用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 14-3 鏗鏘集-愉快學習
go

14-3 鏗鏘集-愉快學習 [複製鏈接]

紹英華小學林校長的信念, 值得一睇.

http://programme.rthk.org.hk/rthk/tv/programme.php?name=hkcc&d=2010-03-14&p=858&e=&m=episode

教育系列

十多年來,香港教育政策經歷多次改革。由推行母語教育,建直資、殺舊校,以至新高中建議等,老師、家長和學生經歷前所未有的多變,但是教育的本質在那裡? 回歸教育的本質,他們對教育有什麼話要說呢? <鏗鏘集>推出一連四集的教育專題系列,探討各界對現今教育的看法及願景

下星期講升中問題, 更加要睇.
絕無廣告成份
   0    0    0    0
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

我剛睇完,都覺得好好睇,香港多d這樣的學校就好啦!!可惜....

可惜.......佢都係得個講字,實際情況你要問番D個仔讀緊的媽咪,好多人爭住入,又有人(我朋友)選擇同個仔轉校,你買嘢都唔好剩係聽個sales講啦!

原帖由 zoeli68 於 10-3-15 12:47 發表
我剛睇完,都覺得好好睇,香港多d這樣的學校就好啦!!可惜....
wbmom

原帖由 wbmom 於 10-3-15 20:43 發表
又有人(我朋友)選擇同個仔轉校...

可否講多d...我都知好多人爭住入,我都想知係咪真係咁正﹖

觀點與角度啦

Very agree !

我覺得現今大部份小朋友唔迫得, 唔谷得, 所以大部份返工媽咪都要搵此頪開心學校給小朋友讀書, 大家會開心些。  

就是開心, 實質所學到的到底有幾多 ?  與傳統免交學費的學生比較又如何呢  ?

原帖由 wbmom 於 10-3-15 20:43 發表
可惜.......佢都係得個講字,實際情況你要問番D個仔讀緊的媽咪,好多人爭住入,又有人(我朋友)選擇同個仔轉校,你買嘢都唔好剩係聽個sales講啦!
...

真唔真?

如果佢鍾意,根本唔洗谷,林校長是一個成日去找令"男孩子"學得好的方法的人.

英華小學的功課量和質素也並不輕鬆的!

原帖由 beywat496 於 10-3-18 22:03 發表

我覺得現今大部份小朋友唔迫得, 唔谷得, 所以大部份返工媽咪都要搵此頪開心學校給小朋友讀書, 大家會開心些。  

就是開心, 實質所學到的到底有幾多 ?  與傳統免交學費的學生比較又如何呢  ?

...

醒目開學勳章

阿仔在此校讀初小,讀得好開心!
學校搞活動真係好well-structured, well-organised, and informative,唔會玩完咩都唔識.
eg.參觀完人地小學,佢回來講返好多環保野我知;
參加星空晚會前有好多材料要看,玩遊戲時要用。
當然,孩子吸收、上心程度會有比差異,家長支持亦好重要,料就比左你,唔上心又唔會受罰ge.

學業方面,要求算高,中英教深一年左右,重閱讀。
數正常,但教法幾好,我朋友個女讀傳統名校,所以有些比較。

原帖由 beywat496 於 10-3-18 22:03 發表

...

...

我唔覺得英華唔谷,佢係又要開心又要成績好既學校。

愉快學習的背後, 仍然都是要刻苦溫書.  
只是在過程中, 增加興趣, 加強衝勁去克服刻苦.

Totally agree with you......

愉快學習並不等如課程淺,而都係要小朋友刻苦溫書.  

世界上是沒免費的午餐........

原帖由 黃巴士 於 10-3-20 11:44 發表
愉快學習的背後, 仍然都是要刻苦溫書.  
只是在過程中, 增加興趣, 加強衝勁去克服刻苦.
‹ 上一主題|下一主題