒園/幼稚園前一年多前就要申請, 你now 開始做research 就差唔多, 開始留意吓屋企近嘅幼稚園, 唸清楚你想你囡囡將來入讀咩學校, 從而選擇啱你目標嘅學校. 好似我咁, 我好清晰我唔想囡囡上小學時難適應, 而且我心儀嗰間小學係傳統學校, 所以我一開始就無揀啲標榜活動教學嘅幼稚園.
到你囡囡一歲多, 你要留意吓佢嘅性格, 都會影響你嘅決定.

你可以上去教統局個幼稚園網睇吓
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

呢個都好好架
http://happypama.mingpao.com/cfm/study2.cfm?SubCategory=prepb

玩playgroup唔會影響入幼稚園, 但講真就對bb好有影響, 幫佢哋吸收&適應新事物, 你可以上網搵吓啲playgroup 班, 打去問吓, 好多都有得試堂 (當然要收費), 你可以試啱先join course. 如果你有$ & 時間, 我多數建議bb參加playgroup. 我囡囡就1歲可以上palygroup.

至於pre nursery, 你可以考慮搵啲幼稚園有提供pn服務, 咁樣可以直上k1, 而唔使煩惱升k1不斷interview嘅問題, 有好多好嘅幼稚園都有pn服務. 我都係建議如果各方面許可, 比小朋友早啲返學會好啲, 返咗學同無返學好明顯唔同啲. 其實佢哋返到學校都係當玩, 唔好以為咁會比到佢哋壓力. 我囡囡返pn 都好開心

以上僅個人意見, 希望幫到你

我個女都係2009年7月

我依家都有睇playgroup, 唔找其他, 只找屋企附近&平平地的, 我住旺角西, 我已找到一間幼稚園有playgroup唔太貴, 幾ok!
另外, 我幫我個女睇定一條龍的幼稚園, e.g. 培正, 祟真(sham shui po) or 民生etc.

醒目開學勳章 王國長老

如果你打算俾小朋友2011年9月入pn/nursery, 咁而家你可以開始留意心水幼兒園既資料, 多數早一年暑假or9月(即今年8,9月)開始報名, 千祈唔好miss
如果唔打算讀pn/n班, 打算直接上k1, 咁就遲一年啦
不過留意有d學校, 家長一早去排隊, 想讀k1就要先讀果間學校pn, 想入pn咩, 要先一早join定果度既playgroup"霸定位" (以我所知維多利亞就係咁), 如果你心儀學校係咁, 就要更早去步處喇.........好多全日班nursery亦好滿的, 聽講一出世已經拎張出世紙去排隊了, 所以最穩陣係去上面幼稚園概覽望下, 再打電話去心儀幼稚園/幼兒園問下報名詳情, 有無話邊間playgroup/幼兒園畢業生優先等, 早日去準備呀
原帖由 chu_muimui 於 10-2-7 10:27 PM 發表
我係新手媽媽, 囡囡而家7個月, 係09年7月baby,
好多朋友話而家要睇幼稚園/幼兒園,
但係我真係好亂! 覺得不知從何開始!!
- 我其實而家要做d乜呀?
- 係咪係呢度睇大家既discussion, 就可以叫做足research?
- 我要留意d ...

我都係09-7月媽媽~又係咩到唔識
指教指教!

我計劃會直接俾bb讀k1, 九龍區

多謝各位呀~~
知多好多...不過最煩惱係, 我對邊d學校好, 全無概念, 不知從何入手....

我都係, 開始毫無頭緒, 係囡囡1歲開始留意啲學校, 用咗一年時間去了解, 你比心機做功課喇~~

原帖由 chu_muimui 於 10-3-18 00:33 發表
多謝各位呀~~
知多好多...不過最煩惱係, 我對邊d學校好, 全無概念, 不知從何入手....

原帖由 bulubee 於 10-3-4 21:41 發表
我都係09-7月媽媽~又係咩到唔識
指教指教!

我計劃會直接俾bb讀k1, 九龍區

我係9/08,都係咩都唔知... 請多多指教!
‹ 上一主題|下一主題