用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 如想考禮賢
go

如想考禮賢 [複製鏈接]

我女女今年係K2學生, 如果我想考這間學校我有甚麼要準備呢?有沒有一些課外活動要特別去學, 考試形式是什樣?我都好想知, 謝謝!
   1    0    0    0

bobo620 ,

考禮賢係考得最舒服簡單的一間,沒有任何壓力...不收portfolio,唔洗見家長....只睇小朋友當日面試的表現!

原帖由 bobo620 於 10-3-13 08:39 發表
我女女今年係K2學生, 如果我想考這間學校我有甚麼要準備呢?有沒有一些課外活動要特別去學, 考試形式是什樣?我都好想知, 謝謝!

我的仔仔考禮賢亦是完全冇壓力,之前面試的學校,他會表現不安,緊張,但去到禮賢,佢好開心四周圍行,參觀,對間學校印象好深,仲同我講一定要讀禮賢,相信是緣份吧。聽仔仔講,考試時,老師會講一個故事,講完會問問題,走之前會送他們貼紙,應該仲有其他野考,不過仔仔只講了這個呢。(仔仔其他學校見完係完全講唔到發生咩事的)

1.   面試用哪種語言(中文,英文,普通話)?
2.   面試需要時間?
3.   家長可否坐在一旁看看或要離開?
4.   第一輪收生和第二輪收生的成功率有多大分別?
5.   如第一輪申請失敗後, 可否接受第二輪申請?
6.   父母背景?(如工作, 收入)  
7.   請問你的小朋友參加了哪些課外活動?
     (如音樂班, 畫班, 游泳班)
8.   幼稚園得到多項奬狀?
9.   數學科用哪種語言教授?

謝謝各位分享!

煩請分享!

原帖由 小鄧 於 10-4-22 17:39 發表
我的仔仔考禮賢亦是完全冇壓力,之前面試的學校,他會表現不安,緊張,但去到禮賢,佢好開心四周圍行,參觀,對間學校印象好深,仲同我講一定要讀禮賢,相信是緣份吧。聽仔仔講,考試時,老師會講一個故事,講完會問問題,走之前會送他們貼紙,應 ...

sugar_apple,

1.   面試用哪種語言(中文,英文,普通話)?
答: 中文
2.   面試需要時間?
答: 10-15mins
3.   家長可否坐在一旁看看或要離開?
答: 不可, 要在課室外等
4.   第一輪收生和第二輪收生的成功率有多大分別?
答: 只有一輪, 而結果會分: accept, waiting or reject
5.   如第一輪申請失敗後, 可否接受第二輪申請?
答: No!
6.   父母背景?(如工作, 收入)
答: 絕對沒關係
7.   請問你的小朋友參加了哪些課外活動?
     (如音樂班, 畫班, 游泳班)
答: 不會收任何profile and certs, 而報名表亦無有關的項目需要填.
8.   幼稚園得到多項奬狀?
答: 沒有! 跟收生絕對沒關係!!
9.   數學科用哪種語言教授?
中文, 但會有英文數學教.

[quote]原帖由 sugar_apple 於 10-5-9 08:18 AM 發表

Thank you for a lot!

原帖由 龍柱 於 10-5-10 13:47 發表
sugar_apple,

1.   面試[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32http://das.baby-kingdom.com/www/ ... p?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492]http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32http://das.baby-kingdom.com/www/ ... p?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492[/url] ...

我囝囝都只係去過禮賢一次, 但已堅持要讀禮賢, 又好彩俾佢考到.

原帖由 小鄧 於 10-4-22 17:39 發表
我的仔仔考禮賢亦是完全冇壓力,之前面試的學校,他會表現不安,緊張,但去到禮賢,佢好開心四周圍行,參觀,對間學校印象好深,仲同我講一定要讀禮賢,相信是緣份吧。聽仔仔講,考試時,老師會講一個故事,講完會問問題,走之前會送他們貼紙,應 ...

When will be their open day?  My son is now in K2 and would like to apply for this school as well.

我諗應該會係今年11/9 或 18/9, 8月尾9月頭, 留意吓學校網頁啦!

原帖由 Spdwong 於 10-6-2 05:45 PM 發表
When will be their open day?  My son is now in K2 and would like to apply for this school as well.

我囡囡很喜歡這學校,我和老公聽完簡介會後也很喜歡此校,我們不是基督徒,初時很擔心不能考入,幸好小女成功了,十分開心,不惜由屯門去九龍塘讀書, 為了女兒的將來,相信也是值得的!

請問如果禮賢收著仲可唔可以大抽獎?
THANKS!

yes! can do lucky draw!

想請教禮賢大概何時interview? 我剛上了她們的website, 但完全沒提到2011-12的小一報考日期, 謝謝!

去年8月會在網頁通知如何考來年的小一!
‹ 上一主題|下一主題